CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt elnök úr, köszönöm szépen a szót. Engedjék meg, hogy a tartalom részletes ismertetését megelőzően egypár gondolatot mondjak arról is, hogy a mindenkori politikának nagy dilemmája, hogy milyen épített örökséget hagy maga mögött, és hogy kell-e egyáltalán szerepet vállalnia abban, hogy szabályozói eszközökkel megpróbáljuk meghatározni azt a vizuális kultúrát, ami körbevesz bennünket, és amit az utókornak hagyunk. Hogyha Magyarország esetében az elmúlt évtizedeket vagy évszázadokat megnézzük, akkor ennek egy pozitív és egy negatív következményét is lehet látni.
Pozitív következmény alatt értem a millennium-korabeli építkezéseket, amelyeket ma mindenki óvandó értéknek tekint, és olyan építészeti örökségnek, amit Magyarországnak szükséges megóvnia és funkcióbővített megóváson keresztül használnia a XXI. században. És van egy másik örökség is, ami a szocializmus öröksége, annak a 40 évnek az öröksége, ami ma jelentősen meghatározza akár a vidék arculatát, gondoljuk csak a vidéken található mintegy egymillió Kádár-kockára, de akár az épített örökségben komolyabb védelemre is igényt tartható területekre, akár azokra az épületekre, amelyek a Várban teljesen testidegen módon találhatóak, vagy akár olyan területeken, mint mondjuk, a XII. kerület vagy más emblematikus helyei Budapestnek.
A kormány az elmúlt pár évben és hónapban számtalan törekvést indított el arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet az építészeti bürokráciát jelentősen csökkenteni. Ennek alapvetően kettős célja volt: egyrészt a lakóingatlanokhoz kapcsolódó beruházások esetében hoztunk egy szabályozást, amely a 300 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű lakóingatlanok építésének az engedélyezési eljárását lényegében egy bejelentési kötelezettségre csökkentette, és azt a bürokráciát, ami az építés kapcsán egy-egy családnak az egyik legfőbb akadályt jelentette, amellett, hogy hogyan teremti elő az építéshez szükséges anyagi erőforrásokat, komoly gondokat jelentett.
A másik oldalon ez a törekvés az építészeti bürokráciacsökkentésre tetten érhető abban a törekvésben is, amely arra vonatkozik, hogy az olyan beruházásokat, amelyek nemzetgazdasági szempontból fontosak, megpróbáljuk a lehető legkisebb adminisztrációs akadályokkal szembeállítani, és megpróbáljuk ezeknek a hatását, ami a nemzetgazdasági értelemben egy termelő hatás, a lehető leggyorsabban realizálni.
Itt, a Parlament falai között is ezekben a vitákban számtalan alkalommal napirendre került az, hogy rendben van, ezek a törekvések legitimálhatóak, de mi van azokkal az értékekkel, amely értékek a településkép védelméhez kapcsolódnak, illetve mi a garanciája, a törvényi garanciája annak, hogy az újonnan létrejövő vagy az így létrejövő új épületek vagy felújított épületek valóban illeszkednek-e abba a vizuális környezetbe, ahol a funkciójukat be kell tölteniük, és hogyan tudjuk a vadhajtásokat a lehető legszűkebb keretek közé szorítani, úgy, hogy mégsem adunk ennél túlzott szabályozói szigorításnak helyet.
Én azt gondolom, hogy a most önök előtt fekvő javaslat pont ezt a célt szolgálja: egy keretet ad annak a tartalomnak, ami a bürokráciacsökkentés és az otthonteremtés felpörgetésére mint kormányzati szándék megjelent, és az, hogy az ezt megelőző vitában úgy a Jobbik, mint a KDNP vagy az LMP képviselői lényegében támogatólag álltak ehhez a kérdéshez, azt gondoljuk, hogy ebben egy egészséges kompromisszumot találunk, ahol a szabályozói szintnek a mértéke nem magasabb a szükségesnél, az elégségesnél, és nem akadálya annak, hogy ott, ahol például akár állami támogatással - a családi otthonteremtési kedvezményre gondolok -, akár államilag garantált vagy nem államilag garantált hitelekre támaszkodva valósul meg valamilyen új lakóingatlannak a létrehozása vagy bármilyen más építkezés, ott valóban a bürokratikus akadályoknak a lebontása nem veszélyezteti a településképnek a rendezését.
Ehhez kérjük a parlament közreműködését, és azt gondoljuk, hogy ez a javaslat azt a keretet, azt a biztosítékot, amit a bürokráciacsökkentő intézkedések kapcsán hiányolt adott esetben az ellenzék, ebben a javaslatban megtalálhatja. Köszönöm szépen, elnök úr, a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me