DR. SCHIFFER ANDRÁS

Full text search

DR. SCHIFFER ANDRÁS
DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Egyrészt válaszolnék Gyöngyösi képviselőtársamnak: az amerikai polgároknak sem megfelelő az, hogy a Wall Streetről irányítsák a közös ügyeiket. Nagyon nyilvánvaló ez a mostani amerikai elnökválasztásnál is, hogy egyre többen Amerikában is felismerik azt, hogy a gazdag kevesek foglyul ejtették az amerikai politikát, nagyvállalatok mondják tollba elnököknek, külügyminisztereknek azt, hogy nekik a profitérdekük micsoda, és másodlagos lett az Egyesült Államokban is az emberek akarata. Pontosan ez nyilvánult meg egyrészt republikánus oldalon, és nem véletlenül Bernie Sanders a legnépszerűbb elnökjelölt ma az Amerikai Egyesült Államokban.
Az más kérdés, hogy nekünk viszont egyértelművé kell tenni, és Sallai képviselőtársam is erről beszélt, hogy a XXI. században a nemzeti keretek, ugyanúgy, mint a helyi közösségek általában, egy menedéket jelentenek az óriásvállalatok nyomulásával szemben. Az értékválasztás ott van, hogy nemet mondunk-e a szabadkereskedelemre épülő globalizációnak, merünk-e elképzelni egy másik világot, hogy lehet más a világ, merünk-e elképzelni egy alternatív globalizációt.
Akkor, amikor a gazdasági előnyökről értekeztek kormányzati szinten is itt az elmúlt időben, egyetlenegy dologról megfeledkeztek, egyébként a szocialisták részéről is. Ami jelenleg rendelkezésünkre áll számítás, az a foglalkoztatás szempontjából annyit jelent, hogy amennyiben a TTIP hatályba lép, 600 ezer európai munkahely kerül veszélybe. Ez a helyzet! Tehát amikor bárki gazdasági előnyökről beszél, 600 ezer munkahely elvesztését kockáztatja. Amiben pedig világos válasz kéne sürgősen a magyar kormány részéről, hogy a kanadai egyezményt, ami az összes többinek a tesztüzeme, hajlandó-e Magyarország megvétózni. Erről kéne egy világos kormányzati válasz. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me