DR. LEGÉNY ZSOLT,

Full text search

DR. LEGÉNY ZSOLT,
DR. LEGÉNY ZSOLT, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat a hazai borszőlő termesztés és borászatitermék-előállítás törvényi keretszabályait meghatározó, a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény módosítását tartalmazza. Az egyéni képviselők javaslatából nemcsak az derül ki, hogy meglepő módon Kósa Lajos már a borgazdálkodáshoz is ért, hiszen azt tudjuk, hogy Font képviselő úr bizottsági elnökként ért hozzá, de az is, hogy ennek a törvényjavaslatnak az a célja, hogy a hazai szőlő- és bortermelők versenyképességét növelje, valamint a borászati termékek hazai ellenőrzési hatásosságának és hatékonyságának is a növelését tűzi ki célul. Az indokolás és a benyújtók szerint a javasolt intézkedések pozitív hatásukat abban az esetben tudják a szükséges mértékben kifejteni, amennyiben azok még az idei szüret kezdetét megelőzően bevezetésre kerülnek.
A javaslat tehát lényegében kettő, Font előterjesztő képviselőtársam által már ismertetett, alapvetően jó és technikai módosítás. Elfogadhatóak lennének, mert még egyszer mondom: szakmailag mind a kettő teljesen rendben lenne, de érthetetlen, hogy ezeket miért egyéni képviselői indítvány formájában hozzák be ismételten a Házhoz. Erre való tekintettel az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja tartózkodni fog a szavazáskor.
Ahogyan említettem, szakmailag rendben lenne a törvényjavaslat tartalmi része, de azt a régi fideszes módszert, hogy egyéni képviselői indítvány formájában hoznak be törvényjavaslatokat, és ezzel megkerülnek nagyon sok, a jogalkotási, a törvényalkotási menetrendben egyébként kötelezően előírt elemet, például az egyeztetések elkerülését, ezt kifejezetten károsnak és ártalmasnak tartjuk. Azt gondoljuk, hogy ezzel a tartózkodással mi arra szeretnénk rávilágítani, hogy azt szeretnénk, hogyha tartózkodnának a kormánypártok ettől a megoldástól. Nem elegáns, nem jó, azt gondoljuk, hogy sokkal jobb lenne, hogyha visszatérnének a normál törvényalkotási menetbe, és a kormány vagy a tárca terjesztené elő ezeket a törvényjavaslatokat, mert akkor lehetőség lenne, ahogyan említettem, például a társadalmi egyeztetésre is.
Még egyszer elmondom: tehát a törvényjavaslat tartalmi részével egyetértünk, de tartózkodni fogunk, és a tartózkodásunkkal pedig azt szeretnénk kifejezni, hogy az eljárásrend hiányosságaira szeretnénk felhívni a figyelmet. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me