DR. MENGYI ROLAND

Full text search

DR. MENGYI ROLAND
DR. MENGYI ROLAND (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan törvényjavaslatot nyújtottunk be Lázár János miniszter úrral, amelynek célja, hogy megkönnyítse a hazai vállalkozások európai uniós forráshoz való hozzáférését. Nyilván ezzel együtt a javaslat a közbeszerzési törvénnyel kapcsolatos, már a gyakorlatból érkezett egyéb tapasztalatokra is reflektálva kisebb módosításokat is céloz.
A törvénytervezet alapvetően két területen, a versenyjogi jogszabálysértés, valamint a 25 millió forint feletti támogatásokhoz kapcsolódó közbeszerzési kötelezettséggel kapcsolatosan céloz módosításokat. A közbeszerzéseken kizáró okként megjelölt versenyjogi jogsértésre vonatkozó hatályos szabályozás szerint három évig nem vehet részt uniós értékhatárt elérő közbeszerzési eljárásban az a gazdasági szereplő, amelynek versenyjogi jogsértését, kartellezését jogerősen magyar vagy külföldi hatóság vagy bíróság megállapította, és bírságot is szabott ki. Ezt a tilalmat uniós értékhatárt elérő közbeszerzési eljárásban kötelesek az ajánlatkérők érvényesíteni, de kisebb értékű eljárásban is érvényesíthetik.
A javaslat úgy módosítja ezt a szabályozást, hogy a kizáró okot a kötelező kizáró okok közül áthelyezi az úgynevezett fakultatív kizáró okok körébe, azaz az ajánlatkérő nem lesz köteles az érintett gazdasági szereplőket kizárni minden uniós értékhatár feletti eljárásból, de azt továbbra is megteheti, így az ajánlatkérők maguk dönthetik el minden közbeszerzési eljárásban, hogy engedik-e ezeket a gazdasági szereplőket részt venni ajánlattevőként, alvállalkozóként, vagy sem.
Az Európai Unió 2014-es közbeszerzési irányelvében a kartellel kapcsolatos kizáró ok szintén a fakultatív kizáró okok között szerepel, tehát a módosítással a hazai szabályozás illeszkedik ehhez az irányelvhez.
(15.00)
Például, tisztelt képviselőtársaim, a bankszektorban a hatályos jogszabályi rendelkezés fenntartása azt eredményezné, hogy amennyiben egy ajánlatkérő pénzügyi közvetítőt kívánna igénybe venni közbeszerzés útján, akkor nem lenne választási lehetősége a Gazdasági Versenyhivatal által a bankokkal szemben alkalmazott kiterjedt szankciók miatt.
A másik terület, amelyet módosít a javaslat, az a 25 millió forint feletti támogatásokhoz kapcsolódó közbeszerzési kötelezettség. Itt a jelenlegi szabályozás azt mondja ki, hogy a törvényben felsorolt kivételekkel közbeszerzési kötelezettség alá esik minden személy, szervezet, amelynek beszerzését legalább 25 millió forint összegben közvetlenül támogatják, akkor is, hogyha ez egyébként a közbeszerzési törvény alapján nem minősülne ajánlatkérőnek. Ilyenkor vizsgálni kell azt is, hogy a többi szabály alapján kötelező-e a közbeszerzés az adott szerződésre vonatkozóan, és lényeges, hogy akkor sem kell közbeszerzést lefolytatni, ha az adott támogatás, amelyről szó van, a törvényben felsorolt kivételek egyikébe tartozik. Ez a szabály a beszerzések átláthatóságát, nyilvánosságát és a piaci verseny minél hatékonyabb érvényesítését célozza a hatékony és felelős közpénzfelhasználás és az esetleges túlárazások kiküszöbölése érdekében. Ez az uniós irányelvi kötelezettségünknél jóval szigorúbb.
A mostani módosítás pontosítja a fenti szabályt, és rögzíti, hogy a közbeszerzési törvény érintett rendelkezése csak a vissza nem térítendő támogatások esetében alkalmazandó, azonban az úgynevezett visszatérítendő támogatások, illetve az úgynevezett kombinált pénzügyi eszközök esetében nem. Az érintett szabály eredetileg arra irányul, hogy az állami vagy az európai uniós támogatásból megvalósuló beszerzések esetén a támogatásban részesülő vállalkozások a közbeszerzési eljárások eredményeként megfelelő áron és minőségben valósítsák meg beszerzéseiket, elkerülve többek között a túlárazásokat. Ez a veszély a visszatérítendő támogatások, pénzügyi eszközök esetén jóval kisebb mértékben van jelen, hiszen a pénzügyi eszközökben részesülő vállalkozások alapvető érdeke, hogy megfelelő áron és minőségben valósuljon meg beszerzésük, hiszen a hiteltörlesztés így majd kisebb terhet jelent számukra a jövőben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A pénzügyi eszközök esetén egy beszerzés tipikusan egy pénzügyi intézmény által folyósított hitelből valósul meg, amelyet egy meghatározott futamidő alatt vissza kell fizetnie a végső kedvezményezettnek. Az uniós, állami támogatásokra vonatkozó szabályok alapján a hitelek és a garanciák támogatástartalmát az az összeg adja, amennyivel a gazdasági szereplő a piaci viszonyokhoz képest kedvezőbben jut hozzá az adott konstrukcióhoz. Ilyenkor a visszatérítendő hitel bizonyos mértékű támogatási elemet is tartalmaz. Ennek a szabálynak tehát a további pontosítása azt az értelmezési kérdést dönti el, hogy egy ilyen kombinált pénzügyi eszköz sem tartozna a közbeszerzési kötelezettséget adott esetben kiváltó támogatások körébe.
Tisztelt Ház! A magyar államnak 1000 milliárdnyi európai uniós forrást kell eljuttatnia a vállalkozásokhoz. Ezt pénzügyi közvetítőkön keresztül kell megtennie, amelyből a magyar bankszektor kihagyhatatlan. Ezért fontos megnyitni annak a lehetőségét, hogy több ezer bankfiókban európai uniós forráshoz lehessen hozzáférni.
Amennyiben önök is egyetértenek ezekkel a módosításokkal, kérem, támogassák azokat. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me