DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Alaptörvényben foglaltak szerint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.
Az Alaptörvény kimondja, hogy az állam és a helyi önkormányzat tulajdona nemzeti vagyon. Magyarország Alaptörvényében rögzítetteknek megfelelően az Országgyűlés 2011. december 23-án elfogadta a nemzeti vagyonról szóló törvényt, amelynek hatálybalépése óta a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás e sarkalatos törvény keretei között történik. Rendelkezései meghatározzák a nemzeti vagyon megőrzésének, védelmének és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodásnak a követelményeit, valamint az állam és a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonának és kizárólagos gazdasági tevékenységének körét, továbbá a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon elidegenítésének korlátait és feltételeit.
A nemzeti vagyonról szóló törvény II. mellékletében megjelölt, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon a törvényben foglalt kivételekkel elidegenítési és terhelési tilalom alatt áll, biztosítékul nem adható, azon osztott tulajdon nem létesíthető.
Mikszáth Kálmánt idézve: „És ezek a kastélyok, kúriák! Vedd le a kalapodat, vándor utas, ha látod e régi kőrakásokat. E fészekből kezdődnek és futnak össze azok a szálak, melyekből együtt a történelem lesz.”
Tisztelt Ház! Az épített örökségünk a nemzeti kulturális örökség egyik kiemelt részét képezi. Különösen fontos szerepük van a műemlékeknek a hazai és a külföldi kulturális és szabadidős turizmus fellendítésében, az országimázs formálásában, a vidékfejlesztésben, a munkahelyteremtésben. Mindez pedig hatással van a gazdaság élénkítésére, egyben elősegíti a helyi közösségek és a nemzeti tudat megerősítését.
A hazai műemlékállományon belül a kastélyok és várak kiemelt jelentőséggel bírnak a kulturális örökség és a nemzeti identitás szempontjából, így különösen a kastélyépítészet elválaszthatatlan attól a kulturális közegtől, amelyben létrejött. Kifejezi az általa megjelenített életformát, hordozza a hozzá kapcsolódó tárgyi és szellemi örökség elemeit, a kastély belső és külső kialakításával, környezetének rendezésével együtt korának összművészeti teljesítményét jeleníti meg napjainkban is. Ennek megfelelően a kastélyok képezik az állami tulajdonú műemlékek talán legértékesebb szegmensét.
Az állami tulajdonban álló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő kastélyokban rejlő potenciált felül kell vizsgálni és újra kell értékelni. A kormány ennek érdekében fogadta el a nemzeti kastély- és nemzeti várprogram-fejlesztési koncepcióját, amely döntött mindösszesen 79 kastély és vár rekonstrukciójáról, fejlesztésének szükségességéről.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Jelenleg a kormány által elfogadott nemzeti kastélyprogramban és nemzeti várprogramban szereplő következő kastélyok és várak nem tartoznak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzetivagyon-körbe. Geszten a Tisza-kastély, a kon-do-ro-si Geist-kastély, Sopronhorpácson a Széchenyi-kas-tély, Kisbéren a Batthyány-Wenckheim-kastély, Somogysárdon a Somssich-kastély, Szécsényben a Benczúr-kastély, Aszódon a régi Podmaniczky-kastély, Komlódtótfalun a Becsky-kúria,
Vépen az Er-dődy-kastély, Mogyoróskán a regéci vár, Szerencsen a Rákóczi-vár, Sopronban a városfalak, a várgesztesi vár, a nógrádi vár, Kerekiben Fehérkő vára, Kisvárdán a várrom és Döbröntén Szarvaskő vára.
A nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram helyszíneinek támogatásához szükséges forrásokat elsődlegesen a gazdaságfejlesztési innovációs operatív program biztosítja, ismertebb nevén a GINOP. Tekintettel arra, hogy a program 7. turisztikai prioritásának forrásaiból kizárólag a nemzeti vagyonról szóló törvény részét képező és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű műemlékek körét meghatározó II. mellékletben szereplő műemlékek részesülhetnek, erre tekintettel az európai uniós támogatás feltételeként szükséges a vonatkozó törvényi melléklet módosítása az általam előbb felsorolt műemlékek beemelésével.
(19.40)
A törvényjavaslat legfőbb célja mindezek alapján a 2. számú melléklet III. pontjának kiegészítése a kormány által elfogadott nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram azon helyszíneinek beemelésével, amelyek jelenleg még nem tartoznak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű műemlékek körébe. A módosítás előkészítése során megtörtént továbbá a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek és műemlék együttesek körének felülvizsgálata is. Ezeket az örökségvédelmi szakmai jellegű pontosításokat a törvényjavaslat szintén tartalmazza. A mellékletben szereplő épületegyüttesek elnevezései módosultak, egyszerűsödtek és pontosabbá váltak.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az örökségvédelem, a turizmus, a helyi gazdasági szerepvállalók számára a kiemelkedő értékű nemzeti műemlékeink megőrzése, bemutatása, turisztikai célú fejlesztése szempontjából a 2014-2020-as programozási időszakban rendelkezésre álló európai uniós források óriási lehetőséget jelentenek. A nemzeti vagyonról szóló törvény jelen módosítása ennek figyelembevételével megteremtheti annak lehetőségét, hogy az említett programokban nevesített helyszínek fejlesztéséhez döntően vissza nem térítendő európai forrásokat használjunk fel.
Megítélésem szerint a törvényjavaslat túlmutat a napi politikai vitákon, a nemzet kulturális értékeinek védelmére tekintettel valamennyi párt támogatására érdemes. Mindezek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az elmondottak megfontolása mellett a T/10718. számú törvényjavaslatot megvitatni és támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket. Elnök úr, köszönöm a türelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me