DR. SZABÓ LÁSZLÓ

Full text search

DR. SZABÓ LÁSZLÓ
DR. SZABÓ LÁSZLÓ külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Ígérem, rövid leszek. Röviden szeretném azt elmondani, hogy az Európai Unió Bizottsága a panamai offshore botrány következtében kialakult helyzetre reagálva hangsúlyozza az adóügyi átláthatóság és az adóelkerülés elleni intézkedések fontos-ságát. A botrány eredményeként kialkult helyzetben szeretné, ha a tagállamok a már elfogadott szabályokat minél hamarabb átültetnék, valamint szeretnék, ha a folyamatban lévő jogalkotási feladatok gyors megegyezés eredményeként hamarosan átültetésre kerülnének.
(18.10)
Na most, a magyar kormány itt igazából tényleg úttörőként viselkedett már az elmúlt években is, a panamai botrány kitörését jóval megelőzően Magyarország elkötelezte magát az adócsalás elleni küzdelemben, és ennek keretében a nemzetközi és európai uniós információcsere-egyezményekben is részes állam lett. Magyarország kettős adóztatási egyezményeit is csak az OECD által ajánlott információcserére vonatkozó szabályok elfogadása esetén köti meg.
Ahogy azt Hörcsik elnök úr is már említette, Magyarország több olyan, a közelmúltban aláírt nemzetközi egyezménynek is részese, amik segítenek abban, hogy az adóhatóság naprakész információkkal rendelkezhessen arról, hogy külföldön magyar illetőségű személyek és vállalatok milyen összegeket tartanak. Magyarország adóügyi információcsere-partnereinek száma megközelíti a százat, 2017-ben több mint 70 országból érkezhet Magyarországra automatikus információcsere keretében magyar illetőségű személyek tekintetében pénzügyiszámla-információra vonatkozó adat.
Az offshore ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértői munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemezését, az állami adó- és vámhatóság teljes eszközrendszerével szisztematikusan a magánszemélyeket és cégeiket is érintően vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me