RÉVÉSZ MÁRIUSZ

Full text search

RÉVÉSZ MÁRIUSZ
RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Csak röviden akarok hozzászólni. A vitát hallgatva eszembe jutott, hogy nincs új a nap alatt. Aki idősebb, emlékszik, hogy az 1990-es évek legelején gyakorlatilag ugyanezeket a vitákat folytatták le itt a parlamentben, sőt akkor az önkormányzatok is ádáz módon részt vettek a vitában. A vita lényege pedig az volt, hogy legyen-e világkiállítás Magyarországon, avagy sem. Akkor is az volt, hogy az MDF és a jobboldal mondta, hogy igen, igen, mert kitörési pont, nagy lehetőség. Gyakorlatilag azok az érvek, amelyek most itt a parlamentben elhangzottak konkrétan az olimpia ellen, ugyanezek hangzottak el a kilencvenes évek legelején. Ha visszanéznénk azokat a vitákat, láthatnánk, hogy gyakorlatilag a frontvonalak szinte ugyanígy álltak fel és ugyanez történt. Ugyanez az érv, amit legutóbb mondott, hogy Budapest fejlődik, vidékre kellene koncentrálni, mondom, huszonegynéhány évvel ezelőtt a Parlament falai között pontosan ugyanúgy elhangzott.
Persze, el lehet mondani, hogy a Fidesz akkor más álláspontot képviselt, és az MDF-fel ellentétben ezt akkor éppen ellenezte, de azt kell mondanom, hogy ha végignézünk, akkor igenis kellenek kitörési pontok. Valóban azoknak, akik féltik a költségvetés egyensúlyát, van igazságuk, csak azt is hadd mondjam el, hogy igazából többféle egyensúlyi állapot van. Egy MDF-es közgazdász barátom mondta, hogy a halál is egy egyensúlyi állapot, de nem szeretnénk ebben élni, hogy némi képzavarral éljek. Az a helyzet, hogy szerintem egy megrendezett olimpia ahhoz segítheti hozzá a fővárost, és azt gondolom, ez tudná húzni az országot, hogy ez az egyensúlyi állapot magasabb szinten álljon be.
Beszélt képviselő úr és más képviselő urak különböző fejlesztésekről, amelyek egyébként a vizes vb kapcsán várhatóak. Azt kell mondanom, hogy ezeknek a fejlesztéseknek egy jelentős része, amit beleszámolnak a 90 milliárd forintba, nem közvetlenül a vb-hez kapcsolódó fejlesztések, hanem olyan fejlesztésekről beszélünk, amelyeket egyébként célszerű lenne elvégeznünk minél gyorsabban. Kérdezzék meg a XIII. kerület szocialista polgármesterét, hogy azoknak a városfejlesztési döntéseknek, amelyek a XIII. kerületet érintik, ő személy szerint örül-e, avagy sem. Meggyőződésem, hogy azt mondja, igen. Persze, ráadásul beszámíthatjuk az olimpia költségébe, hogy a Csepel-szigetet végre egy rendes híddal összekötjük Pesttel, sőt nem is csak Pesttel, hanem Budával is, ahova ma egyébként nem lehet átmenni a Csepel-szigetről, pedig Budapest egyik kerülete. Ez most egy kidobott pénz? Ezt a fejlesztést, tisztelt képviselőtársaim, azt gondolom, teljesen függetlenül az olimpiától meg kellene csinálni. Ha megkérdeznék, mondjuk, a csepeli képviselőtestületet, vagy a csepeli polgárokat, hogy mit szólnának ahhoz, ha végre lenne egy olyan híd, amelyen Pestre és Budára is rendesen át lehetne menni, mindenki azt mondaná, hogy ennek fantasztikus módon örülnének. Nagyon örülnének azért is, mert ha ez a közlekedési kapcsolat meglenne, akkor mindentől függetlenül a csepeli ingatlanok ára nagyon jelentős mértékben növekedne az elkövetkező időszakban.
Ezért gondolom, hogy mindenképpen érdemes lenne akár egy másfajta számolást is megtenni, bár nyilván az ellenzék-kormánypárt relációjában erre viszonylag csekély az esély. Ugyanis amikor valamilyen közút felújítása megtörténik a vizes vb kapcsán, akkor egyből beszámoljuk a költségeket, és az Indexen, más médiumokban lelkes cikkeket írunk, hogy lám, lám, hányszorosára nőtt a vizes vb költségvetése, nem számítva, hogy teljesen másról szólt az eredeti költségvetés meg ez. Tehát érdemes lenne egy olyan költségvetési számítást is végiggondolni kormánypárti és ellenzéki oldalon egyaránt, hogy azokból a beruházásokból, amelyeket végrehajtunk, lásd például a Gubacsi híd, egy-egy mennyiben kötődik csak az olimpiához, illetve az olimpia nélkül is hasznos beruházás lenne-e, ami egyébként a város fejlődését szolgálja. Azt gondolom, ha ezt a különválasztást megtennénk, kiderülne, hogy semmi más nem történik - illetve nem mondom, hogy semmi más, ez erős túlzás kétségkívül -, mint hogy a fejlesztések egy nagyon nagy része olyan típusú lesz, ami mindenképpen azt szolgálja, hogy Budapest egy modern európai nagyváros legyen.
A képviselő úr azt is mondta a legutóbbi hozzászólásában, hogy Barcelona Spanyolország szegényebb része volt. (Szabó Szabolcs: Azt mondtam, hogy nem a leggazdagabb!) Azért el kell mondanom, hogy Katalónia mindig is Spanyolország fejlettebb részéhez tartozott, a legfejlettebb részéhez. (Dr. Fónagy János: Így van!) Tehát mindig is az a fő követelés, hogy az adóbevételek nagyobb részét hagyják Katalóniában, és az adóbevételek kisebb részéből fejlesszék Spanyolország más régióit, ezt elég határozottan megfogalmazzák most a függetlenségi törekvések kapcsán. Mégis mindenki azt mondja, hogy az egész régiónak, Barcelonának ez az olimpia hihetetlen nagy fejlődést generált.
Ráadásul még egy dolgot szeretnék kiemelni. A sportlétesítmények, amelyek az effektív, közvetlenül az olimpiához köthető költségek, egy jelentős része meglesz. Ha lesz olimpia, ha nem, a vizes vb miatt meglesz az uszoda. Ez mindenképpen pozitív. Ha lesz olimpia, ha nem, a Puskás Ferenc Stadion helyén meglesz az új stadion. Tehát ezekre már nem kell költeni. Ebből kifolyólag szerintem, ha bölcsek vagyunk, és remélem, hogy bölcsek leszünk, akkor itt olyan fejlesztéseket tudunk végrehajtani, amelyek Budapest fejlődését generálják. Az lesz a következmény, hogy egy élhetőbb város lesz, egy európai nagyváros lesz, ahol a lakás- és ingatlanárak emelkednek. Tehát a lakástulajdonosoknak többet fog érni a lakásuk, egy keresett európai nagyváros lesz, ahol növekszik a forgalom, és nemcsak 2024-ben, hanem az elkövetkező időszakban is Budapest életére óriási hatással lesz ez a fejlődés.
Azon képviselőtársaimnak, akik ellenezték, kétségkívül igazuk van abban, hogy lehet ezt rosszul csinálni. Nagyon sokan rosszul csinálták. Pekingben felépültek, én is láttam, olyan sportlétesítmények, uszodák, amelyek egyébként azóta az ebek harmincadján vannak, nincsenek kihasználva, ott vannak valahol a város szélén. Láttunk ilyen fényképeket. De azt hiszem, ha most megnézik azokat a terveket, amelyeket sikerült megfogalmazni és letenni az asztalra, azért kiderül, hogy itt erről nincs szó. Itt nagyjából minden olyan fejlesztés, amely tervbe van véve, az szervesen beleilleszkedik a város szövetébe, és minden fejlesztés az elkövetkező években, évtizedekben hasznosítható lenne.
Arra biztatom képviselőtársaimat, hogy gondolják végig. Közvetlenül is érkezik pénz, közvetett hatása hosszú évtizedekig érezhető lesz Magyarországon, és érdemes azt a költségvetési egyensúlyi állapotot egy kicsit magasabban, illetve minél magasabb szinten beállítani. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me