MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A földgázszállításirendszerüzemeltetők közötti rendszer-egyensúlyozásra vonatkozó üzemi és kereskedelmi szabályzat létrehozásáról szóló 312/2014/EU rendelet alapján a rövid távú földgáz-nagykereskedelmi piac előmozdítása érdekében a tagállamoknak úgynevezett kereskedési platformot vagy platformokat kell létrehozniuk. Ilyen tevékenységet Magyarországon egyrészt az FGSZ Földgázszállító Zrt. úgynevezett egyensúlyozó platformjának bázisán, másrészt a szervezett piacon, vagyis a gáztőzsdén kézenfekvő kialakítani.
(20.40)
Tekintettel arra, hogy a hazai földgázpiac mérete nem indokolja két külön kereskedési platform működtetését, az érintett szereplők egyeztetéseket folytatnak a kereskedési platform közös üzemeltetéséről, a szervezett földgázpiaci engedélyes bázisán 2016. október 1-jei üzemkezdettel. A földgázellátásról szóló törvény jelenleg kizárólag a villamosenergia-rendszer-irányító számára biztosít lehetőséget arra, hogy a szervezett földgázpiacot működtető társaságban részesedést szerezzen.
A földgázellátásról szóló törvényben szükséges annak biztosítása, hogy a szervezett földgázpiacot működtető részvénytársaságban való tulajdonszerzési korlát alóli kivétel tekintetében a földgáz-rendszerirányítóra a villamosenergia-átviteli rendszerirányítóval megegyező szabályok vonatkozzanak. Ezt tartalmazza az előterjesztés, amelyet kérem, hogy támogassanak. Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me