DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr, hogy itt osztályfőnöki teendőket is, úgy látszik, az MSZP-ben el kell látni.
Nos tehát, ezek után az elvonások után, amelyek azért GDP-arányosan is, ha megnéztük, tizen-jópár százalékot jelentettek, akár csak az utolsó két évét nézem a szocialista kormányzásnak, csökkenő GDP mellett is GDP-arányosan sikerült csökkenteni az oktatásra fordított kiadásokat.
Ami pedig - a maradék egy percemben - a modelleket illeti: állami fenntartás, vegyes fenntartás vagy önkormányzati fenntartás. Az önkormányzati fenntartásnak a rendszeréről az előbb beszéltem, hogy miért jelentett anyagi csődhelyzetet.
Ön is tudja, tisztelt képviselő asszony, hogy 1990-ben, a rendszerváltáskor az oktatásra fordított önkormányzati kiadásoknak a 82 százalékát fedezte az állam, majd ezt 20 év alatt letornáztuk vagy letornázta a költségvetési rendszer oda, hogy már nem 82 százalékot, hanem a szocialistákhoz, az előzőekben ismertetett intézkedésekhez hasonló intézkedésekkel ez lement 48 százalékra. 82 százalékról 48 százalékra. Ha visszaállnánk arra, amit a szocialisták szeretnének, visszamennénk a múltba, és ugyanazt a rendszert újra felépítenénk, megint egy ilyen adósságpályára állítanánk az önkormányzatokat (Kunhalmi Ágnes: A KLIK-nek adóssága van!), és megint csődhelyzetbe hoznánk az iskolákat. Ezért nem működik a tisztán önkormányzati modell.
Az elmúlt időkben kiderült, hogy ahol társbérlet van, és vegyes a működtetésnek és a fenntartásnak a felelőssége az önkormányzatok és az állam között, ott adódott a legtöbb (Kunhalmi Ágnes: Mert az állam halmozta fel! Az állam halmozta fel!) olyasféle probléma, amelyet önök hétről hétre idehoztak a parlament asztalára, ezért mondtuk, hogy a tiszta állami fenntartási rendszert több forrásból kell üzemeltetni, és ezt tartalmazza a 2017-es költségvetés is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me