SZELÉNYI ZSUZSANNA

Full text search

SZELÉNYI ZSUZSANNA
SZELÉNYI ZSUZSANNA (Független): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Ma Magyarországon a nők magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, mint a férfiak, minden iskolai szinten ez a helyzet. Ugyanakkor, ha megnézzük 55 éves korban a dolgozó nők és a dolgozó férfiak fizetését, akkor azt látjuk, hogy egészen elképesztő különbség van: a nők sokkal szegényebben mennek nyugdíjba, mint a férfiak, mert kevesebbet keresnek. Hogy miért? Sok oka van ennek.
Mindenekelőtt azért, mert a nők sokkal több fizetetlen munkát végeznek, mint a férfiak - erre nemrégen kutatás is rámutatott Magyarországon -, pedig a háztartási munkát a férfiak pont ugyanolyan tehetséggel tudják elvégezni, mint a nők.
Másodszor azért, mert a nők Magyarországon elsődlegesen azok, akik a gyerekeket nevelik, és hosszú időre kimaradnak a munkaerőpiacról, pedig gyermeknevelésre férfiak is egészen kiválóan alkalmasak, ők is nyugodtan részt vehetnek a gyermeknevelés terheiből.
Harmadszor azért, mert a nők elsődlegesen a humán szolgáltatószektorban vannak, ahol sokkal kevesebb a fizetés, mint az általában a férfiak által ellátott feladatoknál, amelyek a biztonságot, a rendőrséget, a katonaságot, a tűzoltóságot és egyéb más szektorokat jellemzik. Ez teljes mértékben igazságtalan. Végül pedig a nők még ott is kevesebbet keresnek, ahol egymás mellett egy nő és egy férfi konkrétan ugyanazt a munkát végzi. Teljes mértékben megengedhetetlen módon minél képzettebb egy nő, annál kevesebbet keres, mint a hozzá hasonló képzettségű férfi. (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.)
Amiről ma itt beszélünk, azt jelenti, hogy ha az alkotmányban benne van az egyenlő munkáért egyenlő bér elve, akkor a kormánynak az összes ilyen szemponton meg kell próbálnia változtatni. Ha ez a szempont nem szerepel az alkotmányban, akkor nincsen egyértelmű kötelezettsége a kormányzatnak, mint ahogy a mai magyar kormány nem is tesz semmit az egyenlő bér érvényesítése érdekében. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Mivel egy civilizációs vívmányról beszélünk, amely hosszú évekkel ezelőtt egy igazságtalan és méltánytalan helyzetet orvosolt, az Alaptörvényben a helye, minden körülmények között javasolom, hogy tegyük ezt oda vissza.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me