KUNHALMI ÁGNES,

Full text search

KUNHALMI ÁGNES,
KUNHALMI ÁGNES, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Országgyűlés! Ez a salátatörvény, amely előttünk van, az oktatási kormányzat és a Fidesz kormányzati teljesítményének szegénységi bizonyítványa.
Az elmúlt hat évben, amit lehetett, azt sikerült ezen a területen totálisan elrontaniuk. Emlékeznek még? A KLIK igazi sikersztori. Na, hát akkora siker, hogy mostanra odáig fajult a helyzet, hogy hol bejelentik, hogy a KLIK-et megszüntetik, mert ez a szisztéma nem vált be, hol átalakítják, most pedig konkrétan szaporodik, de leginkább önök összevissza beszélnek, mert valójában fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak, fogalmuk sincs arról, hogy amit elrontottak, hogyan hozzák helyre vagy egyáltalán hogyan korrigálják, de sajnos arról sincs az égvilágon semmilyen fogalmuk és tudásuk sem, hogy hol tart ma a világ oktatása, milyen viták zajlanak a modern világ oktatási szférájában. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Na, mesélj!)
De azt hiszem, önöket ez sajnos nem is érdekli. Beszűkült, buta, besavanyodott és köldöknézegető mentalitásuk ezt nem is teszi lehetővé. (Egy hang a Fidesz padsoraiból: Miről van szó?) Óvtuk önöket a centralizálásról. Szóltunk előre, hogy ebből bizony nagyon nagy baj lesz. De önök öntelten és makacsul csak azt hajtogatták unos-untalan: a KLIK átlátható lesz, jól fog gazdálkodni és hatékonyan fog működni.
Na, ezzel szemben az egész ország szeme láttára derült ki, hogy nemhogy átlátható, de a saját embereik panaszkodnak, hogy káosz van az intézményben. Nemhogy jól gazdálkodik, hanem elképesztően nagy adósságot halmozott fel, miközben a gondozásukba vett iskolák elkezdtek lepusztulni. A KLIK mára a korrupciónak és a hivatali packázásnak lett a melegágya.
Nagy tanulság ez az önök autoriter kormányának és autoriter kormányzásának, hogy hiába rakod oda a saját fideszes embereidet, egy eleve rossz rendszerben egész egyszerűen ők sem képesek rendesen működni és működtetni.
(11.30)
Azt szokták mondani, hogy okos ember a más kárán tanul. Hát, ez a bölcsesség sem jellemző önökre. Önök még a saját kudarcukból sem képesek tanulni. Egy KLIK-ből most 56 KLIK-et hoznak létre, de hogy miért pont 56, ez az egész ország számára rejtély, de ugyanúgy a központosított logikát követve, mint eddig. Azt mondják, hogy ezzel decentralizálják a rendszert, és oldani próbálják a már önök által is beismert túlközpontosítás kárait. Sajnos ez nem igaz, és nem is lesz így. Ez ugyanúgy koncentráció, mint eddig, pontosan a központosított logika miatt. Ez nem más, mint egyféle dekoncentráció. Azt kellene ugyanis végre megérteniük, hogy addig, amíg az egyedi intézményeknek és iskoláknak nincs önálló autonómiája, nincs rendes, nem pár tízezer forintos mozgástér, hanem rendes költségvetése, rendes önálló gazdálkodási joga, vagyis hogy több forrásból tudjon az iskola pénzhez jutni, addig egy forráson, egy köldökzsinóron, állandó hiánygazdasággal küzdő államon fog lógni az összes iskola. Itt van a kutya elásva.
Továbbá, ráadásul hiába hangoztatják, hogy mennyivel emelték, emelik a közoktatásra fordított költségvetési forrásokat 2017-ben, a valóság az, hogy először is épphogy ki tudták pótolni és fizetni a KLIK által eddig felhalmozott adósságokat, továbbá a 2017-es, közoktatásra fordított összeg - az inflációval és a béremelés összegével megemelt szintje - sem éri el a 2010-es szintet. És ami a legnagyobb baj, hogy 2010 előtt az önkormányzatok által az iskoláikra fordított sok száz milliárd forint hihetetlen módon hiányzik az oktatás rendszeréből.
Kedves Fideszes Képviselőtársaim! Nem az önkormányzati szisztéma, de még csak nem is a vegyes rendszer, hanem a KLIK és az önök buta, államosított koncepciója bukott meg. Mindebből azt a következtetést vonták le, hogy az állam igenis jó gazda, dacára annak, hogy a vegyes rendszernek pont az állami lába bukott el. Most mégis meghirdetik a totális államosítást. Hát, önök tényleg nem látják: az, hogy az iskoláknak még csak egy része kezdett el igazából lepusztulni, pont annak volt köszönhető, hogy az önkormányzatok, ahol még üzemeltettek, ott fogták az iskoláik a kezét, és sokszor azt is pótolták, amit a KLIK már rég nem tudott biztosítani? Ennyire nem látják, hogy az önkormányzatok okosabban, gyorsabban és olcsóbban is tudják elvégezni a feladatokat? Ebben a kontextusban egy önkormányzati ráfordított forint bizony sokkal többet ér, mint egy állami forint.
És hát, továbbra is: hol a pénz? Hol a pénz az átszervezésre? Hol a pénz a későbbi karbantartásra és üzemeltetésre? Mert mi a 2017-es költségvetésben nem látjuk, de a KLIK elnök asszonya sem látja. Homályos ígéretek, utalások vannak, de pénz, garancia, az nincs. Azokat az iskolákat sem tudták ellátni, nem tudta ellátni az önök állama, amiket eddig átvett. Mi a garancia arra, hogy a most átvenni kívánt 2851 intézményt képesek lesznek jól ellátni, karbantartani és üzemeltetni? Na, ezért mondtuk azt mi és a polgármesterek is az országban, a fideszes polgármesterek is és az önkormányzatok is, hogy ebek harmincadjára fognak kerülni az intézményeink és az iskoláink. Persze, hallom, hogy hát, a tulajdonjog bizony ott marad az önkormányzatoknál, és jól felfogott érdekük lesz vigyázni az intézményeikre. De kérdezem én: miből? Miből, amikor rettegnek az önkormányzatok, hogy megint egy csomó pénzt el fognak tőlük venni, és már eddig is elvettek tőlük nagyon sok pénzt. Sem kötelezettség, sem érdekeltség, sem pénz.
Az elmúlt egy évben számtalan önkormányzat vette vissza a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól az iskoláit, amikor látták, hogy csak a kifizetetlen számlák gyűlnek, hiányos a felszerelés, nincs állagmegóvás, és nagyon keményen akad a karbantartás. Okosabban, hatékonyabban megoldották a feladatokat; most totálisan, teljesen kétségbe vannak esve.
Tisztelt Fideszesek! Minek államosítanak? Évek óta egész egyszerűen nem tudjuk felfogni, hogy minek húz az állam magára csomó olyan problémát, amit korábban az önkormányzatok meg tudtak jól oldani. Teljesen más eszközökkel és módszerekkel kellett volna beavatkozni ott, ahol az önkormányzatok elszegényedtek. De még a központi fenntartás sem indokolja azt, hogy önök teljesen elvegyék az intézmények autonómiáját, és az önigazgatás logikáját kikapcsolják a rendszerből. Ugyanis az önök állama, ez egyébként az egészségügyben, a nyugdíjrendszerben és mindenhol máshol jól látszik, hogy nagyon buta és szűk látókörű, nem erős a fideszes állam, hanem erőszakos, és bizony tehetetlen.
Tehetetlen, mert fogalmuk sincs, hogy mit csináljanak valójában, hogy mire lenne szükségük Magyarországon a gyerekeknek és egyáltalán egész Magyarországnak. Önök még mindig a Trabantokon cserélgetik a lámpát, miközben a világ Mercedeseken hagy le bennünket. Már rég kreatív iskolát kellene csinálni és programozni tanítani a gyerekeket. Tudják önök azt, kedves fideszes képviselőtársaim, hogy 2016 szeptemberében, tehát idén megy az első olyan generáció iskolába, akik azután születtek meg, hogy piacra dobták az iPadet? Ez merőben megváltoztatja az életünket, megváltoztatja a gyerekek életét.
Ezek a gyerekek előbb tudnak videofájlokat olvasni, mint írni, mindeközben önök a buta állami egyentankönyveket erőltetik, és hiába ingyenesek, ha ráadásul hülyeségekkel vannak tele ezek a tankönyvek. A szülők már nemcsak az angolórát és az informatikát kénytelenek megvenni különórában, hanem a magyart, a matekot és a történelmet is, mert egész egyszerűen nem kapják meg a fideszes állami iskolarendszerben azt a tudást, ami a valódi élethez kell. Itt valamit önök nagyon benéztek, és ez bizony kőkeményen elérte a középosztályt. Azt a középosztályt, akik tényleg hiába járnak iskolába, a szülők már rég kívül veszik meg a tudást. 2017-ben oda jutottunk, ha van pénzed, kapsz jó egészségügyi ellátását, ha nincs, nincs. Ha van pénzed, kapsz jó oktatási szolgáltatást; ha nincs pénzed, ahova születtél, ott is fogsz meghalni.
Szeletelik azt a középosztályt, akiket elzártak a felsőoktatástól, belekényszerítenek egy lebutított szakiskolai rendszerbe, ahol sem megfelelő mennyiségű közismereti órát nem kapnak a gyerekek, sem minőségi, szakmai tudást nem kapnak a gyerekek. Hiába szól a szakma és a vállalkozók is, hogy műveletlen szakbarbárokat ne küldjetek a műhelyekbe, mert nem tudunk velük mit kezdeni. Az előző példánál maradva: ma már egy autószerelőnek sem elég csak egy csavarkulcs meg egy kalapács, mert nem Trabantokat és Wartburgokat szerelnek, hanem Audikat és Mercedeseket. Nyelv- és informatikai tudás nélkül már egy autószerelő sem megy semmire. De önöknek egy szakmunkás, az pusztán olcsó munkaerő, akiket a kapitalizmus primer érdekeinek ki lehet szolgáltatni. Nem tekintik a szakmunkást, kedves fideszesek, önök polgárnak. Nem tekintik a szakmunkásokat a polgári társadalom részének.
Összességében ebből sajnos egy elszegényedő és középszerű ország képe rajzolódik ki. (Zaj, közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Látszik, hogy önöknek a politika nem a jó kormányzásról, az emberek életéről szól, hanem pár pénzes projekt ellopásáról. Végezetül, azt hiszem, hogy igaza van Lánczi Andrásnak, frissen kinevezett rektornak, amikor azt mondta, hogy a Fidesz politikájának lényege a lopás és a korrupció. (Zaj, felzúdulás és közbeszólások a kormánypártok soraiban, köztük: De nem ezt mondta.) Én annyit tennék hozzá, hogy a kormányzati teljesítményük lenyomata meg a KLIK, vagyis egy nagy nulla. (Zaj, felzúdulás a kormánypárti padsorokban.) Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me