DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A Révész Máriusz képviselő úr által benyújtott törvényjavaslatot áttekintettük, és annak céljaival, indokaival egyetértünk. A Csajkovszkij park ingatlanműemlék, osztatlan közös tulajdonán nagyobb tulajdoni illetősége a magyar államot, egy kisebb tulajdoni hányad a fővárosi X. kerület Kőbánya önkormányzatát, a fennmaradó rész pedig két magánszemélyt illet meg.
A kőbányai önkormányzat több alkalommal kezdeményezte már az állami tulajdonrész átvételét, az ingatlan egyébként kivett közparkként szerepel az ingatlannyilvántartásban, ezért a nemzeti vagyonról szóló törvény rendelkezései alapján kizárólagos állami tulajdonnak minősül.
(19.20)
Egyébként képviselőtársaim tájékoztatására mondom, hogy ez a sörgyári épületegyüttes, a hozzá tartozó park, műemlékegyüttes, a hozzá tartozó pincerendszer, tehát mind a kerület, mind a főváros, de azt hiszem, az ország szempontjából is iparilag egy unikális terület. Az önkormányzat az elkövetkezendő években - éppen az előbb elmondottakra figyelemmel is - teljesen fel kívánja újítani a parkot, amely így a kerület egyik komoly kulturális értéke lesz. Ehhez mindenképpen célszerű tiszta tulajdonviszonyokat teremteni.
A törvényjavaslat nagyrészt az állami tulajdonban lévő, műemléki védettség alatt álló kőbányai Csajkovszkij parkban lévő állami tulajdon ingyenes önkormányzati tulajdonba adására tesz javaslatot. A nemzeti vagyonról szóló törvény alapján amennyiben a törvény a helyi önkormányzat feladatát más helyi önkormányzat feladataként vagy állami feladatként, illetve állami feladatot helyi önkormányzat feladataként állapít meg, a feladat ellátását közvetlenül szolgáló és az ahhoz szükséges helyi önkormányzati, illetve állami vagyonnak a feladatot átvevő részére történő tulajdonba adása nyilvántartási értéken való átvezetéssel ingyenesen történik. Ez a rendelkezés arra az esetre is vonatkozik, ha az állam vagy az önkormányzat a közfeladat részét képező feladatot ad át, és ennek a közfeladatnak az ellátását közvetlenül szolgáló és ahhoz szükséges vagyonelem tulajdonjoga kerül ingyenesen átruházásra.
A kulturális örökségvédelmi ágazati jogszabályok tükrében a kőbányai önkormányzat részére átadható állami feladat a műemlék ingatlan szakági kutatásokon alapuló fenntartása, a történetileg összetartozó ingatlanrészeket egyesítő használata, amelynek során a műemléki értékek hiteles helyreállítását is meg lehet valósítani. Az ingyenes vagyonátadást az örökségvédelmi szempontokon túlmenően tovább erősíti a törvényjavaslattal érintett ingatlan közös tulajdoni jellege, valamint az a körülmény, hogy az ingatlant hosszabb ideje valóban az önkormányzat tartja fenn, és az államnak nincsenek hasznosítási tervei a park vonatkozásában. A helyi közterek és a parkok kezelését, fejlesztését és üzemeltetését a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény egyébként is a kerületi önkormányzat feladataként határozza meg.
Tisztelt Ház! A kormány megkezdte a köztulajdonban álló közparkokra vonatkozó átfogó szabályozási javaslat előkészítését. Álláspontunk szerint e tekintetben első körben a Csajkovszkij parkhoz hasonlóan az osztatlan közös tulajdonban lévő parkok helyzetét lenne indokolt rendezni, de ezzel együtt vizsgáljuk a százszázalékos állami tulajdonban lévő parkok önkormányzati tulajdonba adásának lehetőségét is. Álláspontunk szerint az érintett állami ingatlanokat vizsgálni kell figyelemmel arra is, hogy azok fenntartása és üzemeltetése, illetve tulajdonjogának a helyi önkormányzat részére történő átadása milyen módon lehetséges, illetve vagyongazdálkodási szempontból indokolt-e. Az átfogó szabályozási javaslat előkészítése során vizsgálni kell tehát azon parkok körét is, amelyek tartós állami tulajdonba adása továbbra is indokolt. Csak példaként mondom a budapesti Erzsébet teret, amely a vonatkozó törvény alapján állami tulajdonban álló parknak minősül, illetve a törvény kifejezetten rögzíti, hogy az Erzsébet tér mint közpark üzemeltetése állami feladat.
Tisztelt Országgyűlés! Az előbbiekben kifejtettekkel összhangban a törvényjavaslat célját az őszi ülésszakon a Ház elé terjesztendő javaslat részeként támogatjuk, és kérjük, hogy ezt a Ház is támogassa. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me