DÚRÓ DÓRA

Full text search

DÚRÓ DÓRA
DÚRÓ DÓRA (Jobbik): (Erősen rekedt hangon:) Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A Kiss László-ügy napvilágra kerülését követően a Jobbik volt az egyedüli párt, amelyik kö-vetelte az úszóválogatott szövetségi kapitányi tisztségéről való lemondását. De úgy gondolom, a személyén túl társadalmi kérdéseket is felvet ez az ügy.
Az egyik ilyen kérdés az állami kitüntetések visszavonhatóságának a kérdése. Képzelje el, az elmúlt időszakban már volt olyan személy, aki kezdeményezte ezt Orbán Viktor miniszterelnöknél, 2011-ben nem más, mint Schmitt Pál tett arra javaslatot, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, attól vonhassák vissza. Miniszterelnök úr ezt a kezdeményezést befogadta, és Szijjártó Péter 2011 őszén, akkor még a miniszterelnök szóvivőjeként bejelentette, hogy egy kormánydöntést követően Semjén Zsolt lesz az, aki elkészíti ennek a jogszabályi hátterét.
Kérdezem államtitkár urat, mit tud arról, hogy öt év után hol tart ez az ügy, Semjén Zsoltnak sikerült-e elkészítenie az állami kitüntetések visszavonhatóságát lehetővé tevő javaslatot, mert mi eddig ebből semmit nem láttunk. Ezzel az üggyel kapcsolatban fontos elmondani, nem szabad engedni azt, hogy az állami kitüntetések a politika játékszerévé váljanak, ezért is kezdeményezett a Jobbik ötpárti egyeztetést ebben a kérdésben.
A másik a szexuális bűncselekményt elkövetők adatbázisának a kérdése. A Jobbik azt is kezdeményezte, hogy egy nyilvános adatbázis készüljön azokról, akik ilyen bűncselekményt valamikor elkövettek, mert a szülőknek joguk van tudni, hogy azok az emberek, akik akár uszodában, akár más keretek között a gyermekeikkel foglalkoznak, elkövettek-e ilyen bűncselekményt. A lengyel parlament nemrégiben tette lehetővé, hogy ez az adatbázis elkészüljön és nyilvános is legyen. Kérdezem államtitkár urat, hogy a magyar kormány tervez-e ilyen lépéseket, illetve támogatják-e a Jobbiknak az erre irányuló alaptörvénymódosítását. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me