DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény egyetlen rendelkezésének módosítására irányul.
Az ellátásbiztonságot Magyarországon mind a kőolaj és kőolajtermékek, mind a földgáz vonatkozásában a biztonsági készletezés intézménye garantálja. Ezen feladatot a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, az MSZKSZ végzi. A vonatkozó jogszabályok alapján főszabályként az MSZKSZ tagjává válik minden végfogyasztónak értékesítő kereskedő, illetve saját magát ellátó fogyasztó. A tagok az általuk értékesített mennyiség arányában az MSZKSZ részére tagi hozzájárulást fizetnek, amit a fogyasztóik számára a készletezési díjban továbbhárítanak.
A két szektor között különbség van. Amíg a behozott kőolaj és kőolajtermékek biztonsági készletezéséről szóló 2013. évi XXIII. törvény értelmében nem kell tagi hozzájárulást fizetni, vagy a befizetett tagi hozzájárulás visszaigényelhető meghatározott kőolajtermékek azon mennyisége után, amelyet a tag igazoltan vegyipari és nem energetikai célokra hoz be vagy értékesít közvetlenül a végső felhasználó számára, addig ezzel szemben a földgáz biztonsági készletezéséről szóló törvény jelenleg nem tesz különbséget az energetikai, illetve vegyipari típusú felhasználás között.
Magyarországon a 2015. évben ipari célból felhasznált földgáz összesen 5,46 millió köbméter volt, amelyből 0,76 millió köbméter került közvetlenül vegyipari alapanyagként és nem energetikai célból felhasználásra. A földgázt vegyipari célokra felhasználó vállalkozások számára a készletezésben való részvétel és a készletezéssel kapcsolatos díjfizetési kötelezettség jelentős költségeket okoz, amely költségeket ezen vállalkozások az általuk termelt vegyipari termékek árában kénytelenek áthárítani a vevőikre.
Mindez a vegyipari vállalkozások versenyképességének csökkentését eredményezi, a módosítás ezért megteremti a lehetőséget a földgázt alapanyagként felhasználó vegyipari vállalkozások számára az MSZKSZ részére megfizetett tagi hozzájárulás legfeljebb 80 százalékának visszaigénylésére. Ezáltal itt is, mint az előző törvényjavaslatban egy diszkriminatív szabályozás megszüntetésére kerülne sor.
Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer mondom, hogy ez a földgázt alapanyagként felhasználó vegyipari vállalkozások részére teremt olyan jogi környezetet, amellyel lehetőséget biztosít egyrészt a költségeik csökkentésére, másrészt ezáltal versenyképességük növelésére.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény módosításáról szóló T/10724. számú törvényjavaslatot támogatni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me