VÉCSEY LÁSZLÓ,

Full text search

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A közigazgatási rendszer megújítása érdekében 2010 óta tett lépések elsődleges célja volt az állammal szemben megrendült állampolgári bizalom helyreállítása. Ezt szolgálta a Magyary Zoltán közigazgatás-fejlesztési program kidolgozása és egyes elemeinek végrehajtása, valamint az állam és annak polgárai közötti közvetlen kapcsolatot megteremtő kormányhivatalok és járások rendszerének felállítása.
Az új szervezeti formáknak köszönhetően ismét életre kelhetett a közigazgatás megyei szintje, amelynek köszönhetően az állampolgárok és a vállalkozói szféra szereplői immár a legtöbb ügyet a lakhelyük közvetlen közelében képesek intézni. A fővárosi és megyei kormányhivatalok 2011. január 1-jé-vel történő felállításával megvalósult a területi államigazgatás szervezeti integrációjának első szakasza, 17 önállóan működő, ágazati dekoncentrált szerv került szakigazgatási szervként a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezetébe.
Az államigazgatási területi egységek összhangjának biztosítása és a polgárközeli államigazgatás létrehozása céljából sor került a járási rendszer megújítására is. 2013. január 1-jével 175 járási, továbbá 23 fővárosi kerületi hivatal került felállításra. A járások az állam szervezetének legalacsonyabb szintű területi és szervezeti egységei, amelyek az államigazgatási tevékenységekről, szolgáltatásokról az állampolgárok számára elérhető közelségben gondoskodnak. 2013-14-ben az okmányirodák bázisán mintegy 73 helyszínen létesültek immár okmányirodai funkciókat is ellátó kormányablakok, az elintézhető ügyek száma pedig a kezdeti 29-ről 256-ra növekedett.
A kormányablakprogram természetesen folytatódott azóta is. A saját választókerületemben két járási székhely város van, Aszód és Gödöllő. Hat nappal ezelőtt adtuk át az aszódi kormányablakot, úgy gondolom, mindenki megelégedésére, és néhány nap múlva sor kerül a gödöllői kormányablak átadására is. Az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően ma már ez a 2014-ből idézett 256-os szám ezer fölé emelkedett, tehát az informatikának köszönhetően szinte megháromszorozódott. És a témában nagy örö-münk-re szolgál, hogy a 2017-es költségvetés tervezete a kormányablakprogram folytatásához elegendő forrást biztosít az informatika fejlesztéséhez is.
A kormány a közigazgatás rendszerének és folyamatainak folyamatos fejlesztése mellett azt is felismerte, hogy a növekvő terhelés miatt nagyon fontos a közszolgák megfelelő motivációinak biztosítása, mint államtitkár úr is említette, a Magyary-program szóhasználatával a teljesítmény becsületének helyreállítása.
(17.10)
Ennek érdekében éppen ezen a héten fogadta el az Országgyűlés a kormány által beterjesztett, állami tisztviselőkről szóló törvényjavaslatot, mely indítvány létrehozta az állami szolgálati jogviszony intézményét is, és megteremtette a lehetőségét az állami tisztviselők 30-50 százalékos béremelésének.
Az állami tisztviselőkről szóló törvény Országgyűlés által történő elfogadásával és a köztársasági elnök által történő kihirdetésével megvalósulhat a kormány azon fő célkitűzése, melynek értelmében a területi közigazgatás tisztviselői számára a modern, szolgáltató állam kereteibe illeszkedő, a szakmai képzettséget és tapasztalatot, valamint a teljesítményt megbecsülő, új tisztviselői hivatásrend és ehhez kapcsoló intézményrendszer kialakítására, kultúraváltás megvalósításával a közigazgatási munka presztízsének megteremtésére kerüljön sor. Meggyőződésünk, hogy a kultúraváltás megvalósulása egyidejűleg meg fogja teremteni a közigazgatási munka presztízsét is. Ha az állampolgárok ugyanolyan színvonalú, gyorsaságú és hatékonyságú közigazgatási szolgáltatásokat vehetnek igénybe a vidéki kistelepüléseken, mint a nagyvárosokban és a fővárosban, az hozzájárul a vidék népességmegtartó erejének növekedéséhez.
Ezen a ponton szeretném felhívni a figyelmet, hogy a baloldali pártok a keddi szavazáson ezt a törvényjavaslatot nem támogatták, nemet mondtak a béremelésre, ezzel nemet mondtak az állami tisztviselők megbecsülésére is. Az előttünk fekvő törvényjavaslat zárószavazásánál némiképpen orvosolhatják, orvosolhatnák hibájukat, különösen annak fényében, hogy számos sarkalatos rendelkezést is tartalmaz az indítvány, tehát szükség lehetne, szükség lenne a szavazatukra. Rossz ómen azonban, hogy sajnos a szocialisták szokásukhoz híven a mai ötpárti egyeztetésen sem vettek részt, ezzel is kimutatva, hogy mennyire nem becsülik a köz szolgálatában álló embereket.
Igen fontos tehát, hogy az állami tisztviselőkről szóló törvény korábbi támogatói ez alkalommal is következetes magatartást tanúsítsanak, és ne teremtsenek, ne teremtsünk jogbizonytalan helyzetet a törvény módosításának esetleges elutasításával. Az állami tisztviselőkről szóló törvény hatálybalépésére tekintettel ugyanis szükséges a jelen törvényjavaslat elfogadásával azon törvények módosítása is, amelyek a közszolgálati jogviszonnyal kapcsolatos egyéb rendelkezéseket tartalmazzák. Az állami tisztviselő mint fogalom bevezetése több törvény módosítását igényli, jogalkotási és jogbiztonsági megfontolásból ugyanakkor a sommás módosítás nem megfelelő, ezért a kormány előkészítette az egyes törvényekre vonatkozó, külön-külön módosító tárgyi javaslatát.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat tehát a közszolgálati jogviszonyt érintő törvények technikai jellegű módosítását irányozza elő, és az említett új állami szolgálati jogviszony jogintézményét vezeti át az érintett törvényekbe. A törvényjavaslat így - mint szintén államtitkár úr is említette - 79 törvény módosítását tartalmazza, melyből 12 sarkalatos norma.
Úgy gondolom, hogy az állami szolgálati jogviszonyban ugyanolyan fontos, mint más közszolgálattal összefüggő tisztségek esetén, hogy az összeférhetetlenségi szabályok érvényesüljenek, a jogviszonyból eredő nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer tagjaivá váljanak az érintettek, valamint hogy kedvezményeket az állami tisztviselők is érvényesíthessenek. Csak hogy pár példát említsek: állami tisztviselő például ne lehessen önkormányzati képviselő, választási bizottság tagja, a rendőrségi törvényben rögzített megbízhatósági vizsgálat terjedjen ki rá is, jövedelme az szja-törvény hatálya alá tartozzon, ugyanakkor a karban eltöltött ideje szolgálati időként számítson a társadalombiztosítási nyugellátás szempontjából is.
Ahogyan azt említettem már, ezek ugyan csak technikai módosítások, jelentőségük azonban egyáltalán nem lebecsülendő és elhanyagolható. A T/10723. számon benyújtott törvényjavaslat egy újabb lépés lehet, legyen a szolgáltató állam megteremtésének folyamatában. Azért, hogy a magyar közigazgatás szervezetten, professzionálisan, szakmailag felkészült és megbecsült állománnyal végezhesse feladatát, kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. Köszönöm, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me