DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A törvényjavaslat a Nemzetközi Vasúti Árufuvarozásról szóló Megállapodás és Mellékletei 2015., illetve 2016. évi módosításainak kihirdetéséről rendelkezik. A megállapodást a kelet-európai szocialista országok az egymás közötti vasúti forgalom szabályozására kötötték 1951-ben. Az alapító tagok és Magyarország is 1991-ben kiléptek ebből a megállapodásból, majd 2001-ben hazánk újból csatlakozott az SZMGSZ-hez.
A megállapodás és mellékleteinek évi módosításait a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló törvény alapján törvényben kell kihirdetni. A 2015. évi változások az SZMGSZ és mellékletei tartalmát jelentősen, érdemi módon érintették, így ismételten szükségessé vált az egységes szerkezetben történő kihirdetés, amely egyúttal már tartalmazza a 2016. évi módosításokat is. A 2015. évi módosítások érintik a fogalommeghatározásokat, új fogalmak beépítésével, a megállapodás alkalmazásának területét, az SZMGSZ a közvetlen nemzetközi vasúti kompforgalomra is alkalmazható, a vasúti fuvarozási kötelezettséget, amely szerint megszűnik a fuvarozási kényszer, a terveken alapuló kötelező vasúti fuvarozás - erre szokták mondani, hogy régi bűnöknek hosszú az árnyéka -, a fuvarlevél tartalmi előírásait, a fuvarozási határidőket, a fuvarköltségek és bírságok megfizetését, a fuvarozási szerződés módosításának lehetséges eseteit, a felelősség kérdését, a feladó, a fuvarozó, illetve az átvevő felelősségének eseteit, valamint a kártérítés mértékét, a záró-rendelkezéseket, ezek kiegészítések, illetve módosítások esetei, mint például az SZMGSZ-nek a hivatalos nyelvei, emellett az SZMGSZ részletesebben kiegészül a fuvarozás módjával, eltérő nyomtávolságú vasutak között forgalomban alkalmazható műszaki lehetőségek felsorolásával, és az áruellenőrzés kötelezettségével.
A 2016. évi módosítások formai pontosításokat, kisebb tartalmi változásokat céloznak a mellékletben. A módosított megállapodás és mellékletének kihirdetése szükséges ahhoz, hogy a Magyarországon működő, nemzetközi fuvarozásban részt vevő vasúttársaságok egyértelműen és hatékonyan tudják alkalmazni a megállapodásban foglaltakat az áruk közvetlen nemzetközi forgalmában, a tagállamok vasútvonalain végzett fuvarozásaik során.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a T/10717. számon beterjesztett törvényjavaslatot megtárgyalni, elfogadni, a megállapodás és mellékleteinek kihirdetését támogatni szíveskedjenek. Köszönöm figyelmüket, köszönöm az időt, elnök úr.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me