DR. VAS IMRE,

Full text search

DR. VAS IMRE,
DR. VAS IMRE, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a Törvényalkotási bizottság május 19-én megtárgyalta az állami tisztviselőkről szóló T/10267. számú törvényjavaslatot, és ahhoz a bizottság 20 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be.
Az összegző módosító javaslat tartalmazza egyrészről az Igazságügyi bizottság technikai módosításait, valamint a Törvényalkotási bizottság saját indítványait, amely hat pontban írja felül a szakbizottsági javaslatot, valamint Bárándy képviselőtársunk bizottsági ülésen tett pontosító észrevételeit is tartalmazza az összegző módosító javaslat.
A bizottsági ülésen nem az váltotta ki a legnagyobb vitát, ami belekerült az összegző módosító javaslatba, hanem az, ami nem került bele: az Igazságügyi bizottság 7. pontjában írt módosító indítvány, amely lehetővé tette volna, hogy a jogi szakvizsgával rendelkezők mentesüljenek a vezetők számára előírt képzési kötelezettség alól. A bizottsági ülés ezen napirendi pontjának a döntő része erről szólt, és ritkán fordul elő, de nem aszerint történtek a felszólalások, hogy ki melyik frakcióban ül, hanem a jogász képviselők gyakorlatilag a nem jogász képviselőkkel vitatkoztak.
Sajnálatos módon azonban pont e miatt a hosszú vita miatt nem esett szó arról, hogy ennek a törvénynek igazából mi is a lényege. Mert fontosak a képzési kötelezettségre vonatkozó szabályok, de ez csupán részletkérdés, mert a törvényjavaslat lényege az, hogy az állami tisztviselőknek 30-50 százalékos béremelésre megfelelő alapot teremt. Egyrészről ezáltal megfogalmazhatók az állampolgárok részéről követelmények az államigazgatás működésével kapcsolatban, és egy komoly megbecsülést jelent majd az állami tisztviselőknek.
A javaslat szorosan illeszkedik az államreform-programba, és a hatékony közigazgatás megteremtését szolgálja.
Kérem, hogy szavazatukkal támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me