DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön azzal kezdte, hogy az Európa 2020 stratégiában milyen számok szerepeltek célkitűzésként. Nos, ahogyan arra ön is utalt, az volt a célkitűzés, hogy a 30-34 évesek körében a felsőfokú végzettséggel vagy felsőfokúnak megfelelő végzettséggel rendelkezők aránya 30,3 százalék legyen. Ez volt az eredeti célkitűzés, s ehhez képest, a 30,3 célkitűzéshez képest 2013-ra ez a szám már 32,3 százalék volt, 2014-ben pedig nem kevesebb, mint 34,1 százalék. Ezeket a célkitűzéseket tehát, amelyekre ön is utalt, sikerült Magyarországnak teljesítenie, és továbbra is szeretnénk hasonló sikerekről beszámolni.
Ugyanakkor a kormány politikájának a célpontjában egy másik nagyon fontos mutató is szerepel, amit ön is szerintem nagyon jól ismer, hogy hiába vesznek föl valakit egy egyetemre, főiskolára, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a diplomáját meg is szerzi, és nagyon magas arányú volt azoknak a száma, akik bár elkezdték az egyetemet, nem szereztek végzettséget.
Éppen ezért arra törekszünk, hogy ezekből a felvételekből diploma is legyen, úgyhogy jobb talán mindig a végzettséget szerzők számát összevetni, hogy hányan szereztek diplomát és azokból következtetéseket levonni. A felvetteknek a száma ilyen szempontból csalóka, és hogyha 30-40 százalékos különbség van a felvettek és a végzettek száma között, az aztán végképp azt mutatja, hogy valami történik az intézményrendszerben közben, aminél a kormányzatnak be kellett avatkoznia az elmúlt esztendőkben.
Megszüntettük a keretszámok rendszerét, ezzel próbáltuk bővíteni a fiatalok lehetőségét, hogy aki megfelelő pontszámmal rendelkezik, magyarul, megfelelő tudással rendelkezik, az bekerülhessen a felsőoktatásba, semmifajta keretszám ne legyen a gátja annak, hogy valaki diplomát szerezhessen, felsőfokú tanulmányokat folytathasson; csak egyetlenegy feltétel van, a pontszámok megszerzése. Itt a minimális pontszámkövetelmény évről évre emelkedő, hiszen ez 2010-ben 200 pontos volt, 2012-ben 240, 2015-ben viszont már 280 pont. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan nagyon pozitív fejlemény, hogy emelkedett mindig a felvételizők között az emelt szinten érettségizők száma és a nyelvvizsgával rendelkező hallgatók száma is. Ez azt jelenti, hogy a minőségi felsőoktatás, annak az esélye, hogy valaki nemcsak bekerül az egyetemre, de el is végzi azt, ezzel mind emelkedett.
Ha a számokat nézem, meg a jelentkezők számában, ha ön összeveti a 2013-as adatot a 2015-össel, akkor a 2013-as 95 447 után 105 646-ot lát, és ha a 2016-os számot nézi, az még magasabb ennél 6 ezer fővel, 111 162 fő. Itt tehát folyamatos emelkedés látható, nyilván különböző tendenciákkal, de összességében ez emelkedés, és az állami ösztöndíjasok száma is emelkedett, hiszen 2013-ban ez 54 ezer volt, és 2015-ben már 55 800 fő volt, aki állami ösztöndíjjal rendelkezett. Mindeközben, ha csak egy évet néz, az érettségizők számát tekintve, akkor az 2900 fős csökkenést jelent 2015-ről 2016-ra, az adott évben érettségizők száma 68 959-ről 66 062-re csökkent. Tehát miközben érzékelhető, mérhető sajnos az érettségizők számának a csökkenése, amellett a felsőoktatásba jelentkezők száma, az állami ösztöndíjasok száma emelkedik. Csak arra törekszünk, hogy ne bármilyen végzettséget szerezzenek ezek a fiatalok, hanem használható képzettséget.
Hogy hogyan lehet közelebb hozni a fiatalokhoz a felsőoktatást, ezért hoztuk létre a közösségi felsőoktatási képzési központokat, amelyek olyan helyszíneken végeznek felsőfokú képzést, ahol nem volt egyetem, nem volt főiskola, sokkal könnyebb vidéki kistelepüléseken felsőfokú végzettséget szerezni és ott maradni utána, nem a nagyvárosban ragadni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Duális képzésbe 2015-ben 6 ezren, 2016-ban viszont már 9500-an jelentkeztek, ez is siker, és a hallgatók számának 9 százaléka külföldi, ez pedig a versenyképességét mutatja a magyar felsőoktatásnak és a minőségét is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
(16.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me