VOLNER JÁNOS,

Full text search

VOLNER JÁNOS,
VOLNER JÁNOS, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm, elnök úr. Mint ahogy képviselőtársaim is minden bizonnyal tudják, a Jobbik az aktív és vállalkozó állam híve. Ebből adódóan alapvetően támogatóak vagyunk minden olyan kormányzati előterjesztéssel kapcsolatban, ami ezt a célt szolgálja és ezen a területen bővíti a lehetőségeket.
Amit a miniszter asszony itt véleményezett - hiszen ön a versenyszférából érkező, gyakorlott felső vezetőként nagyobb rálátással bír ezekre a kérdésekre, mint itt a legtöbb képviselőtársunk -, szerintem kifejezetten fontos az a vélemény, hogy ha Magyarországon a bankszektoron belül végre szeretnék hajtani azt az egyébként a Jobbik által is támogatott stratégiát, hogy 50 százalékos térhódítás fölé jusson a magyar részarány a bankszektoron belül, és különböző egyéb banki és egyéb eszközökkel támogassuk a magyar gazdaságot, akkor ezeket a lépéseket, meggyőződésem, hogy meg kell tenni, hiszen több oka is van ennek.
Egyrészt könnyebb a folyamatokat kézben tartani. A miniszter asszony is, ahogy említettem, az üzleti szférából érkezett a politika világába. Könnyebb menedzselni ezt a jó néhány állami érdekeltségű vállalatot akkor, hogyha van fölöttük egy közös adminisztratív irányítás, ellenőrzés. Illetve nagyon fontos arról is szót ejteni, hogy a Jobbik többször szorgalmazta azt is, túl a menedzsmenteszközök bővítésén, akár ilyen módon is, hogy a Big Four szerepe, a négy nagy nemzetközi könyvvizsgáló cég szerepe a magyar gazdaságon belül meggyőződésünk szerint túlburjánzó.
Ha az előbb emlegetett Magyar Nemzeti Bankra gondolok, még a Magyar Nemzeti Bank tevékenységét is amerikai könyvvizsgáló szervezetekkel auditáltatjuk évről évre. És ugyanezt megtesszük számos állami vállalattal, többek között olyan vállalatokkal is, amelyek egyébként nemzetbiztonsági védelem alatt állnak, amelyek érzékeny adatokkal gazdálkodnak. És ha adott esetben egy amerikai tulajdonú cég végzi ezeknek a számviteli ellenőrzését, akkor bizony érzékeny információk birtokába juthat ez a vállalat, és mint ahogy már annyiszor bebizonyosodott ez nemegyszer, különböző hírszerző szervezeteknél köt ki. Tehát ebből a megfontolásból, akár nemzetbiztonsági megfontolásból is, bár erre a javaslat kifejezetten nem hivatkozik, érdemes megfontolni azt, hogy továbbmenjen-e Magyarország ezen az úton. Meggyőződésem szerint szükséges lesz.
Nagyon fontosnak tartom azt is elmondani, hogy még egyelőre nem alakult ki annak a gyakorlata, bár ez a törvény akár lehetőséget is fog rá teremteni, hogy a versenyszférában jellemző teljesítménymutatók alapján működjenek az állami szféra vállalatai is. Ez azért fontos, mert most van előttünk a 2017. évi költségvetés, jelenleg erről még tárgyalunk. A magam részéről többször szóvá tettem a kormánynak azt is, hogy ezek az egyértelmű teljesítménymutatók, például a létszámgazdálkodásra vonatkozó adatok meg kellene hogy jelenjenek. Van olyan állami szervezet, sőt, olyan állami vállalat is, ahol kimutatják azt, hogy mekkora létszámmal kívánnak dolgozni; van olyan, ahol a törvény is definiálja az alkalmazotti létszámot, hogy mekkora a költségvetés. Látni lehet utána a közjóhoz való hozzájárulásból, vagy adott esetben, ha olyan tevékenységet végez ez az adott szervezet, a bírságbevételekből, a megtermelt nyereségből, miegyebekből ezt a kimeneti teljesítményt, amit egy ilyen szervezet produkál, azonban nagyon fontos lenne az, hogy ezek az elvek általánosan jelenjenek meg az állami szférán belül, többek között a gazdálkodó szervezetekre is ezek legyenek érvényesek.
Azért tartom fontosnak azt a lépést, amit most a kormányoldal Vejkey képviselőtársam önálló indítványa alapján megtett, mert ezekkel a lépésekkel, hogy központosítjuk az adminisztratív folyamatait ezeknek a vállalatoknak, léphetünk abba az irányba, hogy egy áttekinthetőbb állami gazdálkodás alakuljon ki ezeken a területeken.
Azonban azt nagyon fontos elmondani, hogy alapvetően a gyakorlati megvalósításon múlik, hogy a kormány milyen módon testesíti meg majd ezt a gyakorlatban, hogy a korrupcióellenes harc érdekeit szolgáljuk ezzel, vagy pedig központosítani fogjuk a korrupciót. Voltak már olyan elképzelések, amelyek alapvetően jó célt szolgálhattak volna, de a gyakorlati megvalósítás meglehetősen fals módon sikerült. Ebben az esetben arra kell odafigyelni, hogy egy nagyon erős központi kontrollal, meggyőződésem, hogy egy-egy ilyen területen meg lehet azt akadályozni, hogy a közpénzek eltűnjenek, és valóban fel lehet lépni a korrupció ellen.
Fontos még elmondanom azt is, amit Józsa képviselőtársam már megemlített, hogy egyházi jogi személyek finanszírozására is alkalmat ad a törvénymódosítás, azonban úgy érzem, hogy valóban érdemes lett volna módosítani a törvényjavaslat preambulumát, hiszen ilyen módon ez a törvényjavaslat meggyőződésem szerint jogilag kifogásolható; és hogyha kifogásolható, akkor szintén meggyőződésem az, hogy valaki ezt meg is fogja tenni. Tehát itt érdemes lett volna egyértelműsíteni.
(18.20)
Én azért nem szeretnék hozzá módosító javaslatot benyújtani, mert az ellenzéki módosító javaslatokat jellemzően leszavazza a kormányoldal, azonban tisztelettel kérem Vejkey képviselőtársamat, hogy ha lehet, ezt a törvényjavaslatot még ebben a körben, mielőtt még szavazna róla a tisztelt Ház és elfogadná, ilyen módon legyenek kedvesek módosítani, mert ezt a jogi aggályt meggyőződésem szerint ilyen módon lehet egyértelműen és biztosan eloszlatni. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me