DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/10720. számú törvényjavaslat egyrészt a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvényt, másrészt a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényt, harmadrészt a munkavédelemről szóló törvényt, negyedrészt a Bérgarancia Alapról szóló törvényt, ötödrészt a munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvényt, hatodrészt pedig az európai üzemi tanács létrehozásáról, illetve a munkavállalók tájékoztatását és a velük való konzultációt szolgáló eljárás kialakításáról szóló törvényt módosítja. A fentiekben vázolt törvények módosítása kifejezetten jogharmonizációs célt szolgál, ugyanis a törvényjavaslattal a vonatkozó európai uniós előírásokat kívánjuk átültetni a magyar jogrendbe.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az Unió a kiküldetési irányelvben rögzítette azokat a követelményeket, amelyeknek a más tagállamban szolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak meg kell felelniük. A kiküldetési irányelvek célja egyrészről a kiküldetési helyzetben foglalkoztatott munkavállalók védelme, másrészről pedig az, hogy az Unió belső piacán egységes, tisztességes versenyfeltételek kerüljenek kialakításra. Az együttműködés technikai feltételeit a belső piaci információs rendszer, az IMI-rendszer biztosítja. A társadalmi megújulás operatív program a 2015. évben befejeződött, az új programok indulása miatt pedig szükségessé vált az alapkezelésre vonatkozó szabályozás megváltoztatása és kiegészítése az előfinanszírozási előirányzat megnevezésével.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A munkavállalók szabad mozgása, a letelepedés szabadsága s a szolgáltatásnyújtás szabadsága az Unió belső piacának alapvető elveit képezik még akkor is, ha a migránsinvázió következtében a szabad mozgás alapelve az utóbbi időben jelentősen csorbult, hiszen a Schengenen belül kvázi nem létező határokon való 2-3 órás várakozás a munkavállalókat a munkakezdés tekintetében bizony igen nehéz helyzet elé állítja.
(10.40)
A többi alapelv továbbfejlesztésének pedig részint az a célja, hogy ezt a csorbát leplezze, de nyilván az is, hogy az EU-n belül egyenlő feltételeket próbáljon biztosítani a vállalkozásoknak, és próbálja garantálni a munkavállalók jogainak tiszteletben tartását. A szolgáltatásnyújtás szabadsága ugyanis magánba foglalja a vállalkozások azon jogát, hogy ideiglenesen külföldre küldjék saját munkavállalóikat, hogy a másik tagállamban nyújtsanak szolgáltatásokat. Az ilyen munkavállalók számára pedig világosan megfogalmazott alapvető foglalkoztatási szabályokat és feltételeket kell megállapítani.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat több ponton módosítja a magyar munkavédelmi szabályozást, a munkavédelmi képviselő választására és a munkajogi védelemre vonatkozó szabályokat. A munkavédelmi hatóság a szükséges okból és mértékben megismerheti és kezelheti az érintett munkavállalók személyazonosító és egészségügyi adatait, mivel a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása a munkavédelmi hatóság feladata. Fontos, hogy a munkáltatók konzultáljanak a munkavállalókkal és azok képviselőivel minden, a munkahelyi biztonságot és egészségvédelmet érintő kérdésekben. A rendelkezés hatálybalépésével egységesen, minden 20 főt elérő munkáltatónál törvény szerint meg kell szervezni a munkavédelmiképviselő-választást, emellett pontosításra kerül a munkavédelmi képviselők munkajogi védelmére vonatkozó szabályozás is. A törvényjavaslat szabályozza a munkaügyi hatóság ellenőrzési jogkörét, a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében kiküldött munkavállaló magyarországi munkavégzésének ellenőrzésére vonatkozóan szabályozza bírság kiszabásának feltételeit, a munkaügyi hatóság és az érintett EGT-állam illetékes hatósága közötti együttműködést.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Végül pedig szükségesnek tartom megjegyezni, hogy a javaslat értelmében indokolt a büntetés-végrehajtási jogviszonyban történő munkáltatásra vonatkozó munkaügyi hatósági ellenőrzés tevékenysége vonatkozásában eltérő szabályok alkalmazása. Továbbá a javaslat a 2003. évi XXI. törvény hatályát kiterjeszti a tengeri kereskedelmi hajókon foglalkoztatott munkavállalókra is.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Vezérszónoki felszólalásomat annak reményében zárom, hogy az itt tárgyalt jogharmonizációs célokat szolgáló törvényjavaslat javítani fogja a munkavédelmi szabályozás hatékonyságát, ezért a Kereszténydemokrata Néppárt képviselőcsoportja támogatni fogja az egyes foglalkoztatási törvények jogharmonizációs célú módosításáról szóló T/10720. számú törvényjavaslatot. Kérem, támogassák önök is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me