DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Természetesen nem illő a Parlament falai között ilyen durva kifejezéseket mondani, hogy megbukott valami. A diák szokott megbukni az iskolában, amikor beírják az egyest, de neki is van lehetősége utána pótvizsgán javítani.
Hogy milyen eredményeket tudott elérni ez az iskolarendszer, arra, mondjuk, összehasonlításként államtitkár úr is mondta, hogy mi van a világban. Ha pontosan tudják, hogy mi van a világban, akkor hadd idézzem az OECD által készített legutóbbi PISA-felmérés rezüméjét. A részleteit én nem ismerem, a rezüméjét mondták el nekem Párizsban, mert ott egy kicsit rövidebb idő volt, amikor erről tájékoztatást kaptunk, hogy a lengyelek úgy átlag 20-25 ponttal jobb eredményt értek el a 11-12 éves korosztályban, és a szakemberek szerint ez azt jelenti, hogy ők egyévnyivel több tudással rendelkeznek, a hazai diákok ennyivel kevesebbel. És ez a legfrissebb mérés, meg lehet nézni ennek a tendenciáját is.
Én nem azt keresem, hogy ennek ki az oka, mi az oka. Azt mondom, hogy ez egy rossz helyzet, amin sürgősen változtatni kell. Fontos, hogy tanuljanak a diákjaink, és ne csak az iskolában, hanem a gyerekszobában is. Hogy ne kerüljön be úgy egy államtitkár ide, hogy elfelejti, hogy mi volt a gyerekszobájában, hogy mire tanították a szülei; hogy milyen családban nőtt fel a minisztere, hogy egy tradicionális családban nőtt fel, ahol tisztelik az idősebbeket, tisztelik a tudást, tisztelik a tapasztalatot. Tehát én úgy gondolom, hogy sokkal összetettebb a probléma. Nagyon örülök, hogy egyetemi kiválóságokat említett államtitkár úr. Hadd tegyem hozzá, hogy alulfizetett egyetemi kiválóságokat.
És még egy szó, hogy a Waldorf-iskolákat, ha lehet, nyugtassák meg, erősítsék meg, ne tegyék tönkre, ahogy most mindenki tudja, hogy tönkre fogják tenni, és a tehetséggondozásra valami, mondjuk, a német módszerrel analóg módszert találjanak ki. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me