IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt időszakban nem csak a szakközépiskolai képzés meggyengítése, a közismereti tárgyak oktatásának megszüntetése borzolta a kedélyeket a szakképzésben. Ha nem is érint ilyen széles rétegeket, de a maga nemében súlyos visszalépést jelentene az alapítványi szakképző intézmények ellehetetlenítése is. Az LMP mindkettő tervezett intézkedés kapcsán kifejtette már a véleményét. Határozottan tiltakozunk a szakközépiskolák közismereti tárgyainak megszüntetése ellen, és határozottan ellenezzük a nem állami intézmények tervezett államosítási szándékát is. Mindkét intézkedés elvesz valamit a meglévőkből, leszűkíti a lehetőségeket, visszalép a meglévő többszínűségből. Lebutít, leegyszerűsít és bekorlátoz.
Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete minden képviselőnek elküldte az alábbi levelet, amelyben összefoglalják az alapítványi szakképzők államosításával kialakult helyzetet. Szeretnénk, ha ez a levél itt a parlamentben is elhangozna. Ezt a levelet fogom a felszólalásom további részében felolvasni.
„Az alapítványi szakképzők államosításáról. A 2015/2016. tanév elején mulasztásos törvénysértés miatt előállt egy olyan helyzet, hogy a magán-szak-kép-zők nem rendelkeztek államilag finanszírozott keretszámokkal olyan tanulók tekintetében, akik a felvételi eljárásban már jelentkeztek ezekbe az iskolákba.
Ezt a szaktárca által teremtett szorult helyzetet használta fel az NGM arra, hogy a szakképzési centrumok és az államtitkárság közvetlenül is megkeressék a magánfenntartókat az ajánlatukkal. A tanév megindításához szükséges mindennemű keret-szá-m-átadást ahhoz kötötték, hogy az alapítványok három napon belül - három napon belül! - jognyilatkozatot tesznek arról, hogy maguk kérik az általuk fenntartott iskolák átadását a következő tanévtől egy szakképzési centrumnak.” Egészen döbbenetes! „Ezt a nyilatkozatot augusztus 27-én, csütörtökön délig kellett megküldeni Czomba Sándor akkori államtitkárnak.
A megküldött nyilatkozatokat az államtitkárság nem tartotta elég egyértelműnek, ezért telefonon instruálta a fenntartókat, hogy egészítsék ki a nyilatkozatukat azzal, hogy egyúttal lemondanak a 2016/2017-es tanévre szóló keretszámok igényléséről is.
A nyilatkozatok szaktárca általi begyűjtése után hónapokig nem történt semmi. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete a 2016/2017-es tanév indításának ellehetetlenülése miatt 2016 tavaszán több alkalommal megkereste az NGM-et az alapítványi iskolák szakképzési centrumokba történő szervezésének alternatív megoldásával, valamint tárgyalási kezdeményezéssel. Ezekre a megkeresésekre a mai napig nem jött válasz. A napokban nyilvánossá vált egy, az integrációra vonatkozó megállapodástervezet. A megállapodástervezetből jól látható az állami intézményfenntartó hozzáállása az oktatáshoz.
A köznevelési intézményeket nem a tanuló fejlődését elősegítő tanulási térnek, nem a pedagógiai-szakmai munka terepének, hanem ingó (különösen informatikai és multifunkcionális eszközökből, valamint gépjárművekből álló) és ingatlan vagyonoknak látja. Bár a dokumentum címe az, hogy megállapodástervezet, a tervezet nem garantálja a polgári törvénykönyv szerződésekre vonatkozó kikötéseit. A kötelmi jogviszony egyoldalú, a felek a szerződés szövegét nem közös akaratukkal dolgozták ki. A vagyont ugyan nem elkobozza, hanem tartós ingyenes használatba veszi.
A tanulókról a 21 mellékletből a 18. melléklet kér először információt. A megállapodás szövege a tanulók képzésének zavartalan, változatlan folytatására még csak nem is utal. Az iskola pedagógiai programjának végrehajtására semmilyen garanciát nem fogalmaz meg a dokumentum.
A megállapodástervezetből kitűnik az átvevő fél viszonyulása a szakképzéshez, közoktatáshoz. Ahogy az iskolákról mint helyiségből, eszközökből, dolgozókból és tanulókból álló egyenintézményről gondolkodnak, abból látszik, hogy fogalmuk sincs arról, hogy miért olyan kudarcosak gyakran az állami iskolák, és miért választják tanulók és szülők tízezrei az alapítványi és magániskolákat.” Eddig az idézet.
Szerettük volna ezzel is felhívni a figyelmet a nem állami intézmények ellehetetlenítésére és a szakképzés lezüllesztésére, ami manapság Magyarországon folyik. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me