VANTARA GYULA,

Full text search

VANTARA GYULA,
VANTARA GYULA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat fekszik előttünk. A javaslat rövid, de ahogy államtitkár úr indoklásából is kiderült, annál fontosabb célt szolgál, ugyanis a kormány elkötelezett a műemlékvédelem területén, ezért is hirdette meg a már említett nemzeti kastélyprogramot és várprogramot. Ezen két program keretén belül számos régi kulturális és természeti örökségi helyszín újul meg 2020-ig. Talán engedjék meg, hogy egy példát mondjak: a második világháború után mintegy 1500-2000 kastély volt Magyarországon, a ’60-as években készült felmérés szerint ez 567-re tehető. Az a kulturális örökség, az a kulturális kincs, amiről államtitkár úr beszélt, így szűnt meg majdnem véglegesen és helyreállíthatatlanul. Ennek a programnak a keretein belül, ahogy említettük, 2020-ig megújul a meglévő állomány is.
Azért is fontos ezen túl ez a program, illetve mindkét program, mert a magyar műemlék állomány olyan részéhez fog hozzányúlni, amelynek felújításával, korunk funkciói újragondolásával kapcsolatos átfogó program az elmúlt években nem létezett. A törvényjavaslat módosítását az indokolja, hogy a kormány által elfogadott helyszíneket elengedhetetlenül szükséges a nemzeti vagyonról szóló törvényjavaslat mellékleteiben feltüntetni, hiszen az uniós források lehívása miatt ez egy különös feltétel. Erre való tekintettel a mostani módosítás ezt korrigálja, és felsorolja azokat a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű műemlékeket, amelyek a már említett GINOP forrásaiból remélhetőleg részesülni fognak. Fontos megemlíteni azt is, hogy egyúttal a nemzeti vagyonnak minősülő műemlékek és műemlék együttesek körének felülvizsgálata is megtörtént, így a melléklet ilyen szempontból korrigálásra került, és most már a valóságot tükrözi.
Tisztelt Képviselőtársaim! Remélem, hogy a nemzeti kincseink felújítása egy olyan ügy, amellyel minden képviselőtársam egyetért, és támogatni fogják ezt a javaslatot. Köszönöm a figyelmüket, köszönöm a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me