SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Elsőként is, mivel felszólalásomban elfelejtettem, szeretném megköszönni kormánypárti képviselőtársaimnak, hogy lehetővé tették e határozati javaslat vitáját. Ezt ezúton is, utólag is, csatlakozva frakciótársaimhoz, köszönöm. Egyben meg akartam köszönni Bencsik János képviselő úrnak azt, hogy a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács értékes állásfoglalását megosztotta az Országgyűléssel, hiszen jó néhány olyan pontra hívta fel a figyelmet, amelyek, azt gondolom, előremutatóan segíthetik azt az ügyet, amit képviselünk. Ezáltal már bővült a kör, mert nemcsak a Jobbiknak, az LMP-nek, Fodor Gábornak, hanem Kövér Lászlónak és a Fenntartható Fejlődési Tanácsnak is ismerjük a véleményét.
Kérem, nézze el nekem Gúr Nándor képviselőtársam, mert hozzám intézte szavait, hogy ezt nem láttam ilyen tisztán és világosan az MSZP esetében. Alapvetően hiszek abban, hogy önök fejlődőképesek, és habár a képviselőik elkövettek egy hibát az Európai Unióban, abban bíztam, hogy itt talán a frakció ezt orvosolja. Hadd idézzek önnek Huntingtontól, egy baloldali gazdaságtudóstól a Civilizációk összecsapásából egy idézetet, amely talán a baloldal számára érdekes lehet. „A globalizáció hívei szerint minden állam profitál a folyamatból, de a tények nem ezt mutatják. Az elmúlt évtizedekben nőttek a fejlett és a fejletlen országok közötti különbségek. A globalizáció negatív hatásai leginkább a szociális jólét, a biztonság terén tapasztalhatóak. Világméretű folyamatok miatt jellemző a nemzetközi és az országokon belüli egyenlőtlenségek növekedése, a fokozódó elszegényedés. A szegényebb rétegek kirekesztetté válnak, nehezebben jutnak hozzá a gazdasági és technológiai fejlődés vívmányaihoz. Megjelenik a munkanélküliség, a kisvállalkozások tönkremennek a multinacionális cégekkel való versenyben. A szociális védőháló szétszakad, eltűnnek a jóléti intézmények, vagy fenntartásuk egyre nagyobb nehézségekbe ütközik.”
Azt gondolom, hogy egy baloldali értékeket képviselő pártnak egy ilyen globalizációs folyamat ellen határozott állásponttal kellene lennie, hiszen a szabadkereskedelmi egyezmény az egyik legnagyobb védőbástyája a (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) neoliberális piacgazdaságnak, amely veszélyezteti azokat az értékeket, amelyeket elvileg képviselniük kell. Elnézést, és köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me