VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Sok mindent összevarrt ebbe a két percbe, engedje meg, hogy néhány dologra reagáljak. Mindenekelőtt arra, hogy két tényt azért rögzítsünk, vagy két számot hadd idézzek az ön figyelmébe. Az egyik, hogy a 2010-es kormányváltás óta több mint félmillió emberrel többnek van munkája, munkalehetősége, mint korábban, 550 ezerrel több ember dolgozik, mint hat évvel ezelőtt. Másrészt pedig 2010 óta a reálkeresetek több mint 15 százalékkal nőttek. Tehát amiről ön beszél, az üres ijesztgetés, mindenféle tény nélkül.
Az is tény viszont, hogy önök egy olyan adórendszerhez ragaszkodnak még mindig, amely büntette a munkát. Ne felejtsük el, hogy Magyarország azzal az adórendszerrel került bajba 2008-ban, és került először a hitelezők közé - megelőzve Görögországot -, amelyik egy progresszív adórendszer volt. Önök most ezt sürgetik vissza, megint azt akarják, hogy vezessünk be pluszadókulcsot, megint azt akarják, hogy vezessünk be egy magas adókulcsot bizonyos jövedelmi kategóriákban. Nem fogjuk ezt megtenni, képviselő asszony, azt gondolom, hogy ez egy rossz pálya, Magyarország már ezt az utat befutotta, nem kell erre még egyszer visszamenni.
Ami pedig a cafetéria-rendszer átalakítását illeti: itt hadd emlékeztessek arra, hogy egy konzultációt folytatunk abban a versenyszférával való közös bizottságban, ahol ott vannak a munkaadók és a munkavállalók érdekképviseletei. A múlt héten ennek az ülésnek a keretében tájékoztattam őket arról, hogy a kormánynak milyen elképzelései vannak. De egyáltalán nem arról beszéltem, hogy itt már fix, eldöntött kérdésekről van szó, hanem a véleményüket kértük.
(17.10)
Ezért van ez a bizottság, erre szolgál ez a dolog, úgyhogy ők elmondták, hogy mit szeretnének, annak egy részét ön most itt visszamondta. Nyilván szeretnék, hogyha a rendszer változatlanul maradna, mi viszont szeretnénk, hogyha a dolgozók a jövedelem minél nagyobb részét készpénzben kapnák meg, és ők majd eldöntenék azt, hogy mire akarják költeni; azt ne a politika, ne ön vagy más döntse el, hanem azt döntse el a munkavállaló, aki kapja azt a cafetériát. (Dr. Schiffer András: Legyen érdekegyeztetés!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me