APÁTI ISTVÁN

Full text search

APÁTI ISTVÁN
APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A közbiztonság témakörén belül különleges és kiemelt terület a drogfogyasztással és a drogkereskedelemmel összefüggő témakör, témakörök halmaza. Szomorú adatokkal találkozunk, és a teljesség igénye nélkül engedjék meg, hogy néhányat itt megosszak a teljes nyilvánossággal.
2009 és 2013 között Magyarországon 118, az Európai Unió tagállamaiban összesen 268 új vegyület, új vegyi összetételű kábítószer jelent meg a piacon. 2014-re az injekciót is használó kábítószer-fogyasztóknak több mint 60 százaléka hepatitis C vírussal fertőzött, három év alatt ez a szám megduplázódott.
A legnagyobb probléma az, hogy egyre alacsonyabb életkorban kezdődik a drogfogyasztás, nagyon sokan már a 14. életévük betöltése előtt drogfogyasztóvá válnak, ugyanakkor az is látható az adatokból, hogy a 2006-os 20 százalékról 2010-re 30 százalékra nőtt a 14 és 17 év közötti azon fiatalok aránya, akik ebben az életkorban már legalább egyszer kipróbálták valamelyik kábítószert, a 17 éves fiúk közel 40 százaléka már túl van az első droggal kapcsolatos élményén. Ily módon Magyarország a közepes drogérintettségű, drogfertőzöttségű országok közé tartozik, jelentős mértékben terjed a szintetikus cannabis és egyéb szintetikus drogok aránya, egyre nő ezeknek a piaca, egyre több a fogyasztó, hiszen a jó minőségű szeszes italhoz képest jóval olcsóbban meg lehet vásárolni, és rendkívül könnyű hozzájutni, nagyon könnyű beszerezni.
2011 óta emiatt a kábítószerrel összefüggő halálozások száma is aggasztó mértékben növekszik, és terjed a drog a börtönökben: 2010-ben 76 ilyen esetet tártak fel, ugyanakkor 2015-ben már az év első négy hónapjában elérték ezt a számot.
Kérdezem tehát, hogy mitől ilyen elégedettek a drogfogyasztás, a drogkereskedelem (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), a drogcsempészet visszaszorítása kapcsán. Milyen intézkedéseket terveznek a probléma valódi megoldása érdekében? Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me