DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Hadd kapaszkodjak az utolsó mondatába. Ön azt mondta, hogy a kormány spórolni akar az egészségügyön. Ön is tippelt az elején az egészségügyi államtitkárral kapcsolatban, én is csak tippelhetek, hogy ön vagy nem ismeri a költségvetési törvényt, és úgy vitatkozott itt róla a múlt héten a parlamentben, vagy nem érti az abban lévő számokat, vagy nem működik az összeadásgomb a számológépén, de ha megnézi a költségvetési törvényt, akkor nemhogy a spórolásnak a környékén nincs az a javaslat, amit benyújtottunk, nemhogy a szinten tartásról nem beszélhetünk - 167 milliárd forint többletforrás van a jövő évi költségvetésben az egészségügyre, 167. (Ikotity István felé:) Ön legyinthet, tisztelt képviselő úr, de azt is mondhatná, hogy végre, ezt vártuk, de jó, nem csökken, mint a szocialisták idején, meg nem vizitdíjat meg napidíjat akarnak bevezetni, hogy fizessék ki a betegek a betegbiztosítás mellett is még az egyszeri kezeléseik kapcsán azt a vizitdíjat vagy azt a napidíjat (Közbeszólások a Jobbik soraiból.), amit az orvosnak vagy a kórháznak kell fizetni, hanem azt mondja, hogy végre, de jó, örülünk mi is annak, hogy 167 milliárddal (Korózs Lajos közbeszól.) több folyik be az egészségügy rendszerébe. Hiszen ennek a nyertesei lesznek, akik az alapellátásban dolgoznak, akik a népegészségügy területén dolgoznak, akiket az összevont szakellátásban ellátnak, a laboratóriumi ellátásra, a gyógyszertámogatásra több jut, gyógyászati segédeszközökre több jut, a rezidenstámogatási programot is tovább tudjuk vinni további forrásokból. És ön is tudja, hogy zajlik az egészségügyibéremelésről az egyeztetés (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Hat év óta!), és azon hétről hétre arról egyeztetnek az egészségügy szereplői, hogy mekkora mértékű legyen a béremelés a következő évben.
Tehát szerintem ön ne beszéljen arról, képviselő úr, hogy spórolni akar a kormányzat, mert ha a spórolás önöknél 167 milliárdos többletforrás-biztosítást jelent, akkor lehet, hogy inkább értelmező kéziszótárra van szükség, mintsem költségvetési törvényjavaslatra.
Ami az Egészségbiztosítási Alap összegét érinti: ön is tudja, tisztelt képviselő úr, tegnap is elhangzott itt a Házban, hogy 31 százalékkal lesz magasabb, mint 2010-ben, és a jövő évi költségvetési törvénnyel lépjük át azt a lélektani határt, hogy 2000 milliárd forint fölé emelkedik az Egészségbiztosítási Alapnak a tétele, összege. (Ikotity István felé:) Rázhatja a fejét, képviselő úr, de ha bárki megnézi a költségvetési törvényben, akkor látja, hogy 2010 óta az Egészségbiztosítási Alap minden évben infláció fölött emelkedett.
(9.20)
És nemcsak azt a körülbelül 200 milliárdot tettük vissza, ami a szocialisták idején onnan eltűnt, hanem további tételeket is. Ezért sikerült 1500 milliárd alatti szintről 2000 milliárd fölötti szintre vinni, ha a jövő évi számokat nézem.
Ami a bürokráciacsökkentést illeti: képviselő úr is, mint sok más politikus, a kampányában nyilván elmondta, hogy túl nagy a bürokrácia, csökkenteni kell az adminisztrációt, nincs szükség ennyi bürokratikus intézményre, ennyi bürokráciára. Csak ha csökkentjük a bürokráciát, akkor nyilván kevesebb bürokratikus intézmény és kevesebb bürokrata lesz. Ön azt mondja, hogy működési problémák lesznek ebből. Nem lesznek működési problémák, tisztelt képviselő úr, mert az elmúlt időszakban, már ebben a két évben, amióta ez a kormányzati ciklus tart, 2015. március 1-jével volt egy hasonló bürokráciacsökkentés az egészségügyben. 17 intézményből 12 intézmény lett, s abban az átalakulási folyamatban is ugyanúgy mindent igyekeztünk előkészíteni, mint most, éppen ezért semmifajta működési, átállási rendellenességet nem tapasztalhatott, most sem tudott ilyet mondani. Éppen ezért hasonlóképpen készítjük elő a következő átalakítást is, hogy ugyanígy ne tudjon ön semmifajta problémáról beszámolni.
Ön azt mondta, hogy nem beszélt senki a jogosultságokról és az ellátásokról. Itt is el szeretném mondani, akár még egyszer, hogy ugyanazok a jogosultságok járnak továbbra is mindenkinek, és ugyanazok az ellátások járnak továbbra is mindenkinek. Az állam a saját belső, közszférán belüli feladatrendszerét csoportosítja át, az OEP feladatait három irányba tereli, a pénzbeli ellátásokat a Magyar Államkincstár fogja folyósítani, mint szinte minden más hasonló pénzbeli transzfert, pontosan azért, hogy az állam jobban szervezett, átláthatóbb, egyszerűbb és jobban működő legyen. Ezért az Államkincstárhoz kerül ez a funkció, amit az Államkincstár amúgy is ellát. Miért lássuk el ezt hat-hét helyen a közigazgatásban, ha el lehet látni egy helyen is? A hatósági feladatok a kormányhivatalokhoz kerülnek, a legnagyobb rész pedig az EMMI-be, a minisztériumba fog bekapcsolódni, és ott az egészségügyért felelős államtitkárnak a közvetlen irányítása alatt fognak tevékenykedni azok a szakemberek, akik a korábbiakban is tevékenykedtek ezen.
Több lépcsőben, jól előkészítetten fog ez a bürokráciacsökkentés megvalósulni. S az is furcsa nekem, tisztelt képviselő úr, hogy amikor az állam szerkezetéről van szó, akkor azt mondják, hogy túl nagy, túl bürokratikus, amikor pedig csökkentjük a bürokráciát, akkor meg azt kérdezi, hogy miért csökkentjük a bürokráciát. Nehéz elmenni az ellenzék ilyesfajta hozzászólásain. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me