GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Két egyszerű gondolat. Államtitkár úr, csak a hitelesség kedvéért, hogy ki tartja fordítva a könyvet, azt javaslom önnek, hogy egy kicsit bogarásszon az Eurostat tekintetében. Akkor világossá és tisztává válik ön előtt is az, amit most itt tartok a kezemben, és amiről beszéltem az előbb, a világkereskedelmi export részesedésének alakulása. Ez azt mutatja, hogy ha megnézzük például a 2014-es állapotot és azt bázishelyzetnek tekintjük, mint ahogy mondtam az előbbiekben is, az a 100 százalék, akkor ma e szint alatt vagyunk, míg például a románok ugyanerről a 100 százalékról elindulva 200 százalék feletti értéken vannak, de a lengyelek is 140 százalék feletti értéken. Úgyhogy másfajta összehasonlításokat tehet, mint amiről én beszélek, és akkor mondhatja, hogy milyen csodás a kép, de ha azt az összehasonlítást akarja cáfolni, amiről én beszélek, akkor ahhoz hozzon statisztikai adatokat, legyen kedves. Ez az egyik része a történetnek.
Tudja, a másik nagy probléma ezzel az, hogy bizonyos értelemben rosszul néz ki a magyar export szerkezete is, mert ahelyett, hogy inkább a drágább vagy a jobb minőségű termékek sokasága kerülne előállításra, ehelyett az olcsóbb és a tömegszerűbb kerül előállításra. Nyilván ez is okozza ennek a folyamatnak az ilyetén való alakulását.
Ezen kívüli másik gondolat pedig az, hogy csak a szabadkereskedelem és a kizsákmányolás kérdéskörét összekapcsolni egymással, önmagában szerintem nem helyes. Nem a szabadkereskedelem csak és kizárólag az, ami a kizsákmányolás kérdéskörét életre hívja. Gondoljon csak bele, képviselőtársam, hogy kizsákmányolás-e az, amit ma a szabadkereskedelemtől teljesen függetlenül ebben az országban csinálnak például olyan cégek, amelyek milliárdos nagyságrendű osztalékokat vesznek ki, és annak a töredékét osztják vissza bérben, mondjuk, 100-200 ember foglalkoztatása kapcsán. (Dr. Józsa István: Mészáros Lőrinc!) Igen, igen, ez a kizsákmányolás! Ma ez ellen küzd a Magyar Szocialista Párt. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me