TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön igen jól tudja, valóban a múlt héten Varga Mihály miniszter úr részvételével ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, a VKF legfőbb testülete, és ezen a fórumon egyeztetések zajlottak különféle kérdéskörökben, és valóban, aktuális kérdésként felmerült a parlament napirendjén szereplő 2017. évi költségvetési törvényjavaslat, illetve az amellett szintén a parlament előtt lévő adómódosító csomag, különös tekintettel a munkavállalókat és a vállalkozókat érintő változása. És valóban, ezen a fórumon megkezdődött a 2017. évi minimálbérről szóló egyeztetés.
A 2017. évi minimálbért - úgy, mint eddig is - egyeztetések előzik meg a munkavállalók, a munkáltatók és a kormány részéről. A legszerencsésebb megoldás az, ha a munkavállalók és a munkáltatók meg tudnak egyezni a minimálbéremelés mértékében, és természetesen ezt a kormány is el tudja fogadni. Nyilvánvalóan a kormány erre a kompromisszumra törekszik, arra a kompromisszumra törekszik, ami megfelel mind a munkáltatóknak, de elsősorban természetesen a munkavállalóknak. Ez a közös törekvésünk, az, hogy olyan minimálbérösszeg kerüljön meghatározásra, amelyből tisztességesen meg lehet élni.
Az a célunk, hogy a minimálbér reálértékét tovább növeljük. Ehhez különféle intézkedéseket teszünk, például 2016-ban csökkentettük a személyi jövedelemadó mértékét 15 százalékra, növeltük és folyamatosan növeljük a kétgyermekesek családi kedvezményét. Évente mintegy 120 milliárd forintot hagyunk a családok zsebében a személyi jövedelemadó 15 százalékra való csökkentésével, és, ahogy mondtam, 380-390 ezer családot érint az a családi adókedvezmény, amely évente 15 milliárd forinttal javítja a családok helyzetét. Az a célunk, hogy olyan adórendszert működtessünk, legyünk képesek fenntartani a költségvetés teherbíró képességét figyelembe véve, amely a bérekre rakódó és elsősorban a személyi jövedelemadó mértékét csökkenti, ezáltal is az adócsökkentéssel hozzájáruljunk ahhoz, hogy még kedvezőbb legyen a magyar munkavállalóknak és természetesen azoknak is, akik minimálbérért dolgoznak.
A közfoglalkoztatási bér jövő évi konkrét mértékére vonatkozó kérdése, úgy gondolom, még egy kicsit korai, előbb meg kell állapodni a minimálbér mértékében, és azután lehet erre visszatérni.
Ugyanúgy szóba került az ön által is fölvetődött kérdés, a cafetéria rendszerének átalakítása, erről valóban nincs még kormányzati döntés. Azt tudjuk, hogy az Európai Unió sajnos az Erzsébet-utalványt megszüntette. Megszüntette, de a kormány olyan megoldást szeretne helyette, ami a munkavállalók, az emberek javát szolgálja, hogy tovább növekedjen a jövedelmük akár készpénz formában, akár más cafetéria-rendszer formájában.
(15.50)
Ezen az ülésen nem volt szó a munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításáról, de a közeljövőben akár ez a kérdés is szóba kerülhet a tárgyalásokon. Szóba kerültek még a munkavállalók védelmével kapcsolatos aggályok is. Úgy gondolom, a kormányzat által a jelen lévők megfelelő válaszokat adtak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és eloszlatták az aggályokat a munkavállalók részéről. Tehát a tárgyalások folynak, várhatóan kompromisszumos végeredménnyel. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me