DUNAI MÓNIKA,

Full text search

DUNAI MÓNIKA,
DUNAI MÓNIKA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az a tény, hogy az Egészségügyi Világszervezet, az ENSZ egyik legfontosabb szakosított szerve Budapesten létesít központot, azt jelzi, hogy Magyarországra egyre több és több területen számítanak a különböző nemzetközi és világszervezetekben. Magyarország az az ország, amelyre mint megbízható partnerre tekinthetnek a világméretű problémák kezelésében, azok megoldásának keresésében. Így van ez éppúgy a vízgazdálkodás vagy éppen a menekültügy területén, és így van ez a gyermekszegénység elleni világküzdelemben is.
A WHO célja az, hogy az egészségügy minőségének globális szintű javításán dolgozzon, valamint az elérhető legmagasabb szintű egészség biztosítását alakítsa ki minden egyes ember számára. A Fidesz-frakció támogatja és üdvözli azt, hogy 2016 májusában az Egészségügyi Világszervezet budapesti központjának létrehozásáról állapodott meg a kormány a WHO-val.
A WHO már 1991 óta működteti Magyarországon a WHO országirodáját. Az aláírt megállapodás további megnyilvánulása a magyar kormány elköteleződésének a szervezet közegészségügy terén végzett munkája mellett. A WHO a budapesti központon keresztül nyújt majd személyügyi, adminisztratív szolgáltatásokat a szervezet munkatársai részére globális szinten. A WHO döntése összhangban áll a kormány és a Fidesz azon elhatározásával, hogy növeljük az ENSZ-intézmények jelenlétét Magyarországon. Arra törekszünk, hogy Magyarország a nemzetközi szervezeteknek, különösen az ENSZ és szakosított intézményeinek befogadó központjává váljon Közép-Európában.
(10.20)
A budapesti központ létrehozásában bizonyára kulcstényezőként szerepelt az infrastruktúra kiépítettsége, illetve olyan ENSZ-szervezetek pozitív tapasztalata, melyek Budapesten működtetnek szolgáltató központot. Ilyen az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet, vagy éppen az ENSZ Gyermekalapja. Továbbá az is közrejátszhatott e döntés meghozatalában, hogy a WHO elismeri a magyar kormány egészségmegőrző programját, melynek fontos eleme, fontos része a dohányzás visszaszorításával kapcsolatos szigorú szabályozás a fiatalok, a jövő nemzedékek érdekében. Ezt az egészségmegőrző tevékenységét az Egészségügyi Világszervezet, a WHO olyan formában is elismerte, hogy az ország miniszterelnökét 2013-ban kitüntette e tevékenységéért.
Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Parlament! A Fidesz-frakció a benyújtott javaslatot támogatja és elfogadásra javasolja a tisztelt Háznak. Köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok padsoraiból. - Dr. Józsa István, tapsolva: Helyettük is tapsolok! - Dr. Szakács László: Csak a Józsának tetszett.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me