TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt jelen lévő Képviselőtársaim! Matolcsy György hiába emleget blöfföt, ugyanis a jogállamra mondták ezt 2016. március 1-jén, amikor a Gazdasági bizottság elnöke benyújtott egy törvényjavaslatot, amelyet önök elfogadtak, ezzel lehetővé téve, hogy egymilliárd dollár elköltését úgymond eltüntessék a köz elől.
Ezt a 260 milliárdot - bár nem tudom pontosan, éppen ma hogy áll a dollár, hétvégén ez már 282 milliárd forintba került -, ezt a pénzt megpróbálták Matolcsy barátai, rokonai és ismerősei körében elosztani, nem utolsósorban pedig azóta tudjuk a kuratórium tagjától, hogy a Fidesz 2018-as választási győzelméhez is hozzá kívántak volna járulni ebből a forrásból.
Tévednek, ha azt hiszik, hogy az emberek nem értik, hogy mi történik ebben az országban. Tévednek, ha nem hiszik el, hogy az embereknek elege van abból az üzemszerű lopásból, amit önök művelnek, és hogy ennek semmilyen következménye nincs. A jegybankelnök személyével szemben a közbizalom megszűnt, és egyértelművé és világossá vált, hogy ő már csak pártszolga. Az nem blöff, hogy Matolcsy a magyarok kárán összeszedett 260 milliárd forintot osztott a családtagjainak, ismerőseinek, ismerősök vállalkozásainak, mert ennek eredményeképpen a Matolcsy-ügy ma Magyarország nemzetközi megítélését és a pénzügyi rendszerünk stabilitását gyengíti.
Egy friss felmérés szerint, tisztelt képviselőtársaim, a társadalmunk döntő többsége azonnal menesztené Matolcsy Györgyöt; ebben az önök szavazói is vastagon benne vannak. Az emberek ugyanis azt gondolják, hogy az alapítványoknál történt visszaélések nem tisztességesek, és azt is pontosan látják, hogy nem az ellenzék nagyítja ezt fel; ez ma a rögvalóság. Mert rögvalóság, hogy négymillió forintért önök zongorát vásárolnak, milliós szőnyegeket, titkárnő könyvének finanszírozását, amelyekről pontosan érzik a saját bőrükön, hogy inkább az oktatásra, inkább az egészségügyre vagy inkább a szociális ellátásra kellene fordítani minden egyes forintját a közösnek, és nem magánzsebeket kellene belőle tömni. Az ilyen ügyekről az egyszerű választópolgár egy szombati vagy vasárnapi vásárláskor annyit tud mondani, hogy amit önök művelnek, attól a bicska nyílik ki a zsebükben.
Ez a válság mély, hiszen a társadalom 60 százaléka azt mondja, hogy elég volt abból, amit önök a jegybank környékén művelnek. De sem a Fidesz-frakció, sem a kormányfő, sem a kormány, sem a Legfőbb Ügyészség, de - továbbmegyek - sem Matolcsy György nem határolódott el egyetlenegy mondatával sem az elmúlt hónapokban napvilágot látott intézkedéseitől. Úgy tesznek, mintha mi sem történt volna, minden rendben lenne, itt az ellenzék elmondja az Országgyűlésben, ő szervezte meg a Financial Timest, a New York Timest, a Bloomberget, mindent ő szervezett meg, de ettől még, szeretném mondani, az van, hogy önöknek szégyellni kellene magukat, hogy önök megszavaztak egy olyan törvényt, hogy az magyarázhatatlan, közpénzből hogyan nem lesz közpénz, azt megpróbálták elhitetni önmagukkal, tisztelt képviselőtársaim. Úgyhogy egy percig ne magyarázza azt senki a kormány részéről, hogy önök kezdettől fogva az átláthatóságot szerették volna! Nem, önök el szerettek volna tüntetni 260 milliárdot. Törvényt is nyújtottak be rá, meg is szavazták azt a törvényt, majd a köztársasági elnöknek kellett elküldeni az Alkotmánybírósághoz, ahol kimondták, hogy márpedig minden pénz, ami az alapítványban van, közpénz.
Ezzel a döntésükkel valójában önök csak azt erősítették meg, amit eddig is tudni lehetett ebben az országban: önök a Legfőbb Ügyészséggel karöltve egy csapatba tartoznak, egy követ fújnak. De nem a Matolcsy-ügynek, hanem ma már Matolcsy- és Polt-ügynek kell neveznünk mindazt, ami történik, hiszen hogyan várható el, hogy a legfőbb ügyész felesége személyzetisként és alapítványi kurátorként felelős ezekért a pénzekért, és a legfőbb ügyésznek a saját feleségét kellene kihallgatnia? Nem érzik, hogy nonszensz? Nem érzik, hogy több mint összefonódás mindaz, ami történik? Összejátszás van, de a nép átlát önökön, mint a szitán. Pontosan látja: menteni akarják a menthetetlent.
Egy dolgot tehetnek: lemond Matolcsy György. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me