DR. STAUDT GÁBOR,

Full text search

DR. STAUDT GÁBOR,
DR. STAUDT GÁBOR, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Bevallom, kicsit furcsa erről a javaslatról beszélni, hiszen tulajdonképpen nem szól másról, mint az állami tisztségviselők átvezetéséről a különböző törvényekbe. Nyilvánvalóan a téma kényességét, ha lehet itt kényességről beszélni, az adja, hogy 12 darab sarkalatos törvény módosítására is szükség van, még ha technikai is a módosítás.
(17.30)
Nem szeretnék olyan messzemenő kitekintéseket tenni, mint az MSZP-s képviselőtársunk. Mi ott voltunk a mai egyeztetésen, tehát én felkészült vagyok. Egy jó nagy táblázatot kaptam arról (Felmutatja.), hogy melyek ezek a törvények. Aki elmegy az egyeztetésre, nyilvánvalóan ennyi előnnyel már gazdagodhat, hogy nem kell kikeresnie, hanem ezt itt megkaptuk 12 törvény vonatkozásában, illetőleg a módosítás lényegét, amelyek javarészt technikaiak, sőt azt kell mondjam, technikaiak abban az értelemben, hogy az állami tisztségviselők beiktatását, fogalmi beiktatását végzik el.
Nos, mi megszavaztuk azt a javaslatot kedden, ezen a héten, tehát tegnap, amelyben a béremelésről is volt szó, illetve néhány más pontról, amelyben voltak vitáink, és még valószínűleg lesznek is, például itt van a különböző új képzési követelményeknek az előírása, illetve az, hogy a jövőben, illetve jelen pillanatban, mondjuk, a közigazgatási szakvizsga, a jogi szakvizsga milyen formában válthatja ki, illetve úgy sikerült elfogadni a törvényt, hogy jelen pillanatban nem váltja ki, bár én az egyeztetésen kifejeztem a reményemet, és ez szintén régóta napirenden van, hogy ha felülvizsgálatra kerül az egész rendszer, illetve a szakvizsgáztatásnak a rendszere is - mondom, ezt már jó néhány éve halljuk, hogy ez valamilyen szinten megreformálásra kerül -, akkor bízunk benne, hogy adott esetben azok a hibák, amelyek benne maradtak a javaslatban, azok korrigálásra kerülhetnek majd a jövőben.
Tudom én, hogy ez nem tűnik olyan fontosnak, mert a béremelés az, amiről leginkább elmondható, hogy az embereket, illetve az állami tisztségviselőket érinteni fogja, egyrészről természetesen, hiszen az ugyanúgy fontos számukra, hogy milyen pluszképzést kell elvégezni.
Tudom én, hogy mondjuk, a középvezetői szintről beszélünk vagy az a feletti szintről - hozzáteszem, hogy a legfelsőbb szintnek meg nem kell, tehát a bizottsági ülésen is, amikor erről volt szó, megkérdeztem, hogy akkor miniszteri, miniszterelnöki, államtitkári szinten is el kell-e ezeket a képzéseket végezni, nyilvánvalóan nemleges választ kaptunk erre -, de a lényeg az, hogy a másik problémánk ezzel az volt, hogy egyébként csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem az, amely erre jogosult lesz, illetve kihelyezett, ha szabad így nevezni, franchise képzésekkel majd megoldja ezeket. Azt nem tudjuk, hogy ezek mennyibe fognak kerülni, valószínűsíthetjük, hogy az állam, illetve a különböző, az államhoz tartozó foglalkoztatók fogják ezt kifizetni, de nagyon jó lett volna ezt a rendszert is egy kicsit alaposabban átgondolni - de nem szeretném újranyitni ezt a vitát.
Illetőleg amit még mindenképpen el kell mondjak, hogy néhány, bár én közepesnek minősítem, módosítónkat valóban ennél a törvénynél, mármint az előző törvényről, aminek most tulajdonképpen az átvezetéséről, bizonyos formában való átvezetéséről beszélünk, tehát egy-két módosító javaslatunk befogadásra került, illetve volt olyan pontosító javaslat is, amely a Törvényalkotási bizottság előtt kiharcolásra került, és ennek természetesen örültünk, de az a dilemma még mindig ott van, és ez még egy eldöntendő kérdés, hogy ezeket az átvezetéseket - és nyilvánvalóan erről a Jobbik frakciója fog dönteni - így, ebben a formában támogatjuk-e. Én, azt kell mondjam, veszélyeket nem látok benne, inkább több gesztust vártunk volna el annál az alapjavaslatnál, ami most gyakorlatilag már elfogadásra került, de hozzáteszem, hogy az igen szavazatunkat leginkább a béremelés motiválta, illetve az, hogy nem szerettünk volna egy olyan politikai szájízű háborúba belemenni, amit itt egyébként hallhattunk is a fideszes képviselőtársaimtól, amelyben a baloldalt egy az egyben azzal vádolták meg, nemcsak azzal, hogy a béremelés ellen szavazott, mert ez nyilván még tényszerű is, mert hiszen bár egy nagy csomag volt, de a béremelés is benne volt, hanem tulajdonképpen odáig mentek el, hogy aki nem igennel szavazott, az tulajdonképpen nem tiszteli az állami tisztségviselőket. Ez már egy kicsit azért ilyen habonyizmus szerintem, és valószínű, hogy a Rogán-propaganda-minisztérium-ban születhetnek meg a hasonló gondolatok, tehát mi nem szerettük volna azt, és azt is elmondtuk, hogy bár csak egy bizonyos körnek, az állami tisztségviselőknek szól ez a béremelés, tehát mondjuk, a minisztériumi dolgozóknak sem, illetve az önkormányzati dolgozóknak sem, de nekünk egy alapelvünk az is, hogy bár szeretnénk a kedvezményezett kört mindig kibővíteni, de természetesen ha nekik, az állami tisztségviselőknek - tehát most beszéljünk teljesen nyíltan, például a járási hivatalokban dolgozó embereknek - ez béremelkedést jelent, akkor csupán azért nem fogjuk elutasítani, mert máshol is hasonló problémák vannak.
Hozzáteszem, és ezt az egyeztetésen is elmondtam, és akkor hangozzék el itt is, hogy azt szeretnénk, és erre egyébként többször ígéretet kaptunk, hogy kezdjék a legalulfizetettebb dolgozókkal, tehát akik 70-80 ezer forintot visznek haza, az ő esetükben nyilvánvalóan összegszerűen sem olyan sok egy 30-50 százalékos emelés, nekik ez nyilvánvalóan jól jön, de az össz kifizetett összegekben, mint ha mondjuk, komolyabb tisztségviselők esetéről beszélünk, akiknél lehet, hogy egy 20 százalékos emelés is több pénzt visz el, mint hogyha több dolgozónak, a mindennapi szinten a frontvonalban dolgozóknak a bérét rendeznék.
Úgyhogy ezzel együtt örülünk neki, hogy az egyeztetésre sor került, bár egyeztetnivaló túl sok nem volt, inkább a kétharmad irányába megnyilvánuló gesztusnak értékeltük ezt a folyamatot, ettől függetlenül mi minden egyeztetésen ott vagyunk, elmegyünk, tehát nem követjük azokat az ellenzéki irányvonalakat, amelyek elutasítják az egyeztetést. Természetesen itt ki tudtunk fejteni más gondolatokat is, és egyébként meg bízunk benne, még egyszer megerősítve, hogy azok, akik ezt a fizetésemelést megkapják, az állami tisztségviselők, ebben a körben nyilvánvalóan a megbecsülést is érezni fogják, és ahogy mondtam, ehhez a Jobbik is a szavazatát adta, és bízunk benne, hogy egyébként a minisztériumi dolgozók, illetőleg akár az önkormányzatnál dolgozók is elő fognak kerülni, hogyha máskor nem, a 2018-as és ’19-es választások előtt, a ’19-et az önkormányzatira gondolom. De engem, azt kell mondjam, még az sem érdekel, hogy miért meg hogyan, csak segítsünk ezeken az embereken. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me