SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Miniszter Úr! Államtitkár Úr! Nem tudom, ki fog válaszolni, gondolom, államtitkár úr. Törvényi módosítások eredményeképpen 2016. április 1-jétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyongazdálkodó Zrt. felügyelete alá került az ország egész területén a közszolgáltatás körében gyűjtött hulladékok kezelése.
Ezzel szemben az önkormányzatok hulladékgazdálkodásával kapcsolatos cégek immár több mint másfél hónapja végzik a feladatukat úgy, hogy nem tudják a díjalkalmazás feltételeit, a díjmegfizetés rendjét, a közszolgáltatási díj felosztásának az elvét, a díjhátralék kezelésére vonatkozó részletszabályokat, valamint az adatszolgáltatások tartalmát sem. Ezzel kapcsolatosan írásbeli kérdést tettem fel, amire Fónagy János államtitkár úr válaszolt. Nem volt meggyőző a válasza. Nem volt meggyőző, mert a szolgáltatási díjról, valamint a közszolgáltatók adatszolgáltatásáról szóló miniszteri rendelet a mai napig nem került kihirdetésre, azaz a cégek a mai napig nem tudják, hogy miért és főleg mennyiért dolgoznak. A hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek május közepén még nem ismerik az idei évi bevételeik mértékét, mindenféle tervezés, felelős gazdálkodás ezáltal kizárt.
(14.00)
A nemzeti koordináló központ zrt. sehogy nem áll az informatikai fejlesztéseivel, az adatszolgáltatásra vonatkozó portált a mai napig nem indították el, az adatszolgáltatások tartalmi, formai követelményei nem ismertek. A 2016/69-es kormányrendelet bekezdése meghatározza a közszolgáltatók részére az első adatszolgáltatás időpontját, ez 2016. április 30-a lenne, mivel azonban sem az adatszolgáltatás részleteit szabályozó miniszteri rendelet, sem a koordináló központ informatikai rendszere nem készült el a mai napig, mindenkit tulajdonképpen jogszabálysértésre kényszerítettek. És akkor még nem beszéltünk a lakosságról, azokról, akik ugyan most nem fizetik meg a közszolgáltatási díját a koordináló központnak, de értelemszerűen ez majd felhalmozódik, és egyszerre kell majd több havi díjat megfizetniük, ami számos családban komoly gondot fog jelenteni.
Éppen ezért kérdezem a miniszter urat, az államtitkár urat: tényleg az észszerűtlen központosítás miatt fognak sorra bedőlni a hulladékgazdálkodással foglalkozó önkormányzati és egyéb cégek, amelyek napokon belül nem tudják kifizetni sem az üzemanyagszámláikat, sem a béreket, sem a járulékokat, sem az egyéb költségeket? Tényleg emiatt kerülnek majd hátrányba az emberek, hiszen nekik egyszerre majd több havi számlát kell megfizetniük? Mi garantálja, hogy a munkavállalók időben a fizetésükhöz fognak jutni? Hogyan gondolják a szolgáltatás minőségének a javítását, ha még a napi kiadások fedezetét sem biztosítják? Várom válaszát.
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me