MESTERHÁZY ATTILA,

Full text search

MESTERHÁZY ATTILA,
MESTERHÁZY ATTILA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ahogy államtitkár úr is a bevezetőjében elmondta, egy olyan programról van szó, amely tényleg nem pártpolitikai viták tárgya kell hogy legyen, hiszen olyan nemzeti kincs megőrzéséről beszélünk, ami mindannyiunk érdeke, és valóban, hogyha ezeket a kastélyokat és várakat helyre tudjuk állítani, akkor ez egészen biztosan a nemzetünk büszkesége is lehet.
Éppen ezért fontosnak tartjuk ezt a törvényi kezdeményezést, fontosnak tartjuk, hogy európai uniós forrásból, vissza nem térítendő európai uniós forrásból próbálja a kormány ezt a programot finanszírozni, hiszen mi is úgy ítéljük meg, hogy erre van reális lehetőség, tehát az európai uniós forrásokból egészen biztosan nagyobb eséllyel tudjuk helyrehozni, helyreállítani ezeket a várakat és kastélyokat, minthogyha csak pusztán magyar költségvetési forrásokat kívánnánk erre felhasználni. Tehát ezért mi a magunk részéről helyesnek és jónak tartjuk azt a célt, amit a kormány kitűzött, és valóban egy nemzeti értékmegőrzési feladatot lát ezáltal el a kormány.
Egy olyan kérdés van talán, amire lehet, hogy államtitkár úr rögtön tud válaszolni majd talán a zárszavában, fölmerül természetesen ellenzéki oldalról az a kérdés, hogy vajon nincs-e olyan szándéka a kormánynak, és természetesen ez nem az összes vagyonelemre vonatkozik, de néhány vagyonelemnél felmerülhet az, hogy esetleg egy felújítás után privatizálni akarja a kormány, vagy úgy akarja hasznosítani, hogy magántulajdonba kerül egy komoly felújítás után. Erre államtitkár úr, ha tudna garanciákat mondani, tudom, hogy a vagyontörvény és sok minden más is szabályozza ezeket a kérdéseket, sőt az európai uniós forrásból finanszírozott projekteknél van egy ötéves ilyen határidő, de öt év után is van még élet, hál’ istennek. Tehát magyarul, ha a kormány arra tudna garanciát vállalni, mondani, hogy ezek az ingatlanok vagy ezek a várak, kastélyok a felújítás után sem kerülhetnek ki a nemzeti vagyonkörből, ez mindenképpen megnyugtató lenne számunkra.
Ehhez kötődik egy másik kérdés, hogy természetesen, ha felújítjuk ezeket a várakat, kastélyokat, akkor érdemes lenne ehhez olyan programot is társítani, ami arról szól, hogy aztán ezek hasznosuljanak a szó nemesebb értelmében, tehát magyarul: kulturális szempontok vagy hagyományőrzési szempontok alapján, vagy természetesen turisztikai szempontok alapján. Tehát tervezi-e a minisztérium, hogy miután az infrastrukturális fejlesztés - hogy ilyen egyszerűen és profánul fogalmazzak - megtörténik, utána ennek aztán egy mindenki örömére történő, a köz örömére történő hasznosítása is megvalósulhasson kimondottan kulturális, turisztikai vagy oktatási szempontokból.
Tehát összességében, nem akarnám nagyon hosszan húzni a hozzászólást, hiszen hosszú volt a mai nap, és még számos törvénytervezet is a napirendünkön szerepel, én azt tudom mondani az MSZP-frakció részéről, ha ez a pontosítás vagy válasz az államtitkár úr részéről elhangzik, akkor az MSZP-frakció támogatni fogja ezt a törvényi kezdeményezését a kormánynak.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me