GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. (Németh Szilárd István: Amikor ti kormányon lesztek megint!) Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Azt hiszem, mindnyájan tudják, azzal mindnyájan tisztában vannak, hogy május 17-én elindultak a tárgyalási folyamatok a 2017-es minimálbér és egyéb más kérdések kapcsán, munka törvénykönyve, cafetéria és egyéb más ügyek tekintetében a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán. Varga Mihály is jelen volt ezen a fórumon, de a kérdésekre állítólag nem adott kibontott válaszokat, ezért is teszem fel most ezeket a kérdéseket, akár a cafetériát érintően is az alapbéresítést vagy épp a béren kívüli juttatások maximális értékének a mikéntjére vonatkozóan. De tehetném azt is, hogy a bő egy hónappal ezelőtt a Parlament falai között elfogadott törvénytervezet kapcsán a vasárnapi nyitvatartáshoz kapcsolódó ígéreteiket, a minimum 100 százalékos bérpótlék kérdését feszegetném, vagy a készenléti munkakörök bérpótlékának a kérdését a sztrájktörvény módosításának a szándékaival együtt is, mégsem ezt teszem elsődlegesen - de ha az államtitkár úr kitér rá, azt megköszönöm -, hanem alapkérdésként azt szeretném megfogalmazni, hogy a 2017. évi minimálbérnek a kormányzati elképzelése hogyan alakul.
Ismereteim szerint egyébként egy ilyen 5,5 százalékos mértékű emelésben gondolkodnak, ami nagyjából 6 ezer forintot, 6050 forintos bruttó összeget jelent. Ha ezt nézzük, akkor valójában a minimálbérnek a nettója soha nem fogja elérni a létminimum összegét, erre nem kerül sor, önök meg már a hetedik esztendeje kormányoznak, tehát mikor fogják végre az ígéreteiket beváltani, ez az alapvető kérdés. Ugye tudjuk, hogy a minimálbéreseknél rosszabbul keresők, a közfoglalkoztatottak 2016-ban meg egyetlenegy fillér bérfejlesztésben sem részesültek.
Öt konkrét kérdésem van, azt szeretném kérni az államtitkár úrtól, hogy az öt konkrét kérdésre öt konkrét választ adjon nekem. Tehát mikor lesz a minimálbér nettója nagyobb, mint a létminimum összege? Ez volt az első. A második: mikor csökkentik a minimálbérnek a terheit? Ugye, tudja, 2010-ben ez összesen 32 ezer forint volt, most 69 ezer forint egy hónapban, egy főre vetítetten ez a teher, magyarul: a kormány mohósága a jellemző. Ezt a mohóságot mikor kívánják végre csökkenteni? A 2017-es közfoglalkoztatotti bér hogyan alakul? 2017-ben a cafetéria rendszerével kapcsolatban milyen változás és növekedés fog bekövetkezni, ami az embereknek a hasznára lesz? És a munka törvénykönyve, valamint a sztrájktörvény kapcsán mikor fognak végre olyan lépéseket foganatosítani, amelyek a szakszervezeti elvárásokkal és a munkavállalói érdekekkel párosulnak? Elnök úr, köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me