ANDER BALÁZS

Full text search

ANDER BALÁZS
ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egyetértek Orbán Viktorral. Igaza van a miniszterelnöknek, amikor azt mondja: „A brüsszeli vezetők elefántcsonttoronyban ülnek, a világtól elszigetelve, nem ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek.”
Csakhogy a kormánypárt kezdhetné a söprögetést a Louis Vuitton- meg Gucci-ridikülös tagozatuk háza táján is, merthogy az ottani cuki zsúrpubiknak meg arról nincs fogalma, hogy mi folyik a magyar vidéken, az egészen bizonyos. No de merre is keressük ezt a nem kormányzati zsúrpubiknak való vidéket a térképen?
Nem kell a harmadik világ afrikai vagy belső-ázsiai nyomorrégióiig kalandozni, megállhatunk a halálra ítélt, ezer főnél kisebb hazai falvak világánál is. Ott, ahol ugyan a lakosságnak alig több mint 7 százaléka él csupán, de ahol önkormányzataink több mint fele fekszik, és amire a mindenkori kormányzat vidékpolitikája Csoóri Sándor gondolatával kellene hogy tekintsen, amely szerint: „Ezt az országot, ezt a nemzetet ezer éven keresztül a falu, a vidék tartotta meg.” Így kellene viszonyulni hozzá, nem pedig a kommunista-neoliberális folytonosság jegyében középkori és éppen ezért falurombolásra érett skanzenként tekinteni rá. Különösen igaz ez egy olyan társadalomföldrajzi adottságokkal rendelkező megyében, mint Somogy, ahol a 246 település háromnegyede ezer főnél kevesebbel bír, és minden negyedik falu elsorvadásra kárhoztatott zsáktelepülés.
Ugyan már többször megkaptuk kormánypárti képviselőtársainktól, hogy vegyük tudomásul, nekünk, listán bejutott ellenzéki képviselőknek nincsen választókerületünk, de azért engedtessék már meg, hogy mégis járjuk a vidéket, és legalább ilyen formában megpróbáljuk eljuttatni a reménytelenségbe süppedt magyar kistelepülések panaszszavát az ibizai kokóbárok vagy a turai kastély elefántcsonttornyába. Habár talán hasznosabb lenne, ha az MNB alapítványainak szerencsés kiválasztottjai is inkább Északkelet-Magyarország vagy a Dél-Dunántúl kies régiójába tennének tanulmányutakat, nem pedig a devizahitel-károsultak benyelt pénzén milliós ruandai vagy tanzániai túrákat, azzal az arcátlan ürüggyel, hogy Kelet-Afrikában vizsgálják a könyvtári szektor előtt álló kihívásokat.
Ha így tennének a kormányzati zsúrpubik, akkor talán jobban megismernék a vidék rögvalóságát, és rádöbbennének, hogy lassan ott tartunk, Kongó valamelyik négerek lakta őserdei falujába előbb kerül doktor az Orvosok Határok Nélkül jótékonysági szervezet révén, mint körzeti orvos a dél-somogyi Lakócsa immár nyolc éve üresen álló vegyespraxisába.
Ha a kormányzati zsúrpubik tennének egy kört a környéken, akkor talán eljutna a tudatukig, hogy sok szülő joggal kérdi, miért kell a vízvári kisiskolán spórolni. Hogy van az, hogy miközben az 1800 lelkes Felcsútra 10 milliárd forintnyi sporttámogatás érkezett, addig az eredeti tervek szerint az ő iskolájukra meg bérjellegű és dologi kiadáscsökkentés örve alatt ennek ötszázad részéért, mindössze 19 millió forintért szépen lakatot tennének.
Ha elegáns kocsijaikkal netán erre járnának, akkor a kormányzati zsúrpubikat nemcsak a rossz utak ráz-nák ki szűk ficsúröltönyeikből, hanem lehet, hogy a feldühödött helyiek is. Akik nem értik, hogy miközben a véletlenül az L. Simon-borászathoz és -pan-zió-hoz vezető Fejér megyei 6212-es mellékútra van pénz, addig a 2016-os esztendőben az 1800 kilométer hosszúságú és nagyon rossz állapotban lévő somogyi közúthálózatból csak 39 kilométer újulhat meg.
Az országos hálózat részét alkotó közutakon a nyomvályúk és felületi egyenetlenségek megszüntetését célzó, a közlekedésbiztonságot, fenntarthatóságot és térségi elérhetőséget javító program hangzatos címet viselő projekt keretében mindössze 4 milliárddal szúrják ki idén a megye lakóinak szemét. Mert bizony, ha a tervezett útfelújításokat bemutató térképre nézünk, akkor a javításra kijelölt szakaszok hosszát bámulva olybá tűnik, mintha csupán néhány bolhapiszkot látnánk magunk előtt. Persze lehet, hogy csak a koppányi rebellis természet a hibás. Anno a rendkívül olvasott és annál is kifinomultabb lelkű vérszomjas komcsi, Marosán György is megmondta az elégedetlenkedőknek, hogy nem a zsemle a kicsi, elvtársak, hanem a pofátok nagy.
És bizonyára jómagam is túlságosan mohónak tűnök, amikor a jövő évi költségvetés kapcsán újra csak elégedetlenségemnek adok hangot. Ugyanis ha a kistelepüléseket érintő tételek változatlanok maradnak, akkor sajnos előbb-utóbb igaza lesz annak dél-somogyi jegyzőnek is, aki szerint ha minden így folyik tovább, akkor ezt a térséget már csak az mentheti meg a pusztulástól, ha Szűz Mária megjelenik, és zarándokhellyé válik a vidék. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me