Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Jobbik álláspontja szerint a következő évtizedek egyik potenciális húzóágazata lehet az úgynevezett sharing economy alá tartozó gazdasági ágak összessége. Nyilvánvaló módon olyan közösségi jellegű gazdálkodási modelleket, rendszereket értünk ezek alatt, ahol adott esetben már nem kizárólagos cégek és szolgáltatók léphetnek be egy modellbe, ami a polgárral, a fogyasztóval kapcsolatot létesít, hanem adott esetben az egymás közötti hálózati kapcsolatok felerősödésével, a modern technikai eszközök használatával komoly könnyebbséget, egyébként költségekbéli megtakarítást, prakti-kum-béli előrelépést és újabb gazdasági ágak kifejlődését lehet elérni, már ha ezt egy magára valamit adó nemzetállam szabályozott módon teszi meg.
Láthatjuk ugyanakkor, hogy Magyarország jelenlegi kormánya tökéletesen félreérti azt a helyzetet, amit az egyébként modern gazdasági eszközök begyűrűzésének lehetőségei rejtenek magukban. Már egyszer az online szerencsejáték-oldalak kvázi betiltási kísérletével hatalmas kudarcot vallott, hiszen azóta is egy szerver igénybevételével és két további kattintással lényegében bárki elérheti az érintett oldalakat. És kicsit hasonló az érzésünk azon Uber esetében is, ahol véleményem szerint a Jobbik képviseli azt a szakmai és higgadt álláspontot, amely egyrészt az internet betiltását sem célozza meg, viszont adócsalók, adóelkerülő mechanizmusok szétterjedését sem támogatja. Ezen két szélsőség között tehát a Jobbik álláspontja szerint nem lehet applikációkat, internetes alkalmazásokat betiltani. A XXI. században egész egyszerűen gyermeteg elképzelés azzal előállni, hogy ezzel bármiféle hosszú távú és tartós korlátozást el lehet érni.
Azt látjuk ugyanakkor, hogy legalább ennyire elfogadhatatlan azon hazánkba begyűrűző gazdasági ágazatok, cégcsoportok tevékenysége, amelyek adóoptimalizációs technológiájukat és stratégiájukat arra alapozzák, hogy egy jól szervezett nemzetközi céghálón keresztül a nyereségük kiszivattyúzása után Bermudán vagy más adóparadicsomban lényegében negligálják a nyereségadó megfizetését, kikerülik a közterheket. És bár legálisnak tűnhet az, amit csinálnak, a Jobbik álláspontja szerint ezt a nemzetközileg szervezett hálózatot mégsem lehet a magyar nemzetgazdaság egészébe következmények nélkül beengedni.
Összefoglalva tehát, a Jobbik nem akarja betiltani az internetes alkalmazásokat, de nem is engedi a gyeplőt a lovak közé dobni. Tehát nem járulunk ahhoz hozzá, hogy ezen adóelkerülési mechanizmusok a továbbiakban más gazdasági ágazatokban is szétterjedjenek. Ezért a Jobbik a héten benyújtott határozati javaslata pontosan azt célozza meg, hogy a kormányzat északkoreai típusú tiltogatások helyett üljön tárgyalóasztalhoz az érintettekkel. A balti államokból egyébként tudunk pozitív példát hozni egy ilyen leülésre nézve, de akár a Jobbik praxisából is, a devizahiteles vagy éppen legutóbb az állatvédelmi kerekasztal technikáját illetően. És miután tárgyalóasztalhoz ültek, javaslatunk szerint egy átalány típusú adózással a közteherviselésbe kell bevonni azokat a szolgáltatókat és érintetteket, akik a sharing economy alá tartozó ágazatok egyikében vagy másikában működnek.
Ezen átalány típusú adózási formához hasonlók már a most hatályos szja-törvényben is megtalálhatóak, ugyanakkor azt látjuk, hogy jelen gazdasági közegben így lehet a legkönnyebben adófizetés felé mozdítani azokat, akiknek önérdekük is az ilyen típusú védettség megszerzése, hiszen csak a közterhek megfizetése után lehet a közszolgáltatások teljes körére igényt tartani. Természetesen nemcsak az Uberre vonatkoztatjuk stratégiai elképzeléseinket, de az Airbnb, a különböző szállást, szobákat megosztó oldalak tekintetében is látjuk azokat az erőfeszítéseket, amelyek egy magyar vállalkozó esetében felmerülnek, ha egy panziót vagy szállodát akar működtetni. És látjuk azt is, hogy hány kattintással lehet egy Király utcai magánotthonból „hostelt” csinálni és kiadni az interneten keresztül.
(18.40)
Összességében tehát a Jobbik stratégiája az, hogy az ellenőrzés fokának növelése, a közteherviselés felé való elmozdulás mellett garanciákat szeretnénk nyújtani mind az igénybevevők, mind a szolgáltatók, mind az ebben dolgozók számára azt illetően, hogy nem lesznek egy nemzetközi adóoptimalizáló cégcsoport játékainak kiszolgáltatva.
Uber-sofőrök figyelmébe ajánljuk, hogy egy tengerentúli városban amikor megjelent egy konkurens alkalmazás, egy sms-t kaptak a sofőrök arról, hogy mostantól a tarifát a felére kell csökkenteni, és gazdálkodják ki ezt, ahogy tudják. Nyilvánvaló, ha erre építették az életstratégiájukat, lehetetlen helyzetbe kerülhetnek.
A Jobbik stratégiája tehát az, hogy a magyar polgárokat, az adófizetőket a legjobb helyzetbe hozva, nem a tiltások talaján mozogva, de nem is szélsőséges liberális, megengedő módon, hanem egy tisztességes nemzetállamot, nemzetgazdaságot építve, radikális, de igazságos megoldásokkal tegyünk rendet ezen a piacon, hogy aztán mindenki boldogulására, aki tud, szolgáltasson olcsóbban, amely polgár igénybe tudja venni, vegye igénybe olcsóbban, de mindezt a rend pártja csak a rend talaján tudja elképzelni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me