DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Engedje meg, hogy a kortesbeszéde után az oktatásról is ejtsek néhány szót.
Nézzük a számokat, amikor ön arról beszélt, hogy mekkora pénzeket fordítunk az oktatás kérdésére! Ha összevetjük azt, hogy 2002-ben, az önök kormányzásának az elején, és 2010-ben mekkora összeget fordítottunk az oktatásra, akkor felmerül először is az a kérdés, hogy mikor fordítottunk többet oktatásra, 2002-ben vagy 2010-ben. A szocialista kormányzás megkezdésekor, amikor még a Fidesz-KDNP fogadta el a költségvetést, vagy 2010-ben, amikor már nyolc év szocialista kormányzás után voltunk?
Bár mindenki azt gondolná, hogy évről évre nő az oktatásra fordított források száma minden évben, ez a szocialista időszakra nem igaz, hiszen a nyolc év végén kevesebbet költöttek oktatásra, mint a kormányzásuk első évében. Egész konkrétan 143 milliárddal költöttek kevesebbet az oktatásra, mint amikor megkapták a kormányzás lehetőségét. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen! - Kunhalmi Ágnes: És tovább csökkentették!) Ehhez az inflációt nem számolom hozzá, csak csupán mennyit vontak ki az oktatásból. (Kunhalmi Ágnes: Miért kellett még többet kivonni?)
Ha általános iskoláról és középfokú iskoláról beszélünk, 65 milliárddal költöttek kevesebbet nominálisan a kormányzásuk végén, mint amikor átvették a kormányzást. (Kunhalmi Ágnes: Az önkormányzásról beszéljen!) Egyéb oktatási kiadásokra 74 milliárddal fordítottak kevesebbet a kormányzásuk végén, mint az első évében. Felsőoktatásra 7 milliárddal költöttek kevesebbet 2010-ben, mint amennyit 2002-ben, a Fidesz-KDNP által elfogadott költségvetésben költött anno akkor az ország. Tehát nemcsak hogy az inflációval nem növelték, nemcsak hogy nominálisan nem tartották, hogy szám szerint legyen ugyanakkora az összeg (Kunhalmi Ágnes: Világgazdasági válság, az nem volt!?), volt képük önöknek nyolc év alatt csökkenteni. És most ön azt kiabálja be, hogy hát persze, mert gazdasági válság volt, és ezek szerint, ha gazdasági válság van, akkor ugyan a közműszolgáltatók a profitjukat kivihetik az országból, de az oktatáson indokolt dolog akár százmilliárdokat is spórolni. (Kunhalmi Ágnes: Önök még többet kivontak! Még mindig nem pótolták!)
Mindemellett nemcsak hogy önök a költségvetésben kevesebbet költöttek erre, hanem nyilván az önkormányzatoknál is a finanszírozást nagyon nagy mértékben csökkentették. Ezért keletkezett az önkormányzatoknál 1300 milliárd forintnyi olyan adósság, olyan kintlévőség akár hitelekben, akár kötvényekben, amit azért kellett (Kunhalmi Ágnes: Ez mind nem igaz! - Az elnök csenget.) fölvenni az önkormányzatoknak, hogy ki tudják fizetni a számlákat az iskolában, a szociális intézményekben, az egészségügyi intézményekben. A 2008-as meg a 2009-es iskolai villanyszámlákat 2010 után, az önkormányzati adósságkonszolidáció idején fizettük ki valójában (Kunhalmi Ágnes: Soha ekkora adósság nem volt, mint most!), hiszen amit akkor az önkormányzatok felvettek hitelként, és arra fordították, hogy a csökkentett állami támogatásból még fenn tudjon maradni az iskola… Nem sikerült ez mindenhol, mert a kistelepüléseken (Kunhalmi Ágnes: Ez hülyeség!), ahol nem tudtak hitelt fölvenni, mert nem volt akkora vagyona az önkormányzatoknak, ott 381 helyen bezárták azt a feladatellátási helyet, és ott már nincsen iskola. Egy-kettőt azokból azért sikerült újranyitnunk.
(9.10)
De a többi önkormányzat eladósodott, és ebből az adósságból keletkezett az az óriási kintlévőségtömeg, amit 2010 után a Fidesz-KDNP-kormánynak kellett kifizetnie. Mi tehát először visszapótoltuk azt, amit önök a megelőző években nem tettek bele az oktatás rendszerébe, most pedig ön is tudja (Kunhalmi Ágnes: Többet vontatok el! Pótolni most se pótoltátok vissza!), hogy a következő esztendőben például…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me