BOLDOG ISTVÁN,

Full text search

BOLDOG ISTVÁN,
BOLDOG ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy mindnyájan úgy gondolhatjuk, hogy bár ez nem egy hosszú törvény, de egy nagyon-nagyon fontos törvény. Ha az elmúlt évtizedeket nézzük, akkor mindnyájan tudnánk elrettentő példákat mondani arra, hogy hogyan nem tudtuk megvédeni a településeink arculatát, képét, és a településkép védelméről szóló törvény arról kíván gondoskodni, hogy azokat az építészeti örökségeket, amelyeket az elődeink ránk hagytak, meg tudjuk védeni, új épületeket pedig úgy tudjunk építeni, hogy ebbe az arculatba belekerüljenek. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon fontos része ennek a törvénynek, ráadásul ehhez a legfontosabb helyet jelöli ki, az önkormányzatokat, hiszen mindig az önkormányzatok azok, akik tudják utcáról utcára, épületről épületre, hogy hogyan is kellene megóvni, megvédeni ezeket az épületeket, és hogyan kellene oda újakat építeni esetleg, vagy a felújításokkor mit kellene kijelölni.
Nagyon fontos ennek a törvénynek a célja, az építési beruházások támogatása, egyúttal a hazai városok és községek egy sajátos településképének védelme és alakítása olyan módon, hogy a településképi önkormányzati rendeletben egyértelműen kerüljenek meghatározásra a településkép-védelem elemei, a településképi követelmények alkalmazásának felelősségi viszonyai; az önkormányzat biztosítson széles körű tájékoztatást a településképi követelményekről, ezzel elősegítve a településkép védelmének eredményes érvényesülését az építmények tervezése és kivitelezése során.
Azt gondolom, hogy az, hogy az önkormányzatok, bevonva a lakosságot és az építési szakmát, alakítják ki az építési rendeletüket, a településképi rendeletüket, az nagyon fontos, de ezt a településképi rendeletet meg kell hogy előzze a településképi arculati kézikönyv, amely kézikönyvet úgy kell elkészíteniük, hogy az építési szakmát bevonva és a helyi közösséggel megtárgyalva, közösen teszik meg. Ennek a kézikönyvnek kell tartalmaznia minden olyan arculati elemet, amely alapján majd az építkezők megkaphatják a lehetőséget arra, hogy építsenek.
(14.40)
Fontosnak tartom ennél a törvénynél, hogy az önkormányzat kezében maradnak olyan fontos jogosítványok, amelyekkel szankcionálni tudják azt, hogyha valakik nem tartják be ezt a rendeletet, márpedig a szankció elég kemény szankció, hiszen az eddigi 50 ezer forintos bírságról 1 millió forintra emeljük ezt a szankciót.
Arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy ezt a fontos törvényt támogassa. Reményeim szerint, ahogy államtitkár úr is elmondta, miután a frakciók nagy része egyetértett abban, hogy ebben a törvényben fontos dolgokat szabályozunk, és olyan fontos ez a törvény, hogy egyet is értenek vele, apróbb módosítások esetleg lehetségesek talán, de én azt gondolom, mindnyájunknak fontos az, hogy Magyarország épített örökségét megvédjük, a településeink épített örökségét megvédjük, ezért arra kérek mindenkit, hogy támogassa a törvény elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me