DR. VEJKEY IMRE

Full text search

DR. VEJKEY IMRE
DR. VEJKEY IMRE (KDNP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Fejlesztési Bank Részvénytársaságról szóló 2001. évi XX. törvény rendelkezései értelmében az MFB-nek mint a magyar állam fejlesztési bankjának fő feladata, hogy részben önállóan, részben más hazai szervezetekkel közösen, így különösen a közvetlen vagy közvetett MFB-tulajdonban lévő gazdasági társaságok útján, továbbá azon szervezeteken keresztül, melyekben az MFB az állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorol, támogassa a kormány közép- és hosszú távú gazdaságstratégiáját a magyar állam gazdaságpolitikai céljainak megvalósulása érdekében, mely röviden akként írható le: növekedés, munka, család. Ugyanis ezen három tényezőn múlik alapvetően hazánk jövője.
Kissé bővebben pedig mindez akként írható le, hogy az MFB elő kívánja segíteni egyfelől azt, hogy a kormány olyan pályára tudja állítani a magyar gazdaságot, mely számottevő külső forrás nélkül is biztosítani tudja majd a dinamikus növekedést. Másfelől az MFB azt kívánja elősegíteni, hogy Magyarországon bővüljön a foglalkoztatottság, a bérek folyamatosan és tartósan emelkedhessenek, de egyben ennél többet is, nevezetesen azt, hogy a magyar embereknek ne pusztán megélhetést jelentő munkája legyen csak, hanem olyan, mely a szakmai fejlődésüket is biztosítja. Harmadrészt pedig az MFB közvetetten azt kívánja elősegíteni, hogy Magyarországon tovább javuljanak a családok életkörülményei, és hosszabb távon választ tudjunk adni a demográfiai kihívásokra.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A fenti tényekhez tartozik az is, hogy az MFB szerepköre az elmúlt időszakban jelentősen megváltozott, ugyanis a korábbi szakosított hitelintézetből napjainkra aktív gazdaságfejlesztési centrummá vált. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tényadat, hogy az MFB hitelállománya az elmúlt évben közel százmilliárd forinttal emelkedett. A polgári kormányzat gazdaságpolitikai elvárásainak teljesítése érdekében szükségessé vált az MFB-csoport működési modelljének részleges újragondolása, melynek következtében a 2015. évben új csoportokban kerültek elhelyezésre a hitelezési, tőkebefektetési és az EU-forrás-kezelési kompetenciák, továbbá a párhuzamosságok megszüntetésre kerültek. A folyamat 2016. évben a csoportszintű folyamatok integrációjának előkészítésével folytatódott, és folytatódik, ennek eredményeképpen az MFB a holdingszerű struktúra helyett egységes és központosított funkciókat hoz létre, kihasználva az ebben rejlő működési szinergiákat. Ezért is vált szükségessé az MFB-törvény módosítása.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezekből minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az MFB közérdekű feladatot ellátó intézmény, továbbá az is, hogy úgyszintén ilyen intézménynek minősülnek az MFB közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló szervezetek, illetve azon gazdasági társaságok, melyekben az MFB a magyar állam nevében tulajdonosi jogokat gyakorol.
(17.50)
Ezen közérdekű feladatok és közcélt szolgáló tevékenységek magas színvonalú, átlátható és költséghatékony ellátása céljából, valamint az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás érdekében szükséges az egyes gazdasági társaságok működésének és gazdálkodásának összehangolása, irányítása, valamint a felettük gyakorolt kontroll megteremtése, erősítése, a hatékonyság és a szolgáltatások színvonalának növelése érdekében.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Mindezen tények alapján az MFB-törvény 2. § m) pontjában meghatározott gazdasági társaságok részére napjainkra indokolttá vált kialakítani azt, hogy az MFB Zrt. kizárólagos joggal, üzletszerűen nyújthasson pénzügyi és számviteli szolgáltatásokat, kontrolling-szolgál-tatá-sokat, eszközforrás-gazdálkodási szolgáltatásokat, informatikai szolgáltatásokat, humánerőforrás-gaz-dál-kodási szolgáltatásokat, szervezet- és folyamatszabályozási szolgáltatásokat, beszerzési szolgáltatásokat és végül üzemeltetési szolgáltatásokat. A törvénymódosítás hozzájárul ahhoz, hogy egy erős, összehangoltan működő cégcsoport jöjjön létre, amely az alaptevékenységek professzionális ellátásán túl képes a fejlesztéspolitikai célok, feladatok integrálására és hatékony megoldására.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Végül, de nem utolsósorban felhívom a figyelmüket arra, hogy az MFB-törvénynek az MFB Zrt. feladatait meghatározó szakasza kiegészül az egyházi jogi személyek finanszírozásával, tekintettel arra, hogy a hatályos rendelkezések indokolatlanul nem teszik ezt jelenleg lehetővé. Kérem, támogassák az MFB-törvény módosításáról szóló T/10721. számú törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me