CSEPREGHY NÁNDOR,

Full text search

CSEPREGHY NÁNDOR,
CSEPREGHY NÁNDOR, a Miniszterelnökség államtitkára, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a lehetőséget.
A kormány 2010-es hivatalba lépését követően számos intézkedést tett az államigazgatás, ezen belül is a területi közigazgatás szervezeti rendszerének átalakítása és megújítása érdekében. Kezdte ezt 2011. január 1-jével, egy két évtizedes dezintegrációs folyamatot követően, létrehozva a fővárosi és a megyei kormányhivatalokat, majd 2013. január 1-jén a járási hivatalokat is. 2015. április 1-jével pedig megvalósult a kormányhivatalok szervezeti és működési rendszerének átalakítása, ezek hatékonyabbá tétele érdekében.
Az eddigi kormányzati intézkedések a kormányhivatalok költséghatékony és racionális működését, valamint a közigazgatási eljárások egyszerűsítése révén az állampolgárok bürokratikus terheinek csökkentését egyaránt célozták. Az ügyintézési reformhoz szervesen kapcsolódnak a területi közigazgatás személyi állományát érintő változások, annak érdekében, hogy az állam a területi közigazgatásban dolgozók számára az ellátott feladatokkal és felelősséggel arányban álló, a tisztviselők hivatalához méltó megélhetést tudjon biztosítani. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy átlagosan 30 százalékkal nőtt az állami tisztviselők fizetése, ezzel tovább folytatva a kormány béremelési programját a közszféra különböző területein, ahogyan ez az oktatás, az egészségügy vagy a rendvédelem tekintetében már látható. Ennek érdekében fogadta el az Országgyűlés az állami tisztviselőkről szóló törvényt 2016. május 24-én.
Tisztelt Képviselők! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az állami tisztviselőkről szóló törvény Országgyűlés által történő elfogadásával és a köztársasági elnök által történő kihirdetésével megvalósul a kormány azon célkitűzése, amely szerint a területi közigazgatás tisztségviselői számára a modern szolgáltató állam kereteibe illeszkedő, a szakmai képzettséget és tapasztalatot, valamint a teljesítményt megbecsülő illetményrendszer kerül kialakításra, amely által a közigazgatási munka presztízse és elismerése is nő. Az állami tisztviselőkről szóló törvény elsőként 2016. július 1-jétől a kormányhivatalok 197 járási hivatalánál kerül bevezetésre, azon hivataloknál, amelyek ma a közigazgatás első szintjeként legközelebb vannak a polgárokhoz, és amelyek dolgozói az ügyintézési reform, a bürokráciacsökkentés legfőbb terheit viselik. Értelemszerűen a legkomolyabb ügyfél-elége-dett-sé-get azokon a pontokon kell elérni, azokon a pontokon lehet kezdeményezni, ahol a legtöbb ügyfél-talál-kozási pont rendelkezésre áll.
A jelen törvényjavaslat az állami tisztviselőkről szóló törvény hatálybalépéséhez szükséges, a közszolgálati jogviszonyt érintő törvények technikai jellegű módosítását tartalmazza. Az állami tisztviselőkről szóló törvény elfogadásával bevezetett új állami szolgálati jogviszonyt és az ezekhez kapcsolódó fogalmakat vezeti át az érintett törvényekben.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Az állami tisztviselőkről szóló törvény hatálybalépésére figyelemmel összesen 79 törvényt, köztük 12 sarkalatos törvényt technikai módosítással szükséges érinteni annak érdekében, hogy az állami tisztviselők, az állami ügykezelők, illetve az új állami szolgálati jogviszony átvezetésre kerüljön mindazon törvényekben, amelyekben korábban csak a kormánytisztviselő, köztisztviselő, közszolgálati ügykezelő, illetve kormányzati szolgálati jogviszony került nevesítésre. Emellett átvezetésre kerültek az érintett törvényekben az állami tisztviselőkről szóló törvényben nevesített közigazgatási tanulmányok és kormányzati tanulmányok szakirányú szakképesítés is.
Az új állami szolgálati jogviszony bevezetésével a törvényjavaslat nem változtat a korábbiakban megteremtett logikai renden, pusztán technikai jelleggel módosítja a vonatkozó törvényeket. Ezért, tisztelt Országgyűlés, bár a mindenkori kormánynak elsősorban az állami szervekkel kapcsolatba kerülő állampolgárokat kell szolgálnia, de azok iránt is felelősséggel tartozik, akik működtetik az állam gépezetét, tehát akik a kormányablakok belső oldalán foglalnak helyet. Ennek a megbecsülésnek az egyik bizonyítéka a most született törvényjavaslat, ezért kérjük az Országgyűlést, hogy a mai nap több tekintetben látható összparlamenti támogatását ehhez a törvényjavaslathoz is adja meg. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me