NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Szeretnék néhány dologra reflektálni. Képviselő úr feltette nekem a kérdést, hogy hol lehet ezt a bizonyos nullaszázalékos hitelt felvenni. Nos, a tegnapi napon 26 darab MFB-pont nyílt meg, az egyik például Kecskeméten. Engedje meg, hogy mind a 25-öt most ne soroljam fel fejből. Az év végéig 445 ilyen pont lesz szerte az országban, és az elkövetkező napokban egy újabb közbeszerzést fogunk kiírni további MFB-pontok bő-ví-tésére is. Tehát ennyi helyen szeretnénk forgalmazni.
Ebben a körben egyébként egy 44 milliárdos keretet hirdettünk meg 15 éves, nullaszázalékos kamatozással a kkv-k gazdaságfejlesztési programjának a támogatására, egyszerűsített hitelbírálattal. Egységesen az MFB-pontokat üzemeltető bankok mindannyian a Magyar Fejlesztési Bank által kiadott kézikönyv alapján, szerződéses minta alapján fognak foglalkozni a hozzájuk fordulókkal. (Dr. Józsa István: Mennyi egy hitelmaximum?) 600 millió. (Dr. Józsa István: Az szép!) Erre ezt szerettem volna reagálni.
Felmerült, mit jelent az, hogy egy helyen történő termékfejlesztés. Itt egyetlen példát hoznék fel, a Garantiqa hitelintézményt, és van a Magyar Fejlesztési Banknak saját refinanszírozási hitelkeret-termékcsoportja is az unióstól függetlenül. Azt gondolom, az egy nagyon fontos dolog lesz, hogyha a Garantiqa hitelhez nyújtandó garanciatermékei ugyanolyan alapokon, ugyanolyan megközelítésből kerülnek kialakításra, mint ahogy a Fejlesztési Bankban a termékfejlesztők azt mondják, hogy mostantól fogva ilyen alapokon fognak finanszírozni egy kerettel valakit. Ezalatt tehát például ezt értjük. Arról, hogy a központosítás mit jelent a beszerzésben, azt hiszem, nem érdemes szólni, hiszen ez mindenki számára teljesen világos.
Ami még nagyon fontos, nagyon érdekes, ez egy ilyen program volt, amivel indultunk, és ami már eredményt hozott. Az eddigiekben ugyanazzal a termékkörrel, adott esetben például uniós források közvetítésével volt egy kisvállalkozás-fejlesztő intézménye, ami ilyen névre hallgatott, volt egy regionális fejlesztési holdingja, volt egy MV Zrt.-je, hogy csak a legnagyobbakat érintsem. Ennek egyszerűen nincs értelme, ezt így nem szabad csinálni. Ezért is döntöttünk például ezen a területen is.
Ami azt illeti, hogy ez mennyiben adja meg a kézi vezérlés lehetőségét: itt konkrétan csak azt szeretném jelezni, pont ön mondta, hogy már most is meg lehet csinálni. Én egyszerűen úgy gondolom, azzal, hogy egy deklarált irányvonalat, útvonalat vázolunk magunk elé, az a kérdés, hogy ez kézi vezérléssel van-e, nem vagyok benne biztos, hogy ez valaha is megtörténik, de esetleg ki lehet a képből venni.
Az egyházi finanszírozás. Hadd utaljak itt vissza a kereskedelmi bankos tapasztalataimra. Igen, van olyan, hogy egyházak gazdasági tevékenységét finanszírozzák akár kereskedelmi bankok is. Nem látom be, ha ilyen típusú tevékenységet végeznek, és az a Fejlesztési Bank termékkörébe is befér, hogy miért ne tehetnénk meg mi is. Talán ennyit mondanék ezekre.
Ami a transzparenciát, illetve az átláthatóságot illeti, amit Volner képviselő úr is megemlített: szeretném elmondani, nagyon reméljük, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a 2015-ös évre el fogja nyerni azt a címet, amit a Transparency International adott meg az előző évekre, például 2014-re, hogy ez a legátláthatóbb intézmények egyike. Én ezt szeretném tartani, és azt remélem, hogy ez így is marad.
Az mindig egy nagy kérdés, hogy a könyvvizsgálókkal kapcsolatban hogy kell gondolkodni. Például egy MFB-csoport esetében akkor, amikor kimegyünk kötvénykibocsátással, vannak elvárások, és hiába gondoljuk azt, hogy szakmailag legalább olyan jó magyar könyvvizsgáló cégek működnek, nem feltétlenül tudjuk csak őket alkalmazni.
Végezetül azt gondolom, hogy az a központosítás, amit a HR esetében kívánunk végrehajtani, az elő fogja segíteni azt, amit szintén Volner úr említett, nevezetesen, hogy azonos teljesítményértékeléssel menjen, és a csoporton belüli kiegészítő tevékenységek egymáshoz képest is meghatározásra kerüljenek, hogyha pontozásra kerül kinek-kinek a tevékenysége. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(18.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me