DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY,

Full text search

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY,
DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Jobbik Magyarországért Mozgalom is támogatja a javaslatot, és örvend annak a változásnak, amelynek keretében az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, az ENSZ szakosított intézménye Budapesten kíván központot létrehozni, illetve ide kívánja költöztetni tevékenységének java részét.
Összességében a javaslatban foglaltak, maga a szerződés, illetve a megállapodás, amelyet kötni kívánunk a világszervezettel, lényegében a szokásjognak, illetve az eddig kialakult feltételeknek megfelel. Fontos azonban azt is kiemelni és arra is felhívni a figyelmet, hogy bár presztízs és megtiszteltetés is valóban a jövőben itt folytatandó tevékenység, azért számos, ha úgy tetszik, fiskális terhet fog róni Magyarországra.
A miniszter úr az imént említette, hogy egy egyszeri 300 millió forint, majd, ha jól olvastam és helyesek a feltételezéseim, amelyeket kiolvastam a megállapodásból, akkor 15 éven keresztül egy 200 millió forintos fenntartási költséggel fog járni e szakosított intézmény budapesti központja. Ha kiszámoljuk, ez 16 milliárd forintot fog kitenni a 15 év alatt. Ezt a 16 milliárd forintot egy szakosított szervezet tevékenységére, az ő részére állami segítségként adjuk, ami elég nagynak tűnik, pláne ha a szakosított szervezet egészségügyi tevékenységét és a magyar egészségügy helyzetét hasonlítjuk össze. Természetesen nem azt mondom, hogy ezért nincs szükség rá, nagyon is szükséges, hogy egy ilyen központ Magyarországon legyen, de amikor megfogalmazzuk, hogy ennek a szervezetnek itt kell lennie és elvárásaink, várakozásaink szerint talán nagyobb figyelemmel lesz a magyarországi egészségügyi helyzetre, ha már egyszer egy központja itt van, emellett meg kell fogalmaznunk azt az elvárásunkat is, hogy a magyar egészségügyben is vannak olyan szervezetek, amelyeket nyugodtan lehetne 15 éven keresztül 200 millió forinttal támogatni. Nyugodtan mondhatjuk, hogy például a hospice-ellátást végző szervezeteknek is nagy szükségük lenne arra az évi 200 millió forintos támogatásra, és bizony ott is születnek olyan megállapítások és olyan szakmai anyagok, amelyeket a WHO is le tud tenni az asztalra.
Dunai Mónika képviselőtársam említette, hogy Magyarország elismerést kapott a magyar egészségvédelem tekintetében. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy Magyarország nemcsak elismeréseket, hanem dorgálásokat is kap a WHO-tól, és tömegével és többségében a serpenyőben túlsúlyban vannak azok a lesújtó kritikák, amelyeket egyébként nemcsak a WHO-tól, hanem az OECD-től, illetve más, az egészségügyi és a társadalmi mutatókkal foglalkozó szervezettől kapunk. Ha más nem, annyi elvárásunk lehet, bár a kormánynak és a Magyar Országgyűlésnek nincs semmilyen feladata, sem kötelezettsége, sem joga, hogy beleszóljon a WHO működésébe, de mégis annyi elvárásunk lenne, hogy vizsgálják meg a magyar egészségügy helyzetét.
A kormánytól meg az az elvárásunk, hogy ha már itt van egy ilyen szakosított intézmény budapesti központja, akkor vegye sokszor komolyan azokat a jelzéseket, amelyek a WHO-tól érkeznek, amelyek a jelentésekben, ahogy előzőleg megfogalmazódott, benne vannak. Nyugodtan a kormány hozzáláthatna a rákos, daganatos megbetegedések felszámolásához, a totális harchoz e betegségek ellen, vagy hozzákezdhetne ahhoz, hogy az egészségügy hozzáférhetőségét, amely szintén WHO-kritikában elhangzott, tehát az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségét javítsa. Jelenleg Magyarországon több olyan település van, ahol a lakosság 45 százaléka nem képes egészségügyi szolgáltatást megfelelően igénybe venni. Ez is WHO-s jelentésekből olvasható ki. Ha WHO-ról beszélünk, akkor, tisztelt képviselőtársaim, egy ilyen örömteli esemény mellé mindig tegyék oda azokat a kötelezettségeket, azokat az elmaradásokat, amelyek a laudációk és dicshimnuszok mellett egyébként a kormány vállát terhelik.
Összességében nyugodtan megállapíthatjuk, hogy egy komoly, nagy erővállalás lesz mindenképpen az állam részére, azonban a presztízse egy ilyen intézménynek a budapesti székházával talán ellensúlyozni tudja ezt a nagy költést, illetve ezt a nagy erővállalást a magyar állam részéről. Úgy gondolom, akkor lesz igazán hasznos, ha a budapesti központ itt lesz, ha a budapesti központban kiváló szakmai munkát tudnak folytatni, ha a WHO ezáltal a tevékenységét nemcsak költségalapon tudja racionalizálni, hanem a tevékenységét sokkal színvonalasabbá, még színvonalasabbá tudja tenni.
(10.30)
És mindazonáltal, mivel a figyelem ránk is terelődik ezáltal, hogy itt van ez a központ, a magyar kormány pedig komolyan tudja venni azokat a WHO által megfogalmazott kötelezettségeket, javaslatokat, jelentéseket, amelyeket komolyan kell venni, hiszen azt is látjuk, hogy a magyar egészségügyi mutatók a béka feneke alatt vannak - ha lehet egy ilyen kifejezést használni. Az egész Európai Unióban, de a fejlett országok tekintetében is az egyik legrosszabbak vagyunk. Ha más nem, akkor egy harangkongatásnak jó lesz ennek a szervezetnek az ideköltözése. Én úgy gondolom, és bár ez nem tartozik a Külgazdasági és Külügyminisztériumra, hanem sokkal inkább más minisztériumnak a feladata lenne, de egy ilyen szerv arra jó, hogyha Magyarországra költözik, hogy irányítsa az egészségügyi problémákra a politika érdeklődését. Kerüljön a homlokterébe a kormányzatnak, a kormánynak az egészségügyi krízishelyzet felszámolása, hiszen a WHO ezekről számtalanszor beszámolt. Most itt lesznek legalább testközelben, testközelből hallhatjuk ezeket a problémákat.
Összegezve azonban azt kell mondani, hogy összességében a javaslat mindenképpen támogatásra tart igényt, egy ilyen nagy presztízsű, komoly munkát végző intézménynek a Budapestre való költözése az ország számára és a lakosság számára előremutató. Ha úgy tetszik, jó hírnevet hoz, ha úgy tetszik, jó fényt vet a magyar államra, illetve a magyar környezetre. Így hát mindenképpen támogatni kell. De legyen az az üzenet, hogy ezzel is, ezzel a költözéssel hívjuk fel a figyelmet az egészségügy krízispontjaira, és a kormánynak is irányuljon a figyelme végre ezeknek a területeknek a megoldására, a problémáknak a kezelésére és nemcsak az arról való összevissza maszatolásra, hanem a tényleges problémamegoldásra és a megoldási kísérleteknek a végigvitelére.
Összességében a Jobbik Magyarországért Mozgalom a törvényjavaslatot támogatni fogja. Köszönöm szépen, tisztelt képviselőtársaim. (Taps a Jobbik soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me