DR. SALACZ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALACZ LÁSZLÓ
DR. SALACZ LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Elnök Úr! Engedje meg, hogy az interpellációmat a baloldali ellenzék múltjának felvillantásával kezdjem. Bizonyára ön is emlékszik arra, hogy az MSZP kormányzásának ideje alatt majdnem csődbe ment az ország, nőtt az államadósság, ezzel egyenesen arányosan csökkent a befektetői bizalom. Úgy gondolom, hogy mindnyájan egyetértünk abban, hogy a jelenlegi kormány támogatja a beruházások megvalósítását, s hogy megcáfoljam az ellenzék által összeszerelő üzemnek titulált üzemegység minősítését, hadd ismertessem az interpellációm alapjául szolgáló fejlesztés részleteit.
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kecskeméti gyára fontos hídfőállást képez nemcsak Magyarország és Németország között, hanem a vállalat európai piaci jelenlétében is. Múlt hónap végén került sor a gyár új karosszériaüzemének alapkőletételére, szemügyre vehettük a kompakt autók új generációjának gyártását előkészítő fejlesztéseket. Az összesen 80 milliárd forintos beruházás révén 99 ezer négyzetméter alapterületű új csarnok került kialakításra, szem előtt tartva a minél barátságosabb munkakörülmények megvalósítását is. Ennek köszönhetően ma közel négyezer főt foglalkoztat közvetlenül a gyár. A termelési adatokat tekintve a kecskeméti gyár 2015-ben több mint 180 ezer kompakt autót gyártott. Az első Magyarországon is gyártott termék a B-osztály volt, míg 2013-ban a négyautós CLA Coupé, illetve 2015 januárjában a CLA Shooting Brake gyártását is megkezdte a kecskeméti gyár.
Számomra külön büszkeség, hogy az utóbbi két típust kizárólag Magyarországon gyártják az egész világon, több mint 180 ország részére. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. új generációs kompakt autókat is előállít majd. A tervek szerint 2018-ig 185 milliárd forintot fordít a technológia fejlesztésére, valamint a termelőkapacitás kiterjesztésére a hazai telephelyen. Az új példaértékű karosszériaüzem felépítése mellett hatékony és innovatív berendezések további telepítése is következik.
Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy ezek a tények jól szemléltetik annak a munkának az eredményét, amelyet a magyar kormány megválasztása óta végez a gazdaság számára kulcsfontosságú vállalatokért. A belföldi gyár a kompakt autók termelési hálózatának meghatározó pillére, a fejlesztésnek köszönhetően pedig tovább erősödik az üzletág nemzetközi termelési hálózatán belül. Úgy gondolom, hogy a befektetőkkel történő kiváló együttműködésnek újabb eredményét láthatjuk Kecskeméten.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy Magyarország a világ autóiparának egyik termelési centrumává válhat-e. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me