ANDER BALÁZS,

Full text search

ANDER BALÁZS,
ANDER BALÁZS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Először is egy kérdésem lenne a jelen lévő előterjesztők felé. A kérdés úgy szól, hogy önök miért nem támogatták a Jobbik által egy hónapja benyújtott határozati javaslatot, amit a témához kapcsolódóan adtunk le. Erre kérnék Pócs úrtól vagy Völner képviselőtársamtól őszinte választ, néhány mondatban összefoglalva, amivel meg tudnák indokolni, hogy mi volt az az indok, ami miatt ezt önök elutasították, holott véleményünk szerint ez a határozati javaslat igenis, hogy széleskörűen tudta volna elősegíteni a kárpótlásban bizony nagyon-nagyon pórul járt széles tömegeknek a sorsát, az ő helyzetüket.
Amit a törvényjavaslattal kapcsolatosan el tudok mondani, ugyanaz, mint amit képviselő asszony előttem elmondott. Nem tudjuk ebben a formában ezt a javaslatot elfogadni, hiszen ugyanazt a metódust erősítené meg, amit már eddig is oly sokszor kárhoztattunk. Nevezetesen azt, hogy a száz évvel ezelőtti birtokviszonyoknál is rosszabb állapotokat teremtene a vidéki Magyarországon, olyan formában, hogy az önök által hangoztatott 80-20 százalékos arány, tehát a földek 80 százaléka kerüljön a valódi kis- és közepes családi gazdálkodókhoz, és 20 százalék legyen csupán a nagybirtoké, egyáltalán nem fog megvalósulni, ebből egy szó nem igaz.
Elég elmenni vidékre, és hogyha sok esetben azok a kormányzati zsúrpubik, ahogy tegnap is napirend után előadtam, elmondtam, kinyitnák a szemüket és tennének néhány kört a vidéki Magyarországon, akkor megtapasztalnák azt a rögvalóságot, amivel ott nap mint nap szembesülhetünk. Ez nem más, mint a nagybirtok korlátlan uralma, tisztelt képviselőtársaim.
Az, amikor elmondják önök, hogy milyen sikeres volt a „Földet a gazdáknak” program, nem más, mint egy szemenszedett kormányzati propaganda. Igen, ismerünk mi is olyan kisgazdákat, akik valóban családi gazdálkodók, és hozzájutottak ilyen formában földekhez. Vannak ilyenek. De azt is hozzátesszük, hogy ez tulajdonképpen csak egyfajta ilyen megszépítő bokréta azon a nagy kormányzati kalapon, amivel egy csomó disznóságot amúgy megpróbálnak lefedni, és ez alá a kalap alá tuszakolják be a Mészáros Lőrinc-féle földrablásokat, földszerzéseket, azokat az eseteket, amikor csak saját megyémet említem, a megye északi részén, Ádándon több mint 600 millió forintot fizetett ki egy úgynevezett kérges tenyerű kisgazda az általa megvásárolt földekért, vagy hogy ha elmegyünk Dél-Somogyba, akkor azt láthatjuk, hogy a belga eredetű Claessens família tagjai majdnem egymilliárd forint értékben vásároltak fel ott földeket. Ugyanez lenne egyébként ezeknek a területeknek is a sorsa, ahogy Pócs úr előadásából itt kiderült, az állam magához ragadja ezeket a területeket, és mindenféle szemrebbenés nélkül ugyanúgy szétosztanák a haveroknak ezeket is, mint ahogy korábban tették.
(16.40)
Ergo a magyar vidék, a magyar falu, amelyik igenis ezer éven keresztül megtartotta ezt a nemzetet, még inkább kiszolgáltatott helyzetbe kerülne, és nyugodtan mondhatjuk azt, hogy a haverok általi gyarmatosítás befejeződne. Nyugodtan mondhatjuk azt igenis, tisztelt képviselőtársaim, hogy a hűbéres nagybirtok cselédjévé válna a magyar vidék. Ebből pedig mi, itt a Jobbik-frakcióban nem kérünk.
Mit értünk azalatt, hogy a hűbéres nagybirtok, a fideszes oligarchák, a haverok cselédjévé válik a magyar vidék? Azt, hogy ez a társadalmi, szociális kártétel, illetve gazdasági kártétel is, amit a nagybirtokok ott a vidéki Magyarországon megvalósítanak, az minden további nélkül tovább folyhat majd. Éppen ezért mondjuk azt, hogy ezt a javaslatot csak abban az esetben tudjuk elfogadni, ha önök elfogadják azt a módosító javaslatot, amit ehhez hozzáfűztünk, nevezetesen, hogy ezek a területek váljanak kizárólagos, eladhatatlan nemzeti vagyonná. Így lesz egyébként arra garancia, hogy valóban a vidéki érdekeket fogják ezek a területek szolgálni, mint egyetlen megmaradt erőforrása a vidéki Magyarországnak. Semmi más nincs, tisztelt képviselőtársaim, a vidéki Magyarországon, amire lehetne alapozni, ezeken a földeken kívül; csak ez. Ez az a vagyontömeg, amiből valamiféle perspektívát lehetne teremteni a vidéken nyomorgók vagy éppen közmunkából tengődők számára.
Elhangzott itt a szociális föld is. Hol van a szociális földprogram? Igenis, hogy az önkormányzatokat is támogatni kellene - ha már ilyesmiben gondolkodnak - abban, hogy meg tudják valósítani az elképzeléseiket. Mert ha önök meghallgatnák a kistelepülési polgármesterek panaszát, akkor sok esetben mit hallanának vissza? Azt, hogy ezek a javaslatok, ezek az elképzelések mintha egy üvegbúra alatt a valóságtól teljesen elrugaszkodva, vagy mondjuk, akkor ilyen kávéházi mutyik során születnének, meg sem hallgatva azokat az embereket, akik adott esetben már két évtizede vagy éppen 26 éve, a rendszerváltás óta vezetnek egy-egy kistelepülést, és lenne víziójuk arra, hogy hogyan lehetne élhető körülményeket teremteni az egyre jobban elszegényedő vidéki lakosság számára.
Tehát őket kellene meghallgatni, és ha ezt megtennék, ha mondjuk, meghallgatnák a lábodi polgármestert, aki már talán 2011 óta 2 hektár földért kuncsorgott az NFA-nál, akkor illő lenne ezeket a kéréseket teljesíteni. 2 hektár kellett volna ennek a 2000 lélekkel bíró magyar településnek - ahol egyébként a munkanélküliség óriási, több mint 240 állandó, tartós munkanélkülit tartanak számon - ahhoz egyébként, hogy az ipari parkjukat, ami dél-somogyi mércével mérve jól működik, bővíteni tudják. Éveken keresztül még csak választ sem kapott ez a település arra az igényre, arra a jogos igényre, hogy terjeszkedni tudjon ez a kis ipari park, és ott 30-40 újabb embernek tudjanak munkát biztosítani. Ehelyett, mert föld az van, ezeket a földeket először egy olasz gazdának kívánták eladni, majd amikor ebből egy kis ribilliót keltettünk, akkor a megyei agrárkamara egyik vezetője jelentkezett be rá, és lesz is az övé. No, ezekre mondjuk azt, hogy végtelen nagy disznóság. Ezeket az eseteket próbálják elfedni azokkal a kisgazdákkal, akik olykor valóban földhöz jutottak, és ezeket az anomáliákat kívánják önök tovább folytatni azzal, hogy ezeket a földeket is besöprik a maguk kis hűbéri uralma alá, és innét osztogatják majd a stallumokat.
Tehát még egyszer kérem tisztelt kormánypárti képviselőtársaimat, hogy gondolkozzanak el egy kicsit a vidék életlehetőségei iránt is, és ehhez mérten tessenek támogatni azokat a javaslatokat, konstruktív javaslatokat, amelyeket leteszünk az asztalra, és higgyék el, nem azért csak, mert mindent ellenezni kívánunk és mindenben a hibát keressük, hanem azért, mert ellenzéki képviselőkként is, még ha meg is kaptuk nagyon sokszor, hogy nincsen saját választókerületünk, leszámítva, mondjuk, a jobbikos képviselők közül Rig Lajos frakciótársamat, de akkor is járjuk a vidéket, és megpróbáljuk begyűjteni ezeket a panaszokat, ezeket a jogos panaszokat.
Ezeket kellene önöknek is meghallgatni. És ha nem fogadják el önök ezeket a módosító javaslatokat, amelyeket a vidék panaszaként tulajdonképpen önök felé prezentálunk, akkor mi sem tudjuk támogatni ezt a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban. - Sallai R. Benedek tapsol.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me