HISZÉKENY DEZSŐ,

Full text search

HISZÉKENY DEZSŐ,
HISZÉKENY DEZSŐ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Lássuk be, ez nem egy megszokott napirendi pont! Az ország házában általában törvényjavaslatok, javaslatok formájában a társadalom többségét érintő kérdésekkel szoktunk foglalkozni, ezeknek az előterjesztője a kormány vagy valamilyen kormányzati szerv szokott többnyire lenni. Ebben az esetben pedig nem ez zajlik le, hiszen az ön által leírt javaslatban bevallottan egy kisebb közösség érdekeiről van szó, nem nagyobb társadalmi csoportéról, és nem egy kormányzati szerv az előterjesztő, bár azt hallottuk, hogy támogatja a kormány az ön elképzelését, és ön mint képviselő, országgyűlési képviselő járt el ebben az ügyben, sejtéseim szerint nyilvánvalóan a kormánnyal, illetve a helyi önkormányzattal egyeztetett módon. Azt gondolom, hogy nincs is ezzel az én megítélésem szerint semmi gond, bár szokatlan a jelenség. Nyilván valami oka kellett legyen annak, hogy ez nem egy másik módon történt, hanem egy országgyűlési képviselő járt el az ügyben, és én sejteni vélem, hogy mi ez.
Itt két különböző tulajdonról van szó, állami és önkormányzati tulajdonról, bár mind a kettő a nemzeti vagyon körébe tartozik, és az én ismereteim szerint a két tulajdonforma között létezik egy olyan lehetőség, hogy ingyenesen át lehet adni állami tulajdont önkormányzatnak és önkormányzati tulajdont is az állam részére. Itt valami nem működik, azt gondolom, és ezért volt szükség az ön beavatkozására e tekintetben.
Képviselőtársam, az ön javaslata életszerű. Én azt gondolom, hogy az önkormányzatok életében ez elég gyakran előfordul: egy önkormányzatnak elképzelései vannak, és ha ezekhez az elképzelésekhez forrásokat tudott teremteni, akkor teljesen logikusnak tartom azt, hogy ezeket megpróbálja megvalósítani - azt érzékelem, hogy jelen esetben is ez történhetett -, és nyilván itt a tulajdonviszonyok rendezéséhez szükség volt az ön közbenjárására, az ön segítségére. Azt is jól érzékelem, hogy egy közösség érdekében próbált eljárni, és azt gondolom, hogy ha figyelembe vesszük azt, hogy ön miért és mit tett, akkor az egy támogatható elképzelés, amit ön törvényjavaslat formájában fogalmazott meg, különösen akkor, hogyha egy olyan területről van szó, amely a jelenlegi formájában kihasználatlan vagy parlagon hever, és azt valaki megpróbálja hasznosítani, jelen esetben az önkormányzat.
Képviselő úr, az ön helyzete nem egyedülálló. Erre ön is próbált célozni akkor, amikor megjegyezte azt, hogy elképzelhető, hogy az elkövetkezendő időszakban parkok esetében találkozhatunk még ilyen típusú felvetéssel. Az ön törvényjavaslata gondolatokat indított meg bennem. Én is országgyűlési képviselő vagyok, az én országgyűlési választókerületemben kísértetiesen hasonló helyzet van: az önkormányzatnak elképzelései vannak, forrásokat is tudott teremteni az elképzeléseihez, ráadásul ezek az elképzelések ugyanúgy egy kisebb közösség érdekeit szolgálják, mint az öné. Jelesül egy nagy lakótelepen, a Gidófalvy-Csángó lakótelepen az önkormányzat szolgáltatóházat kíván építeni, valamint bérlakásokat - gondolom, ez is egyedülálló, de azt gondolom, ez is közösségi célként fogalmazható meg. Ez a terület szinte teljes egészében az önkormányzat tulajdonában van, egészen pontosan van benne állami tulajdon, 78/5390 résznyi, elhanyagolható nagyságrendű rész van állami tulajdonban, természetben ez gyakorlatilag, azt hiszem, egy 40 négyzetméteres helyiséget jelent, amely az elmúlt években teljesen kihasználatlan volt, semmire nem használták, gyakorlatilag romos. Az önkormányzat többfajta lépést próbált megtenni annak érdekében, hogy az elképzeléseit, egy több milliárdos beruházást megvalósíthassa, és az ott élők ezt a szolgáltatóházat igénybe vehessék.
Azt gondolom, hogy mivel ez kísértetiesen hasonlít ahhoz, amit ön mondott, és közösen állapítottuk meg, hogy az egy helyes törekvés, amit ön gondolt, ezért azt gondolom én is és a frakció is, hogy értjük az ön magatartását, és támogatjuk is az ön céljait. Kérem, tegye ezt ön is azzal, amit én módosító javaslatként benyújtottam, ebben a módosító javaslatban ezt terjesztem elő, érintetlenül hagyva az ön előterjesztését, de kiegészítve azzal, amit most elmondtam. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me