DR. GALAMBOS DÉNES

Full text search

DR. GALAMBOS DÉNES
DR. GALAMBOS DÉNES (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány immár hatodik éve igyekszik kijavítani a szocialista kormányok elhibázott gazdaságpolitikáját, amikor is felelőtlen költségvetési politikát folytatva eladósították az országot, és Magyarország csődközeli helyzetbe került. A 2010-es kormányváltás egyértelmű gazdaságpolitikai fordulatot hozott, hiszen a gazdaság növekedési pályára állt, 2013-ban kikerültünk a túlzottdeficit-eljárás alól, és emellett sikerült visszafizetni a 14,3 milliárd eurós IMF-EU-hitelcsomag utolsó másfél milliárd eurós részletét is.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az eddigi BB pluszról egy fokozattal BBB mínuszra javította - ez az osztályzat a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Az új besorolás kilátása stabil. A Fitch Ratings a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként adott ismét befektetési ajánlású államadós-besorolást Magyarországnak. (Az egymással beszélgető ellenzéki képviselők felé:)
Úgy látszik, őket nem érdekli. Az okok között szerepel a folyómérleg-egyenlegek magas többlete, az Európai Unióból érkező jelentős értékű támogatások, a bankrendszer külső mérlegalkalmazkodási folyamata, az önfinanszírozási program és a devizaalapú ingatlanhitelek átváltása, ami komoly mértékben hozzájárult ahhoz, hogy javult Magyarország külső fizetési egyensúlyi helyzete és enyhült a magyar gazdaság sérülékenysége. A GP Morgan elemzői szerint 2016-ban a Moody’s részéről is várható ilyen döntés, mivel ez a hitelminősítő is a felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben.
Kérdezem a miniszter urat, milyen hatással lehet a magyar gazdaságra és a befektetői bizalomra a felminősítés. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me