ZSIGÓ RÓBERT

Full text search

ZSIGÓ RÓBERT
ZSIGÓ RÓBERT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy látszik, hogy a Jobbik cukiságkampánya elérte az állatvédelem területét is. Ráadásul egy párt-sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az állatvédelem ügye ne legyen pártpolitikai ügy. Az emberek viszont, képviselő úr, átlátnak a szitán, tudják, hogy a Jobbik állatvédelméből a végén csak a szélkakas marad, mert ezt mondják ma, holnap egészen mást mondanak, éppen ahogy az érdekeik kívánják. (Közbeszólások a Jobbik soraiból.)
A kormány ezzel szemben hosszú idő óta hisz abban, hogy az állatvédelem pártok felett álló ügy. Éppen ezért az állatvédelemben érintett közigazgatási, valamint civil állatvédő szervezetekkel történő együttműködésre az eddigihez hasonlóan a jövőben is nagy hangsúlyt fektetünk majd. Az állatkínzás visszaszorítása érdekében rendkívül fontos az állatvédőkkel folytatott párbeszéd. A Földművelésügyi Minisztérium mellett az Igazságügyi Minisztérium is fontos szerepet vállal ebben, március elején ugyanis az Igazságügyi Minisztérium állatvédelmi konzultációsorozatot indított, számos állatvédő szervezet bevonásával.
(9.40)
Az április 15-én tartott egyeztetésen a felek három munkacsoport létrehozásáról döntöttek. Az első munkacsoport a hatóságokkal való operatív együttműködéssel, annak fejlesztésével foglalkozik; a másik a szabályozási környezetben felmerülő javaslatokat összesíti; a harmadik pedig a neveléssel, a felvilágosítással kapcsolatos felvetéseket tekinti át. A tervek szerint a munkacsoportok két hónap múlva összegzést készítenek, az ősszel pedig újabb összesített egyeztetést tartanak, és fél éven belül fogalmazzák meg a jogalkalmazást érintő, illetve a szabályozással kapcsolatos javaslataikat.
Tisztelt Képviselő Úr! Talán egyetért velünk abban, hogy a kóbor állatok kérdésköre az egyik legsürgetőbb állatvédelmi probléma. A kóbor kutyák és macskák magas száma állatvédelmi, állat- és járvány-egészségügyi, közbiztonsági, valamint természetvédelmi szempontból is komoly problémákat vet fel. E veszélyek csökkentése érdekében az ebrendészeti feladatokat ellátó önkormányzatok évente közel 30 ezer kutyát vesznek gondozásba telepeiken. Emellett évente körülbelül 10 ezer kóbor állat kerül elhelyezésre különböző civil működtetésű állatmenhelyeken. A kóbor állatok magas száma és az általuk jelentett kockázat miatt az ebrendészeti telepek felszámolása jelenleg nem reális lehetőség.
Szükség van azonban a gyepmesteri telepek működését szabályozó idejétmúlt szabályozás felülvizsgálatára. Ennek megfelelően kidolgozás alatt áll a kóbor állatok befogadásával, tulajdonjogának átruházásával és elhelyezésével kapcsolatos feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet, amelynek célja az ebrendészeti telep, valamint az ebrendész által ellátandó feladatok részletes és korszerű szabályozása.
A közigazgatási, illetve a társadalmi egyeztetés keretében a tervezetet természetesen elküldjük minden érintettnek, így a civil állatvédő szervezeteknek is, hogy az ő véleményüket is figyelembe tudjuk venni a rendelet megalkotásakor.
A probléma megoldását a tervezett jogszabályi változások mellett a menhelyi állatok ivartalanításában látjuk, ez ugyanis az eb- és macskapopuláció kezelhető szinten tartásának és a nem kívánt szaporulat megelőzésének egyetlen megbízható eszköze. Emiatt indítottuk el 2013 őszén az ivartalanítási programunkat, amely során a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kara, az FM-mel és a Nébih-hel kötött megállapodásnak megfelelően, ezer, engedélyezett állatmenhelyen élő, gazdátlan eb ivartalanítását végezte el állatorvostan-hallgatók bevonásával. A program sikeresen zárult le, ezért tervezzük annak folytatását. Célunk az állatok örökbefogadási esélyeinek növelése, illetve a felelős állattartás ösztönzése. (Folyamatos zaj a teremben.)
Tisztelt Országgyűlés! Az állatvédelem területén folytatott közös munkánkban nagy segítséget jelenthet, hogy a 2017. évi költségvetés tervezetének elfogadása esetén lehetőség nyílik majd egy, az állatvédelem támogatására szolgáló új előirányzat létrehozására. Ezzel olyan anyagi forráshoz jut az állatvédelem, amellyel lehetőség nyílhat például a menhelyek és ebrendészeti telepek korszerűsítésének támogatására, a lakosság felelős állattartással kapcsolatos tájékoztatására, szemléletformálásra, illetve a sikeres ivartalanítási program folytatására.
A képviselő úr nyitott kapukat dönget, mert a kormány elkötelezett az állatvédelem ügye mellett. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me