SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt években a magyar kormány számos intézkedést tett a rászorulók érdekében. A családi adórendszernek köszönhetően megerősítettük a családok helyzetét, a rezsicsökkentés elindításával csökkentettük a családok kiadásait, a közfoglalkoztatási programok segítségével az állam immár egyre inkább segély helyett munkát ad a rászoruló embereknek. A 2010-ben elkezdett szisztematikus munka eredményeként mára már többen tudtak kitörni a szegénység által veszélyeztetettek köréből, a KSH adatai szerint negyedmillióval csökkent a szegénységgel veszélyeztetettek száma Magyarországon.
A válságot követően a kormány megállította a zuhanást, az elmúlt három év viszonylatában Magyarországon megállt a gyermekszegénység növekedése. Ennek elérésére több területen számos programmal kellett beavatkozni, amelyek főleg a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket érintették. Ilyenek voltak a gyermekek felzárkóztatását célzó gyermekjóléti programok, mint a „Biztos kezdet” gyermekházak és a gyerekesélyprogramok, a gyermekétkeztetés kiszélesítése - ezen a területen a költségvetési forrásokat az elmúlt esztendők alatt több mint megdupláztuk -, az oktatás területén az Útravaló-ösztöndíj-program támogatása, a keresztény roma szakkollégiumi hálózat kialakítása, a tanodák működési programjainak kiszélesítése és támogatásának jelentős nö-velése, a foglalkoztatás területén a szociális földprogram, illetve a szociális tűzifaprogram bevezetése, a romák lakhatási körülményeinek javítását célzó komplex telepprogram, és a rászoruló gyermekek üdül-tetésére bevezetésre került az Erzsébet-program.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A leghátrányosabb helyzetű kistérségek számára az emberierőforrás-fejlesztési operatív program keretében több fontos pályázat jelent és jelenik meg, amelyek különböző területekre fókuszálva újabb lehetőségeket teremtenek az ott élők felzárkóztatására. Ilyen lesz a humán szolgáltatások fejlesztése a kiemelt fejlesztési térségekben, és mindezen EFOP-os pályázatok közül kétségtelenül kiemelkedik az „Integrált gyermekprogramok szakmai támogatása” című pályázat, amely ebben az időszakban indulhat el. Mindezek célja a gyermekszegénység további visszaszorítása és megelőzése. A pályázat a gyermekszegénység megelőzésére, visszaszorítására és a szegény családokban élő gyermekek, a tartós rászorultságban élők számának csökkentésére fókuszál. Összesen 15 milliárd forint keret áll a pályázók rendelkezésére.
Tudjuk, hogy 2007 és 2013 között már volt egy hasonló program, akkor 23 hátrányos helyzetű térségben sikerült olyan együttműködéseket kialakítani, olyan szolgáltatásokat kiépíteni, amelyekre eddig nem volt példa. Az a program 42 ezer gyermekhez jutott el. Ennek az új pályázatnak köszönhetően most az ország 31 leghátrányosabb helyzetű járásának gyermekjóléti központja és az azokat fenntartó önkormányzatok pályázhatnak. A nyertes pályázók 350 és 500 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek többéves program keretében.
Tisztelt Képviselőtársaim! Választókerületemben, a történelmi Belső-Somogyban az előző években már kiválóan működött Kadarkúton és mikro-körzetében egy ilyen program. A nagyszerű tapasztalataikat továbbadhatják. Ebben a pályázati keretben Kadarkút és térsége mellett Barcs és járása is bekapcsolódhat ebbe a programba.
Ha röviden kellene összefoglalnom ezen programok üzenetét, hívószavait, akkor úgy fogalmaznék, hogy együttműködés és felelősség, hiszen együttműködnek ezekben a kormány, az önkormányzatok, a szakmai szervezetek, a gyermekjóléti szolgálatok, a civil szervezetek, az egyházak, és nem utolsósorban, szeretném hangsúlyozni, az érintett személyek és az érintett családok. Az egyik legnagyobb feladat, hogy minél több személyt, minél több családot tudjunk bevonni ezekbe a programokba, amelyek nem is kis feladatot jelentenek az együttműködő felek számára.
Összegezve: tehát a következő időszakban tehetünk néhány újabb nagyon fontos lépést a gyermekszegénység felszámolása érdekében, és ebben mindannyiunknak közös felelőssége van, a közös feladatainkat együtt, közösen hatékonyabban tudjuk megvalósítani. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me