DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Néhány tévedést szeretnék itt eloszlatni, egyrészt az exportkitettségről egy-két szót. Magyarország egy kis-közepes országnak számít a világgazdaságban, és én nem ismerek olyan sikeres kis-közepes méretű országot, amely ne az exportján keresztül próbálna minél sikeresebb lenni.
Mivel nagyon zárt és kicsi a piacunk, a legsikeresebb magyar vállalatok igenis exportálnak, mert a magyar piacon nem tudnak tovább nőni. Ahhoz, hogy a gazdaság nőjön, ahhoz, hogy minél több magyar munkahely jöhessen létre, ahhoz, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket tudjunk létrehozni az országban, igenis növelni kell az exportunkat, és abban egyetértek a frakcióvezető úrral, hogy valóban azon nagyon keményen kell dolgoznunk, hogy minél kisebb import kelljen ahhoz, hogy ezt az exportot létrehozzuk, tehát hogy a magyar hozzáadott érték nőjön. Tehát valóban ebbe az irányba kell menni.
Gúr Nándor képviselő úrnak pedig csak annyit mondanék, hogy ő valószínűleg fordítva tartotta a könyvet, amikor ezeket a statisztikákat elemezte. A magyar export soha nem volt ilyen sikeres, a magyar export 90 milliárd euró fölött volt a tavalyi évben, a külkereskedelmi többletünk pedig 8 milliárd eurónál is több volt a tavalyi évben. Soha ilyen nem volt Magyarországon. Tehát az, hogy csökkenne a magyar exportteljesítmény, szerintem nem igaz.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me